Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/47

Listamustra - Listamustra 2008/47

Kevesen gondolták, hogy az AC/DC október 20-án kiadott Black Ice című stúdiólemeze ilyen csodás fogadtatásra talál. A korongból a megjelenés hetében 1 millió 762 ezer példányt értékesítettek, és mára átlépte az ötmilliós határt. 29 országban volt listavezető – van, ahol még most is az, például Németországban, és Magyarországon is vezet, egy hét kihagyás után tért vissza a magyar eladási összesítés trónjára.

Az viszont egyáltalán nem lesz váratlan, ha az elmúlt évek legjobban várt hanghordozója, az 1994 óta készülő, jövő héten megjelenő Guns N’ Roses-album, a Chinese Democracy legalább ennyi országban elfoglalja a lista első helyét.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – T.I. feat. Rihanna: Live Your Life
Nagy-Britannia – The X Factor Finalists: Hero
Németország – Polarkreis 18: Allein Allein
Magyarország – Ákos: Negyven

Új hősök Mariah Carey világslágerével
Kanye West a jövő héten rukkol elő a negyedik, 808s & Heartbreak című stúdióalbumával. A beharangozó felvétel, a Love Lockdown szeptember végén az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának harmadik helyére iratkozott fel, és a következő héten máris mélyrepülésbe kezdett. A dalnak Nagy-Britanniában a nyolcadik hely volt a csúcspozíciója, Németországban most debütált a nyolcadik helyen. Az album második slágere, a Heartless a héten az amerikai rangsor negyedik helyére érkezett meg. Az USA-ban harmadik alkalommal T.I. felvétele, a Rihannával rögzített Live Your Life uralja a mezőnyt – a szerzemény a brit listán a 39. helyről a másodikra lépett elő. A brit TOP 10 egyetlen újdonsága a The Killers negyedik helyre feliratkozó Human című dala, amely a Las Vegas-i zenekar jövő hétfőn megjelenő Day & Age című stúdiólemezének az előhírnöke. A brit összesítést harmadik hete a The X Factor című zenei tehetségkutató tévéműsor ötödik sorozatának döntősei vezetik Mariah Carey 1993-as Hero című világslágerének átdolgozásával. A jótékonysági céllal rögzített felvétel még a harmadik héten is 100 ezer feletti eladást produkált a szigetországban, ami hatalmas bravúr, hiszen idén eddig egyetlen dal sem érte el egy hét alatt a 100 ezres határt – ráadásul a megjelenés hetében 313 244 példányt adtak el belőle. Németországban az említett Kanye West-felvétel mellett további két újdonság található a tízes mezőnyben: a hatodikon a kanadai Nickelback dala, a Gotta Be Somebody, a tizediken Stefanie Heinzmann felvétele, a The Unforgiven debütált. Az élen nincs változás, harmadik hete a drezdai a Polarkreis 18 vezet az Allein Allein című szerzeménnyel. Magyarországon 31. hete Ákos születésnapi dala, a Negyven című trónol.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Soundtrack: Twilight
Nagy-Britannia – Il Divo: The Promise
Németország – AC/DC: Black Ice
Magyarország – AC/DC: Black Ice

Hét újdonság a magyar TOP 40-ben
Az USA-ban az új mozisiker, egy tinilány és egy vámpír tiltott szerelmére épülő Twilight (Alkonyat) zenei CD-je nyitott az eladási rangsor csúcsán. A TOP 10-ben további három új belépő szerepel: a negyediken a Hinder nevű oklahomai együttes második stúdióalbuma, a Take It to the Limit, a nyolcadikon az olasz Andrea Bocelli korongja, az Incanto, a kilencediken Brad Paisley nyugat-virginiai countryzenész hatodik stúdiólemeze, a Play debütált. Nagy-Britanniában szintén négy újdonság található az élmezőnyben: az első helyre az Il Divo albuma, a The Promise, a másodikra a walesi Stereophonics gyűjteménye, a Best of – Decade in the Sun, a hatodikra az ír Enya korongja, az And Winter Came…, a tizedikre Christina Aguilera válogatása, a Keeps Gettin’ Better – A Decade of Hits iratkozott fel. Németországban egy új belépő szerepel a TOP 10-ben: az ezüstérmes pozícióba megérkező Farin Urlaub Racing Team nagylemeze, a Die Wahrheit übers Lügen című. Magyarországon is egy újdonság van az elitmezőnyben: az ötödik helyen debütáló Vad Fruttik nagylemeze, az Egy éjszaka bohémiában című. A TOP 40-ben további hat új belépőt találunk: a Republic (27), Zséda (29), Anastacia (31) albumát, A kölyök című musical hanghordozóját (33), valamint a Desperado (36) és a Takáts Tamás Dirty Blues Band (40) nagylemezét. (Új Szó)

Puha József

2008. 11. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 11. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/47 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/47