Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Alexandra Burke és Duffy éve

Alexandra Burke - Alexandra Burke és Duffy éve

Akármilyen furcsa, a The X Factor esetében a legnagyobb vesztes a második helyezett, s nem azok, akik korábban esnek ki. A brit tévés tehetségkutató hatalmas népszerűségéből eredően a december 13-án befejeződött ötödik sorozatban diadalmaskodó Alexandra Burke előtt automatikusan megnyílt a siker felé vezető út, a többiekről, így az ezüstérmes JLS nevű fiúkvartettről pedig a műsor óta nem hallottunk, velük a zenészszakma nem igazán számol.

Az 1988. augusztus 25-én született színes bőrű londoni Alexandra nyomban elfoglalta a brit kislemezlista csúcsát, ráadásul óriási bravúrt hajtott végre két és fél hét alatt: a szigetországban övé 2008 legsikeresebb dala!

A brit zenepiac elmúlt évének legvásároltabb kis- és nagylemezeiről számolunk be.

Kislemezek
Alexandra Burke felvétele, a Hallelujah – Leonard Cohen 1984-es slágerének átdolgozása – december 14-től volt beszerezhető, és az évből hátralévő tizennyolc nap alatt 880 ezer példányban fogyott el. 2005 utolsó napjaiban hasonló bravúrt hajtott végre a The X Factor második szériájának győztese, Shayne Ward. A That’s My Goal című dala december 21-én került a boltokba, és az évből hátralévő tizenegy nap alatt 874 444 darabot értékesítettek belőle, ezzel 2005 második legnagyobb példányban elkelt felvétele lett.

Alexandra Burke - Alexandra Burke és Duffy éve

Burke kisasszony a tavalyi összesített lista ezüstérmes pozíciójában is szerepel, karöltve a tehetségkutatós társaival, az ötödik sorozat döntőseivel. Mariah Carey 1993-as Hero című világslágerének átdolgozásával novemberben három hétig uralták a hazai rangsort. Ez volt 2008-ban az első olyan dal, amelyből a megjelenés hetében 100 ezernél többet adtak el – 313 244 példány kelt el belőle az első héten. Összesen 751 ezer példányban talált gazdára a szigetországban 2008-ban.

A harmadik helyen az 1984. június 23-án született walesi Duffy végzett – februárban és márciusban a listát öt hétig vezető Mercy című slágeréből 536 ezer fogyott el.

Nagylemezek
Duffy az albumok összesítésén a csúcson zárt – a március 3-án kiadott Rockferry című nagylemezéből 1 millió 685 ezer példányt értékesítettek. Az énekesnőt a Take That követi – a kvartett The Circus című albumából 1 millió 446 ezer kelt el 2008-ban. Fontos megjegyezni, hogy a korong csak egy hónapig volt forgalomban, december 1-jén került a boltokba! A harmadik helyen az amerikai, Tennessee államból származó Kings of Leon nevű rockzenekar végzett a szeptemberben megjelent Only by the Night című negyedik nagylemezével. A tízes mezőnyben három olyan album is található, amelyek még 2007-ben kerültek forgalomba: Leona Lewis, Rihanna és a Scouting for Girls korongja. Csak a tízes lista első öt helyezettje lépte át az egymilliós határt.

Nagy-Britanniában a válogatáslemezeknek külön eladási rangsora van – itt a Mamma Mia! című filmmusical hanghordozója zárt az élen, 1 millió 7 ezer példánnyal. (Új Szó)

2008 legkelendőbb kislemezei Nagy-Britanniában
1. Alexandra Burke: Hallelujah
2. The X Factor Finalists: Hero
3. Duffy: Mercy
4. Katy Perry: I Kissed a Girl
5. Nickelback: Rockstar
6. Estelle feat. Kanye West: American Boy
7. Kings of Leon: Sex on Fire
8. Basshunter feat. DJ Mental Theo’s Bazzheadz: Now You’re Gone
9. Madonna & Justin: 4 Minutes
10. Sam Sparro: Black and Gold

2008 legkelendőbb nagylemezei Nagy-Britanniában
1. Duffy: Rockferry
2. Take That: The Circus
3. Kings of Leon: Only by the Night
4. Leona Lewis: Spirit
5. Coldplay: Viva la Vida or Death and All His Friends
6. Rihanna: Good Girl Gone Bad
7. The Killers: Day and Age
8. Girls Aloud: Out of Control
9. P!nk: Funhouse
10. Scouting for Girls: Scouting for Girls

Puha József

2009. 01. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 01. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Alexandra Burke és Duffy éve cikk képei
Alexandra Burke - Alexandra Burke és Duffy éveAlexandra Burke - Alexandra Burke és Duffy éve