Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Jöhet, ami ingyen van! (Jegyzet)

KFT - Jöhet, ami ingyen van! (Jegyzet)

Tisztán emlékszem arra, amikor általános iskolai tanítóm azt magyarázta, mennyire kapzsi az emberek egy csoportja. „Ha a kisváros északi lakótelepi boltjában ingyen adnák a sót, nagytalicskákkal sietnének a helyszínre, ahol egymást taposnák, hogy minél több jusson nekik, és másoknak ne maradjon. Vinnék a sót, mint a cukrot“ – mondta viccesen. Igaza volt! Én most egy valós példát hozok fel.

A zenészszakma évről évre egyre nehezebb helyzetbe kerül. A CD-forgalom folyamatosan csökken, idén a vártnál is nagyobb a visszaesés mértéke. Az illegális zeneletöltés, CD-másolás hatalmas méreteket öltött. A zenészek kénytelenek új kiadási módszerekhez folyamodni. Mivel egy jelentősebb csoportjuk ma már a koncertezésből és nem a lemezeladásból él, ingyen kínálja a zenéjét – egyesek digitális formában a világhálón, mások CD-n adják, folyóirat mellékleteként. Az utóbbi módszert alkalmazta – Magyarországon elsőként – a KFT. Zenei életünk egyik, már-már legendás zenekara, noha a nyolcvanas évekbeli slágereiből él, a kilencvenes évektől nem készült sikeres albuma, nem született népszerű dala. Ha hagyományosan kínálná A bábu visszavág című lemezét, pár száz példányban fogyna el. Így viszont, egy ingyenes programújság különszámához 30 ezres példányban csomagolva pillanatok alatt elkelt az utolsó darabig. Nekem nem is jutott! A megjelenés másnapján kerestem, eredménytelenül. Állítólag akadt, aki ötöt is vitt belőle – mondták. Magyarországon hét és fél ezer eladott hanghordozó után jár az aranylemez – ezt egyre kevesebben érik el. A háromezer példány már szép teljesítmény! A 30 ezer pedig dupla platina. Leszögezhetjük tehát, hogy a magyar zenei piacon 2008-ban a legtöbb hanghordozót a KFT adta el – a zene történelemkönyvébe így kerül be, a kiadás feltételei nem lényegesek. Olyan ez, mint a sport, csak a végeredmény számít. Én azonban kíváncsi volnék egy statisztikára. Akiknek jutott, közülük hányan hallgatják meg legalább egyszer? Ha azt vesszük alapul, hogy háromezer eladott példány már szép eredmény, örülhet a KFT, ha minden tizedik beteszi a lejátszójába, de én az öt százalékkal is vígan kiegyeznék. A többiek előbb-utóbb kidobják. Senki se érveljen azzal, hogy azért volt ilyen népszerű, mert drágák a CD-k, ez nem igaz, az áruk folyamatosan csökken. Két-hároméves, kiváló hanghordozókhoz már 990 forintért hozzájuthatunk, sőt akadnak helyek, ahol még olcsóbban kínálják, de így sem kell. Azért volt kelendő, mert ami ingyen van, jöhet, bármi legyen az! Egy nem is elég belőle! (Új Szó)

Puha József

2008. 12. 29.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 12. 29. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2008. 12. 30. 16:53
Nekem is jutott szerencsére,és többször meghallgattam. Remekül sikerült. Gratulálok a cikkhez is,és véleményem szerint egy-két év múlva licitálós weboldalakon találkozunk majd a lemezekkel. Sajnos.
Vendég 2009. 02. 24. 20:14
Vendég 2011. 03. 06. 1:40
próba
Vendég 2011. 03. 06. 1:55
Én vennék CD-t, (pláne KFT-t) de nem lehet kapni, főleg az elsőket. A KFT (és más előadók) helyében online árulnám az összes albumot flac vagy legalább 320kbit mp3 formátumban. 64kbiten szabadon letölthetővé tenném, kipróbálásra. Akinek ez a silány minőség megfelel, hallgassa.. de tájékozódni elég ez is. Számonkénti letöltés is jó lenne, mert sokan azért ódzkodnak az albumvásárlástól, mert számukra az albumokon 2-3 jó szám van, a többiért meg csak fölöslegesen fizetnének. A CD-nek vége, ez van. Sok a plussz díj rajta, főleg nálunk. Letöltéssel tényleg csak a zenéért fizetnénk. Normális áron (1000-1500ft) működne. Vannak legális online boltok (pl. orosz) ahol 1$ egy album, és széles a választék!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Jöhet, ami ingyen van! (Jegyzet) cikk képei
KFT - Jöhet, ami ingyen van! (Jegyzet)