Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Manu Chao könyve már nálunk is!

Manu Chao - Manu Chao könyve már nálunk is!

A Silenos Kft. gondozásában megjelent az első magyar nyelvű könyv Manu Chaóról. Az újlatin zenei világ népszerű alakjáról írott könyv az olasz, francia, spanyol és német kiadás után végre magyarul is olvasható!

Manu Chao azon kevés nemzetközileg elismert zenész közé tartozik, aki annak dacára vált híressé, hogy nem angol anyanyelvűként próbált érvényesülni és angolul is viszonylag keveset énekel. Már korábbi együttesével, a Mano Negrával is komoly sikereket ért el, de az igazi áttörést a szólókarrier hozta meg számára. A kis Manuel Franciaországban született, s testvérével, Antonióval alapították meg a Mano Negrát. Együttesük a francia soknemzetiségű külvárosi zene mintájává vált. Énekeltek franciául, spanyolul, portugálul, olaszul, arabul, és azért angolul is. Zenéjüket valahol a Clash konstruktív, politikailag elkötelezett punkzenéje inspirálta, de a példaképtől teljesen eltávolodtak, s a reggaetől, a skától kezdve különböző afrikai és latin-amerikai hatásokat is beolvasztottak sajátos stílusukba.

Manu Chao - Manu Chao könyve már nálunk is!

Manu Chao szólókarrierére is ez jellemző. A kulturális nyitottság jegyében tevékenykedik, s a zenélést, a formációkat egyfajta laza, baráti szövetségnek tekinti, így társaságában az arab világ képviselői ugyanúgy megtalálhatók, mint a jóléti nyugati országok állampolgárai vagy akár Latin-Amerika nincstelenjei. A koncertezés mellett rengeteg érdekes művészeti tervben vett részt. Többek között szerepelt utcaszínházban vagy szervezett vonatos turnét Latin-Amerikában. Ezenkívül fontos politikai elkötelezettsége is: mindig, minden fórumon kiáll az elnyomottak, a kisemmizettek mellett.

Sablonos mondat, de az ő életútja tényleg kalandos, számtalan vargabetűt írt le, és a francia külváros legalább annyi kalandot rejt, mint a dél-amerikai dzsungelek. A könyvet az elismert milánói zenei újságíró, Alessandro Robecchi írta. A mű túllép a szokványos interjúollózásos szerkesztésen, és a végeredmény egy igazán szépirodalmi igénnyel megírt biográfia, mely a '90-es évek kulturális, szociológiai és politikai változásait is közérthető alapossággal mutatja be.

stanley

2008. 12. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2008. 12. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 12. 16. 18:19
MMR, Lendva, Sztárfigyusz? "Manu Chao lesz az új Che Guevara?! Manu Chao-ból is lehetne egy olyan vörös pólóra nyomtatott fekete-fehér sziluett, mint Che Guevarából. És ha lehetne, akkor előbb utóbb lesz is. Könyve már van! Az azonos alapokon nyugvó ideológia megvan, mégha csak amolyan “európai értlemben vett” balos szimpátiáról van is csak szó. Az ismertség szintén adott, jólehet Manuel nem a dzsungelben szerezte a hírnevét (max. a francia külváros emberpróbáló dzsungelében), az ezredforduló igazi harcosai nagyobb valószínűséggel harcolnak a színpadokon a forradalom ügyéért.... José-Manuel Thomas Arthur Chao spanyol szülők gyerekeként Franciaországban látta meg a világot. Már fiatal korától kezdve zenélt, több együttesben is játszott. 26 évesen megalakította - testvérével és unokatestvérével - a saját zenekarát. A Mano Negra közel 8 éves pályafutása alatt igazi nemzetközi ismertségre tett szert, a csapat 1995-ös felbomlása után Manu Chao szólókarrierbe kezdett. Manu Chao zenéjére szinte minden hatott a reggae-től kezde a skán át egészen az afrikai és latin amerikai zenékig, a dalok mondanivalóját pedig sokszor a a baloldali üzenetek határozzák meg. Az énekes aktívan kimutatja elkeseredettségét a mostani rendszer mellett (ha kell tüntetni is elmegy ellene, bármikor) és kiáll a az elnyomottak és kisemmizettek ellen. Szóval - a gerillaharcot meg a rozzant Kalasnyikovot leszámítva - full Che a manusz. Már régen ráléptünk a vörös alapon fekete-fehér manu chao-s forradalmi pólók felé vezető útra: a karácsonyi időszakra megjelent egy könyv Zene és szabadság címmel. Az énekes életútja, amit egy elismert milánói zenei újságíró, név szerint Alessandro Robecchi írt és amely - a kiadó szavait idézve: „egy igazán szépirodalmi igénnyel megírt biográfia, mely a 90-es évek kulturális, szociológiai és politikai változásait is közérthető alapossággal mutatja be.” -M- [2008.12.11.]"

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Manu Chao könyve már nálunk is! cikk képei
Manu Chao - Manu Chao könyve már nálunk is!Manu Chao - Manu Chao könyve már nálunk is!