Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2008/51

Listamustra - Listamustra 2008/51

A brit és az amerikai albumpiacon egyaránt Cirkusz címet viselő nagylemez volt a legkelendőbb, mindössze egy névelő az eltérés közöttük. A brit listát második hete a Take That ötödik stúdióalbuma, a The Circus vezeti. Az amerikai összesítés csúcsán – a várakozásnak megfelelően – Britney Spears hatodik, Circus című stúdiólemeze debütált.

Már csak néhány nap választ el bennünket a karácsonytól, ami a slágerlistákról is leolvasható: egyrészt jócskán visszaesett az újdonságok száma – az ünnepi piacra szánt hanghordozók túlnyomó többsége december elejéig megjelent –, másrészt a kislemezek brit rangsorában, elsősorban a letöltéseknek köszönhetően egyre előkelőbb pozíciókban szerepelnek a karácsonyi slágerek. Például a 12. helyen találjuk Mariah Carey 1994-es All I Want for Christmas Is You című felvételét, eggyel mögötte az ír és angol zenészek alkotta The Pogues, valamint az angol Kirsty MacColl 1987-es klasszikusa, a Fairytale of New York található.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – T.I. feat. Rihanna: Live Your Life
Nagy-Britannia – Leona Lewis: Run
Németország – Katy Perry: Hot N Cold
Magyarország – Ákos: Negyven

Karel Gott a német lista élmezőnyében
Ismét T.I. uralja az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját. A Rihannával sikerre vitt Live Your Life című dala két megszakítással a hatodik hetét tölti az élen. Az atlantai rapper előző slágere, a Whatever You Like – ugyancsak két megszakítással – hét hétig trónolt. A rangsor tízes mezőnyének egyetlen említést érdemlő történése Britney Spearshez köthető: az énekesnő Circus című felvétele a harmadik helyre iratkozott fel. A többi kislemezlista csúcsán nincs változás: a britet második hete Leona Lewis átdolgozásdala, a Run, a németet ugyancsak második hete a kaliforniai Katy Perry felvétele, a Hot N Cold, a magyart 35. hete Ákos születésnapi szerzeménye, a Negyven című vezeti. A német összesítésen a 35. helyről az ötödikre lépett elő Bushido és Karel Gott közös dala, a Für immer jung című, amely az Alphaville-örökzöld, a Forever Young német változatának átdolgozása.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Britney Spears: Circus
Nagy-Britannia – Take That: The Circus
Németország – Herbert Grönemeyer: Was muss muss – Best of
Magyarország – Filmzene: Mamma Mia!

Cirkusz a brit és amerikai lista élén
Britney Spears tavaly októberben kiadott Blackout című albumából az Egyesült Államokban eddig 925 ezret értékesítettek. Ez volt az énekesnő első olyan korongja, amely nem szerezte meg az eladási rangsor első helyét, a második hely volt a csúcspozíciója. Már most kijelenthető, hogy a hatodik stúdiólemeze könnyedén túlszárnyalja az előző amerikai siker(telenség)ét, már a megjelenés hetében eladtak belőle 505 694 példányt, s az eladási összesítés csúcsára érkezett meg. Az élmezőny másik új belépője Akon hetedik helyen debütáló harmadik, Freedom című stúdióalbuma. A brit és a német lista legmagasabb pozíciója változatlan: az előbbit második hete a Take That, utóbbit szintén második hete Herbert Grönemeyer vezeti. Újdonság csak a német tízes mezőnyben található: a kilencedik helyen kezdett Britney Spears lemeze. A pophercegnő korongja Magyarországon a 35. pozícióban nyitott. A magyar TOP 40-ben további öt új belépő található: a 11. helyre a Depresszió (Egyensúly), a 28. helyre a Crystal (Karácsony), a harmincadik helyre az egyik új Megasztár-album (Megasztár Karácsony), a 33. helyre a Csináljuk a Fesztivált harmadik részének lemeze, a 39. helyre a másik új Megasztár-korong (A legenda folytatódik) iratkozott fel. (Új Szó)

Puha József

2008. 12. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 12. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2008/51 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2008/51