Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Vége, nem lesz turné!?

Led Zeppelin - Vége, nem lesz turné!?

Pont került a Led Zeppelin-huzavona végére – mondják, de én ennek nem hiszek. A zenészszakma örül az állítólagos pontnak, a „végkifejletnek” viszont nem, mint ahogyan a rajongók sem. A sztori egyre kínosabb, nem méltó a zenetörténet egyik legnagyobb rockegyütteséhez.

2007 végén kezdődött. A Led Zeppelin 2007. december 10-én a londoni O2 Arenában az előző év decemberében elhunyt zenei szakember, Ahmet Ertegün tiszteletére tartott koncertje után sok ezer rajongó a világ körüli turné bejelentését várta. Jimmy Page gitáros többször – már a fellépés előtt is – bizakodóan beszélt az esetleges koncertsorozatról, bár köztudott volt, hogy az nem rajta, hanem Robert Plant énekesen múlik.

Led Zeppelin - Vége, nem lesz turné!?

Plantre várva
Jimmy Page és John Paul Jones basszusgitáros Jason Bonham dobos (az eredeti dobos, az 1980-ban elhunyt John Bonham fia, az említett fellépésen is ő zenélt) társaságában stúdióba is vonult, új dalokon dolgoztak. Azt tervezték, ezekből összeállhat a Led Zeppelin új stúdióalbuma, és várták, hogy Plant is csatlakozzon hozzájuk. Pedig ő egyértelműen a tudomásukra hozta, hogy a jövőben nem kíván sem koncertezni, sem új felvételeket készíteni velük. A zenekar helyett Alison Krauss countryénekesnőt választotta, vele turnézott és mutatta be a 2007 októberében megjelent Raising Sand című közös nagylemezüket. A BBC egyik rádióállomásának azt mondta, hogy öregnek tartja magát a rockturnéhoz, már négy lépcső megtétele is nehezére esik, hát még a Stairway to Heaven…

Plant nélkül
A hoppon maradt zenészek később azt nyilatkozták, hogy a készülő dalaik akkor is kiadásra kerülnek, ha Plant nem csatlakozik hozzájuk, de akkor természetesen nem a Led Zeppelin neve alatt látnak napvilágot, és új énekes keresésébe fogtak. Abban bíztak, ha keresik az utódot, Plant meggondolja magát, de ez nem következett be. A bennfentesek szerint az Alter Bridge nevű, 2004-ben megalakult floridai metálegyüttes énekes-ritmusgitárosa, Myles Kennedy (volt) a legesélyesebb a helyére, de további nevek is felmerültek: még Steven Tyleré (Aerosmith) és Chris Cornellé (ex-Soundgarden, ex-Audioslave) is. David Coverdale, a Whitesnake frontembere, aki 1993-ban közös albumot jelentetett meg Page-gel, nemrég azt javasolta a gitárosnak, hogy Carlos Santanához hasonlóan dolgozzanak vendégénekesekkel. Állítólag fel is kínálta a szolgálatait, és Joe Elliottot, a Def Leppard énekesét is beajánlotta.

A menedzser örömhíre
A napokban Jimmy Page menedzsere, Peter Mensch is megszólalt az ügyben. „Page tizenhat éves kora óta hivatásszerűen gitározik, és továbbra is imádja a zenészéletet. Nem akar autóversenyző vagy ügyvéd lenni, azt szeretné csinálni, amit eddig. Már a 2007-es fellépés előtt is együtt próbált Johnnal és Jasonnel, még mielőtt Robert csatlakozott hozzájuk, és nagyszerűen érzeték magukat. Ezért tervezik azt, hogy mihelyst megfelelő énekest találnak, lemezt rögzítenek, majd turnéra indulnak. Nem adjuk ki azokat az énekeseket, akik szóba jöhetnek. Erről ne is kérdezzenek! A zenekar beindítása azonban hosszú és nehéz folyamat lesz, még sokáig nem várható érdemi fejlemény” – mondta a BBC6 nevű rádióállomásnak.

A menedzser rosszhíre
Mensch érdekes mód néhány nappal később az ellenkezőjét jelentette ki. „A Led Zeppelinnek vége. A zenészek kipróbáltak pár énekest, de egyikük sem vált be. Az együttes biztosan nem folytatja. Aki nem látta 2007-ben, az már nem is fogja, ilyen egyszerű. Azt szeretném, ha a jövőben senki sem beszélne erről többet” – nyilatkozta a MusicRadar nevű honlapnak.
Nyilvánvaló, hogy a történet itt nem ért véget. Pedig az lenne a legjobb, ha igen. Még akkor is, ha a rajongóknak el kellene könyvelniük, hogy belátható időn belül nem lesz sem Led Zeppelin, sem utódzenekar! (Új Szó)

Puha József

2009. 01. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 01. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Vége, nem lesz turné!? cikk képei
Led Zeppelin - Vége, nem lesz turné!?Led Zeppelin - Vége, nem lesz turné!?