Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Most kéne abbahagyni (Jegyzet)

Megasztár TV2 - Most kéne abbahagyni (Jegyzet)

Azt tervezem, jövő szombat este beülök egy moziba. Ha mégsem, olvasok, vagy rádiót hallgatok. A lényeg, hogy ne kerüljek tévékészülék közelébe, mert megszokásból bekapcsolnám, és „véletlenül” még arra a csatornára tévednék, amelyen a Megasztár látható.

A negyedik sorozat a legpesszimistább várakozásaimat is alulmúlta, az újabb döntő végigszenvedése már kárt okozna bennem. Valahol nagy hiba, de inkább hibák sorozata történt, mert a tehetségkutató műsor mellékvágányra futott. Négy döntős van még versenyben, négy szimpatikus, ügyes, ám a zeneipar szempontjából jelentéktelen fiatal. Egyikük sem érdemli meg a győzelmet, talán a dobogós helyezést sem. Szerintem a zsűri is tévedett: a potenciális, eladható sztárjelölteknek az előválogatások során megálljt parancsolt. Úgy érzem, egy-két tehetség (Farkas Zsófi, Ambrus Rita) indokolatlanul esett ki, de ez lényegesen nem befolyásolja a verseny összképét. El kell gondolkodnunk azon, szükség van-e minden évben nagy tehetségkutatóra (tavaly ugyan nem volt Megasztár, de volt helyette Csillag születik), mert lehet, hogy elfogytak a tehetséges újoncok. Vagy a műsorokkal van a baj, a jelöltek nem látnak mögötte lehetőségeket. Nehéz megválaszolni azt, hogy korunk zenei tehetségkutató versenyeinek a pozitívumai vagy negatívumai vannak-e túlsúlyban. Az örömteli dolog, hogy olyan fiatalok is lehetőséget kapnak, akik e nélkül a lemezkiadók küszöbéig sem jutnak. Ha nem volna Megasztár, ma nincs Tóth Veránk, Oláh Ibolyánk, Gáspár Lacink, Caramelünk, Rúzsa Magdink. Végre nem a külső számít, pontosabban bebizonyosodott: ha kell, az egyszerű vidéki lányból is lehet bombázót csinálni, lásd Magdi. A másik oldalon viszont az ilyen műsorok világszerte munkanélküli sztárok tucatjait termelik – a kis piacokon meg főleg –, a valódi győztesek is csak egy, legfeljebb két nagylemez erejéig adhatók el, a versenyek ugyanis átalakították a könnyűzene-fogyasztási szokásainkat. Folyton új arcokra vágyunk, és gyorsan megunjuk őket. Nem normális dolog az, hogy az első Megasztár-győztes, Tóth Vera négy és fél évvel a diadala után már eladhatatlan, harmadik albuma a boltok polcain porosodik. Ha találkozom vele, megkérdem, milyen a lelkiállapota, hogyan tudja ezt megemészteni. A negyedik Megasztár döntősei közül néhányuknak lesz nagylemeze – annyinak biztosan nem, mint a korábbi sorozatokban –, de kimagasló eladást egyikük sem fog produkálni, még egy album erejéig sem. Sajnálom őket, meggyőződésem, nem is sejtik, hogy a mostani látszólagos csillogást-villogást az ő esetükben még gyorsabban felváltja a közöny. (Új Szó)

Puha József

2008. 11. 23.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 11. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 11. 23. 15:30
Teljesen igaz. A zsűri mindig mondja, hogy nem ért egyet a közönséggel. Hát, hogy őszintén megmondjam, néha én sem értek együtt a zsűrivel...
Vendég 2008. 11. 24. 16:07
megasz@r... sose néztem. pfúj! ;-P
Vendég 2008. 11. 24. 16:58
Egyetértek. Én a zsűri helyében Lüszi helyett Tamarát jutattam volna tovább. Lüszi egyrészt túl fiatal a "sztársághoz", illetve a közeljövőben a hangja is meg fog változni.
Vendég 2008. 11. 25. 16:46
sziasztok én Perneki Jázmin vagyok .És ti kik vagytok?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Most kéne abbahagyni (Jegyzet) cikk képei
Megasztár TV2 - Most kéne abbahagyni (Jegyzet)