Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/1

Listamustra - Listamustra 2009/1

2009 első slágerlistáin – a várakozásnak megfelelően – csak minimális változások történtek a múlt héthez képest. Egyedül a magyar nagylemezeladási összesítésen található több újdonság, szám szerint négy, ami azzal magyarázható, hogy a rangsor még felölel két, de inkább három karácsony előtti napot: a december 22-e és december 28-a közötti időszak vásárlásait foglalja magában.

Nyugalmas hetek előtt állunk, az albumkiadások száma jócskán visszaesik. Az év elején csak kevesen jelentetnek meg új korongot, mindenki törekszik még az ünnepek előtt előrukkolni vele, akkor értékesíthető a legtöbb. Éves szinten januárban fogy a legkevesebb nagylemez.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Beyoncé: Single Ladies (Put a Ring on It)
Nagy-Britannia – Alexandra Burke: Hallelujah
Németország – Katy Perry: Hot N Cold
Magyarország – Ákos: Negyven

Listamustra - Listamustra 2009/1

Tarol a The X Factor ötödik győztese
Ahogy megjósoltuk (bár nagy tehetség nem kellett hozzá), a kislemezek brit összesítését a The X Factor ötödik sorozatában diadalmaskodó Alexandra Burke uralja. A tehetségkutató tévéműsor első győztese, a gyorsan elfelejtett Steve Brookstein 2005 januárjának első hetében állt a rangsor élén az Against All Odds című felvétellel. A második győztes, Shayne Ward a That’s My Goal című dallal 2005 végén és 2006 elején négy hétig vezetett. 2006 és 2007 fordulóján ugyancsak négy hétig trónolt a harmadik széria legjobbja, Leona Lewis az A Moment Like This című szerzeménnyel – eddig ő az egyetlen, aki később is visszatért a legmagasabb pozícióba, kétszer is. A negyedik győztes, Leon Jackson a When You Believe című felvétellel 2007 végén és 2008 elején három hétig uralta a mezőnyt. Alexandra Burke dala, a Hallelujah – Leonard Cohen 1984-es slágerének átdolgozása – harmadik hete áll a csúcson, ez idő alatt 992 387 példányt értékesítettek belőle a szigetországban. A héten a brit hetvenötös mezőnyben egyetlen új belépőt találunk, a harmadik helyen debütáló Just Dance című felvételt, amelynek előadója Lady GaGa – Colby O’Donis közreműködésével rögzítette. A Billboard magazin kislemezlistáját egy megszakítással negyedik hete Beyoncé szólóban elért negyedik amerikai listaelsője, a Single Ladies (Put a Ring on It) vezeti. Érdekesség, hogy most a tízes mezőnyben szerepel mindkét, az összesítésen fel-alá járó Kanye West-dal: a Love Lockdown és a Heartless. A német rangsor élén ötödik hete Katy Perry második slágere, a Hot N Cold található. Az első számú karácsonyi felvétel, a Last Christmas, a The Wham! 1984-es slágere ezúttal az első húszba tudta beverekedni magát, a héten a 16. helyen tanyázik. A kislemezek magyar listáján változatlanul, 38. hete Ákos születésnapi szerzeménye, a Negyven trónol.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Taylor Swift: Fearless
Nagy-Britannia – Take That: The Circus
Németország – Herbert Grönemeyer: Was muss muss – Best of
Magyarország – Filmzene: Mamma Mia!

Taylor Swift, az USA új kedvence
Az Egyesült Államokban a karácsony előtti időszak legnagyobb nyertese az albumlistát jelenleg is vezető Taylor Swift. Az 1989. december 13-án született, Pennsylvania államból származó country- és popzenei énekesnő második, Fearless című nagylemeze Észak-Amerikában november 11-én került a boltokba, és az USA-ban 2008 harmadik legkelendőbb hanghordozója lett. A múlt héten három újdonság szerepelt az amerikai TOP 10-ben: a második helyen Keyshia Cole harmadik stúdióalbuma, az A Different Me kezdett (a héten a hetedik), a harmadikon Jamie Foxx színész-énekes harmadik lemeze az Intuition startolt (a héten a kilencedik) és a nyolcadikra a Fall Out Boy ötödik stúdióalbuma, a Folie à Deux iratkozott fel (a héten a 18. pozícióba esett vissza). Nagy-Britanniában ötödik hete a Take That ötödik stúdiólemeze, a The Circus a legvásároltabb kiadvány – ez idő alatt 1 492 667 példány talált gazdára belőle a szigetországban. A magyar rangsor negyvenes mezőnyében, ahogy fent említettük, négy új belépő található: a 14. helyen a Valami Amerika című film második részének hanghordozója, a 29. pozícióban a Kormorán albuma, a Játék karácsonykor, a 31. helyen Márió lemeze, a Könnyek nélkül, a 37. pozícióban a Mester és Tanítványai DVD-vel kiegészített válogatáskorongja debütált. (Új Szó)

Puha József

2009. 01. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 01. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/1 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/1Listamustra - Listamustra 2009/1