Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Alexandra Burke a befutó

The X Factor - Alexandra Burke a befutó

Karácsonykor kislemezlistát vezetni dupla dicsőség. A nagy zenei piacokon a lemezkiadók háza táján már kora ősszel elkezdődik az esélylatolgatás: ki, kik indíthatók az első helyért. Nagy-Britanniában azonban az utóbbi években nincs verseny. Az év során bármikor tudni lehet, ki lesz a karácsonyi brit kislemezlista vezetője, bár a személye december közepéig titok marad.

Amióta a The X Factor című tehetségkutató tévéműsor elindult – amely közvetlenül az ünnepek előtt ér véget –, egyértelmű, hogy a győztes uralja majd az összesítést. Pontosabban ez az elmúlt egy-két évben vált egyértelművé. Szombaton kiderült, idén Alexandra Burke lesz az első helyezett Leonard Cohen 1984-es Halleljuah című dalának az átdolgozásával – hatalmas a kereslet a szerzemény iránt. A 21. életévében járó hölgy diadalmaskodott a verseny december 13-án befejeződött ötödik sorozatában.
Most visszatekintünk az eddigi szériákra, megnézzük, mi lett a győztesekkel.

The X Factor - Alexandra Burke a befutó

2004 – Steve Brookstein
Az 1968. november 10-én született énekes az egyetlen, aki karácsonykor nem vezette a kislemezek brit rangsorát. Az Against All Odds című felvétellel 2004 utolsó hetében a második helyen tanyázott, a csúcsot 2005 első hetében foglalta el. Első albuma Heart and Soul címmel 2005 májusában jelent meg, 250 ezer példányt értékesítettek belőle a szigetországban. A 2006 októberében kiadott második nagylemeze, a 40,000 Things hatalmasat bukott, a brit eladási listán a 165. hely volt a csúcspozíciója, odahaza mindössze hétezer példány fogyott el belőle.

2005 – Shayne Ward
Az 1984. október 16-án született énekes 2005 utolsó napjaiban óriási bravúrt hajtott végre. A That’s My Goal című dala december 21-én került a boltokba, és az évből hátralévő tizenegy nap alatt 874 444 darabot adtak el belőle, ezzel 2005 második legnagyobb példányban elkelt felvétele lett. A kislemezek összesítését négy hétig uralta. A 2006 áprilisában megjelent, a nevét viselő albumából a kiadás hetében Nagy-Britanniában 201 266 példány talált gazdára – Craig David 2000-es sikere óta férfiénekes nem adott el ilyen sokat a debütáló nagylemezéből az első héten. Shayne második albuma Breathless címmel tavaly novemberben látott napvilágot, jóval mérsékeltebb siker jellemezte.

2006 – Leona Lewis
Az 1985. április 3-án született énekesnő a The X Factor eddigi sorozatainak legnagyobb felfedezettje, 2008 első számú világsztárja. Az A Moment Like This című átdolgozásdallal a verseny után négy hétig vezette a brit kislemezlistát. A tavaly novemberben boltokba került Spirit című albumával az elmúlt hónapokban számos rekordot állított fel: odahaza övé az egy hét alatt legnagyobb példányban elkelt debütáló nagylemez, és az egy hét alatt legnagyobb példányban digitális formában eladott zeneszám. Az Egyesült Államokban ő az első brit előadó, aki a bemutatkozó albumával az eladási rangsor élén nyitott, és a Billboard magazin kislemezlistáján egy dallal ő a legtovább vezető brit énekesnő. A Spirit című korongjából eddig világszerte több mint hatmilliót értékesítettek – ebből 2 millió 236 ezer Nagy-Britanniában, 1 millió 309 ezer az USA-ban talált gazdára.

2007 – Leon Jackson
A győztesek közül ő a legfiatalabb, 1988. december 30-án született. Mariah Carey és Whitney Houston 1998-as When You Believe című világslágere átiratával három hétig uralta a kislemezek brit rangsorát. Az októberben kiadott Right Now című albuma azonban nem lett sikeres, a szigetországban eddig csupán 65 ezer, a brit piacon kívül további 10 ezer példány kelt el belőle. Amikor megjelent, a publikum már nem vele foglalkozott, jobban érdekelte őt a verseny ötödik szériája.

2008 – Alexandra Burke
Az 1988. augusztus 25-én született színes bőrű énekesnő a JLS nevű fiúcsapatot győzte le a műsor nagydöntőjében. A harmadik helyen az északír Eoghan Quigg végzett. Alexandra átdolgozásdala, a Hallelujah a jövő heti brit kislemezlista csúcsán nyit, a sorozat tehát nem szakad meg, és az öt győztes közül ő lesz a negyedik, aki karácsonykor vezeti a hazai összesítést. (Új Szó)

Puha József

2008. 12. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 12. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 12. 21. 11:45
vagy itt szerkeszti éppen a Sztárfigyu-Gintonic-ját? ;-P

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Alexandra Burke a befutó cikk képei
The X Factor - Alexandra Burke a befutóThe X Factor - Alexandra Burke a befutó