Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/48

Listamustra - Listamustra 2008/48

A múlt héten szó volt Kanye West a héten kiadott 808s & Heartbreak című negyedik stúdióalbumáról, és annak beharangozó, Love Lockdown című felvételéről. Az utóbbiról megírtuk, hogy az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának harmadik helyére iratkozott fel, és a következő héten mélyrepülésbe kezdett. A dal a héten a 13. pozícióból a kilencedikre jött vissza.

Az Egyesült Államokban csak digitális, letölthető formátumban jelent meg szeptember 18-án, de november 4-től maxi CD-n is beszerezhető, Európából importált hanghordozón. A szerzemény előretörése annak köszönhető, hogy a múlt héttől már a CD-n kiadott példányok is beleszámítódnak a helyezésébe. A hiphopelőadó újdonsága, az egy hete a negyedik pozícióba megérkező, (egyelőre) csak digitális formátumban kapható Heartless című felvétel nyolc helyezést esett.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – T.I. feat. Rihanna: Live Your Life
Nagy-Britannia – Beyoncé: If I Were a Boy
Németország – Polarkreis 18: Allein Allein
Magyarország – Ákos: Negyven

Őszvégi „uborkaszezon” a kislemezpiacon
A kislemezlisták élmezőnye a karácsony előtti időszak helyett a nyári uborkaszezont idézi: a brit TOP 10-ben ugyanazok a dalok szerepelnek, mint a múlt héten. Az USA tízes rangsorában is csak két változás történt – ahogy a bevezetőben írtuk –, az egyik Kanye West-szerzemény elhagyta azt, a másik visszatért oda. Németországban a bronzérmes pozícióban Beyoncé felvétele, az If I Were a Boy, eggyel mögötte Herbert Grönemeyer dala, a Glück debütált. A magyar összesítésen két újdonság található: a Scooter átdolgozása, az eredeti előadókkal, a Status Quo zenészeivel előadott Jump That Rock (Whatever You Want) a hatodikra, a Madcon felvétele, a Back on the Road a kilencedikre iratkozott fel. A négy lista közül csak a brit csúcsán történt változás, Beyoncé slágere került a trónra. A texasi énekesnőnek ez a negyedik, szólóban elért listavezető dala a szigetországban.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Taylor Swift: Fearless
Nagy-Britannia – Leona Lewis: Spirit
Németország – AC/DC: Black Ice
Magyarország – Filmzene: Mamma Mia!

Tarol a tavalyi album idei változata
A nagylemezlisták hemzsegnek az újdonságoktól. Az USA-ban hat új belépő szerepel a tízes mezőnyben. Az élen az 1989. december 13-án született Taylor Swift pop- és countryzenei énekesnő második albuma, a Fearless nyitott. Az ezüstérmes pozícióban az American Idol májusban befejeződött hetedik sorozatának második helyezettje, David Archuleta kezdett a nevét viselő első nagylemezzel. A harmadik helyen a Now That’s What I Call Music! című, korunk slágereit összegyűjtő válogatás 29. része található új jelzéssel. T-Pain albuma, a Thr33 Ringz a negyedikre, az ír Enya lemeze, az And Winter Came… a nyolcadikra, Christina Aguilera karrierösszegző gyűjteménye, a Keeps Gettin’ Better – A Decade of Hits a kilencedikre érkezett meg. A brit TOP 10-ben négy újdonság és egy hatalmasat előrelépő szerepel. A harmadik The X Factor győztese, Leona Lewis első, Spirit című albumát kiadták DVD-vel kiegészített The Deluxe Edition változatban, és a korong a rangsor 137. helyéről a csúcsra jött fel. Az ezüstérmes pozícióban Dido harmadik, Safe Trip Home című stúdiólemeze debütált. A negyedik helyre a kanadai Nickelback albuma, a Dark Horse, a kilencedikre a Simply Red újabb, megalakulása 25. évfordulójára megjelent válogatása, a tizedikre Beyoncé harmadik szólólemeze, az I Am… Sasha Fierce iratkozott fel. Németországban két új belépő található az elitmezőnyben: a Reamonn nevű hazai zenekar saját nevét viselő albuma a második, Enya lemeze a harmadik helyen nyitott. Magyarországon a legmagasabban kezdő újdonság a negyedik pozícióba megérkező Rúzsa Magdi második stúdióalbuma, az Iránytű című. A magyar TOP 40-ben további kilenc előadó, együttes és kórus (Ghymes, Celine Dion, Black-Out, Református énekek VII., Enya, Bon-Bon, Seal, P!nk, Matyi és a Hegedűs) korongja debütált. (Új Szó)

Puha József

2008. 11. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 11. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/48 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/48