Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Joe Satriani kontra Coldplay

Coldplay - Joe Satriani kontra Coldplay

A Coldplay zenészeinek egyik szeme bizonyára nevet, a másik sír. Hét kategóriában jelölték őket Grammy-díjra, s talán éppen az örömünnep közepette értesültek arról, hogy Joe Satriani beperelte az együttesüket. A vád: plágium, s ha fizetniük kell, sok pénzük bánhatja, mivel 2008 egyik sikeres felvétele áll a vád középpontjában. A szakemberek Satriani igazát valószínűsítik.

Ez már a második plágiumügy a brit zenekar negyedik stúdiólemeze kapcsán. A Viva la Vida or Death and All His Friends június 11-i megjelenése után a brooklyni Creaky Boards nevű együttes rögtön megvádolta Chris Martinékat – a tagok szerint az albumról maxi CD-re is kimásolt, és világslágerré vált Viva la Vida című szerzemény az ő The Songs I Didn’t Write (A dalok, amiket nem én írtam) című felvételük koppintása. Arról nincs hír, hogy perre mentek-e egymással.

Coldplay - Joe Satriani kontra Coldplay

Joe Satriani is sajátjának érzi a dalt. A New York-i gitáros úgy véli, a 2004-es Is There Love in Space? című nagylemezén szereplő egyik szerzeményét, az If I Could Fly címűt használta fel a kvartett. Elmondása szerint egyes részei szinte változtatás nélkül kerültek át Martinék felvételébe. Az 53. életévében járó zenész bírósági keresetet nyújtott be, követeli a dalból származó összes bevételt. A brit zenekar albumán és maxi CD-jén a négy tag: Guy Berryman, Jonny Buckland, Will Champion és Chris Martin van feltüntetve a felvétel szerzőjeként. „Nemrégiben megkerestem Martinékat, hogy peren kívül rendezzük az ügyet. Visszautasítottak, ezért kénytelen voltam bírósághoz fordulni. A szóban forgó dal az egyik legjobb, amit írtam, szerelmi vallomás a feleségemnek, sokáig dolgoztam rajta. Az elmúlt hónapokban többen figyelmeztettek a hasonlóságra. Most sokan azt hiszik, hogy rosszindulatból pereltem be az együttest, pedig csak azt teszem, amit egy művésznek tennie kell: megpróbálom megvédeni a saját művemet” – nyilatkozta Satriani. A Coldplay közleményben reagált a vádra. „Ha bármilyen hasonlóság van a két felvétel között, az kizárólag a véletlen számlájára írható, és bennünket legalább annyira meglep, mint Satrianit. Tisztelettel kérjük, hogy fogadja el ezt, és minden jót kívánunk neki a jövőre nézve” – olvasható a közleményben. Chris Martin később nyilatkozott is az ügyben. „Egy éjszaka közepén a zongora mellett ülve jutott eszembe a dal alapötlete. Kínos, hogy magyarázkodnunk kell, és dühítő a vád, mert mi komponáltuk” – jelentette ki a frontember.

Tény, hogy van hasonlóság a két szerzemény között. A Reuters hírügynökség egy szerzői jogra szakosodott ügyvédet szólaltatott meg, aki szerint Satriani megnyerheti a pert, mert a jog nem hisz a véletlen egybeesésnek. Szerinte az is Satriani mellett szól, hogy a szóban forgó felvétel a maga idejében népszerű volt, ami tovább csökkenti a véletlen egybeesés esélyét.

A Viva la Vida 2008 egyik nagy slágere, ha tehát a bíróság Satrianinak ad igazat, az Martinéknak nagyon sokba kerülhet. Talán jobb volna peren kívül megegyezni… (Új Szó)

Puha József

2008. 12. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 12. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 12. 21. 11:40
Ezt akko' mAst beszerkeszti "hőttibe'"? Dear "Csé". ;-P Ezen "van" éppen?? :-)
Vendég 2009. 03. 12. 18:33
Sziasztok! Mint amatőr zenész, én is igaznak találom az állítást, pár helyen utána lesve én is beláttam. Szomorú hogy mindenhol ez megy...:( Várom a fejleményeket:)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Joe Satriani kontra Coldplay cikk képei
Coldplay - Joe Satriani kontra ColdplayColdplay - Joe Satriani kontra Coldplay