Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/50

Listamustra - Listamustra 2008/50

A Geffen Records vezetősége nem rejti véka alá a csalódottságát. A Guns N’ Roses kisebb-nagyobb megszakításokkal másfél évtizedig készült Chinese Democracy című albumának munkálatai egy vagyont, több mint kétmillió dollárt emésztettek fel a részéről, s most nem a várakozásnak megfelelően teljesít.

Az általunk vizsgált piacok közül a briten és a németen a második, az amerikain a harmadik, a magyaron a negyedik helyen debütált, s azokban az országokban, ahol második hete szerepel a listán, szinte mindenütt jelentősen visszaesett. A korong az USA-ban és Németországban a héten, Magyarországon és Nagy-Britanniában a múlt héten iratkozott fel az összesítésre – az előbbin megtartotta a helyezését, az utóbbin a 11. pozícióba hátrált.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Beyoncé: Single Ladies (Put a Ring on It)
Nagy-Britannia – Leona Lewis: Run
Németország – Katy Perry: Hot N Cold
Magyarország – Ákos: Negyven

Beyoncé Knowles két listavezetője
Beyoncé harmadik, I Am… Sasha Fierce című szólóalbumának első slágere, az If I Were a Boy Nagy-Britanniában két hete listavezető volt. A dal az Egyesült Államokban az eddigi legjobb pozíciójában, a harmadik helyen tanyázik – a texasi énekesnő újdonsága, a Single Ladies (Put a Ring on It) ugyanitt a héten az élre került. Ez a negyedik szólóban elért amerikai listavezetője. Az USA-ban az összesen öt hétig vezető alkalmi páros, T.I. és Rihanna lett trónfosztott, Németországban pedig a szintén öt hétig trónoló drezdai Polarkreis 18 nevű zenekar. Hogy az ötös számnál maradjunk: a német rangsorban az a kaliforniai Katy Perry jutott fel a csúcsra a Hot N Cold című felvételével, aki az előző slágerével, az I Kissed a Girl cíművel egy hét megszakítással öt hétig uralta a mezőnyt. Nagy-Britanniában Leona Lewis átdolgozása, a Run iratkozott fel a lista élére (az eredetijét a Snow Patrol játssza), és a szigetországban megdöntötte vele az egy hét alatt digitálisan legnagyobb példányban eladott dal rekordját. Ehhez mindössze két napra volt szüksége, ez idő alatt 69 244 példányban töltötték le legálisan a világhálóról, túlszárnyalva ezzel Estelle és Kanye West idén márciusban felállított csúcsát – az American Boy című slágerükből egy hét alatt 51 857 példányt értékesítettek digitális változatban a brit zenei piacon.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Kanye West: 808s & Heartbreak
Nagy-Britannia – Take That: The Circus
Németország – Herbert Grönemeyer: Was muss muss – Best of
Magyarország – Filmzene: High School Musical 3: Senior Year

A Take That legyőzte a Coldplayt
Az Egyesült Államokban gyorsan eldőlt, hogy Kanye West könnyedén elfoglalja a lista élét, a negyedik stúdióalbumára nem jelentett veszélyt a Guns N’ Roses újdonsága. A hiphopelőadó korongjából 451 396 példányt adtak el a megjelenés hetében, Axlék hanghordozójából 261 ezer fogyott – ez még a második helyre sem volt elegendő, azt Taylor Swift két héttel ezelőtti listavezető lemeze foglalta el. Az amerikai TOP 10-ben további két újdonság található: az ötödiken Ludacris albuma, a Theater of the Mind, a hatodikon az Európában (főleg a brit piacon) jóval népszerűbb Las Vegas-i The Killers lemeze, a Day & Age nyitott. A jövő héten Britney Spears áll majd az amerikai összesítés csúcsán, Circus című albumából már a megjelenés napján eladtak 219 ezer példányt. Az énekesnő Nagy-Britanniában viszont csak a negyedik helyet szerezte meg. A legmagasabb pozíciót a várakozásnak megfelelően a Take That foglalta el a The Circus című stúdiólemezével, amely 2008 legjobban debütáló albuma lett a brit zenei piacon, a megjelenés hetében 432 490 példány talált gazdára belőle. Az idei csúcsot a Coldplay tartotta – a Viva la Vida or Death and All His Friends című nagylemezéből az első héten 302 072 példány fogyott el. Németországban az első és a második helyen új belépő található: a Guns N’ Roses albuma előtt a göttingeni slágerénekes, az 1956-os születésű Herbert Grönemeyer gyűjteményes korongja debütált. A magyar eladási listát második hete a High School Musical harmadik, Végzősök című részének hanghordozója vezeti. A legmagasabban kezdő újdonság az Alma együttes és Bródy János közös, Játsszunk együtt! című gyermeklemeze a 18. helyen. (Új Szó)

Puha József

2008. 12. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 12. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/50 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/50