Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Amerikából érkező segítség

Eurovíziós Dalfesztivál - Amerikából érkező segítség

Nagy-Britannia a közös európai zenei giccsparádén, az Eurovíziós Dalfesztiválon az utóbbi években a könnyűzenében elfoglalt helyéhez és tekintélyéhez képest jócskán alulteljesít. A verseny szigetországi döntőjét rendező brit közszolgálati televízió, a BBC (az első helyezett jut ki a seregszemlére) egy ideje már keresi a sikertelenségből kivezető utat – eddig eredménytelenül. Most végleg betelt a pohár, idén el akarja kerülni az újabb lebőgést, és a dal komponálásához nagyágyúkat szerződtetett.

Az elmúlt évek kudarcai
Nagy-Britannia képviselőjének az összeurópai seregszemle elődöntőjében nem kell megmérettetnie magát, a versenykiírás szerint automatikusan döntős. Ott az utóbbi években mindegyikük leszerepelt. 2006-ban Daz Sampson képviselte a brit színeket. A zenész a Teenage Life című felvételével a huszonnégy döntős közül a 19. helyen végzett. Tavalyelőtt a Scooch nevű, 1998 és 2000 között működött, majd 2007-ben újjáalakult kvartett indult a Flying the Flag (for You) című szerzeménnyel, és a 22. helyen zárt. Tavaly Andy Abraham képviselte a szigetországot – az Even If című dallal a huszonöt fősre bővült mezőny utolsó helyén végzett.

Megmentő 1: Sir Andrew Lloyd Webber
A BBC-nek tavaly több neves előadó is segítséget ajánlott – többek között Morrissey és Jarvis Cocker –, az együttműködésekből végül semmi sem lett. A televízió illetékesei most sem sztárokban gondolkodnak, hanem a zeneszámra fektetnek hangsúlyt, ezzel próbálnak meg helytállni. Már tavaly ősszel szerződtettek egy nagyágyút: Sir Andrew Lloyd Webber komponálja az idei eurovíziós szerzeményt, és a zeneszerző tagja annak a zsűrinek is, amely kiválasztja az előadóját. Ez – akárcsak a múlt években – egy tehetségkutató tévéműsor keretében valósul meg, amely már látható a BBC-n. „Soha nem riadtam vissza a lehetetlentől, és most úgy tűnik, ez minden idők leglehetetlenebb feladata. A BBC erejével és a brit közönség támogatásával azonban megtörténhet a csoda” – nyilatkozta a fanyar humoráról is ismert Webber, akinek nevéhez olyan musicalek fűződnek, mint a Macskák vagy Az operaház fantomja.

Megmentő 2: Diane Warren
A napokban az is eldőlt, hogy a dalszöveg megírását egy amerikai tekintélyre, a világsztárok tucatjaival dolgozó Diane Warrenre bízzák. „Remélem, hogy Webber zenéje és az én szövegem végre meghozza a várt sikert. Megígérem, hogy a lehető legjobb felvételt komponáljuk” – mondta Diane. Webber már nagyon várja a közös munkát. Azt nyilatkozta, óriási megtiszteltetés számára, hogy az Egyesült Államok egyik nagy szövegírója lesz a partnere.

Sok hűhó semmiért?
A britek tehát nem nyugodnak bele abba, hogy a jelentőségét régen elveszített, másodvonalbeli giccsparádévá degradálódott Eurovíziós Dalfesztiválon évek óta a vert mezőnyben végeznek. Persze a verseny kiszámíthatatlansága miatt elképzelhető, hogy Webber és Warren dalával sem jutnak feljebb… (Új Szó)

Puha József

2009. 01. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 01. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 01. 30. 19:04
...miért nem exportáljuk ki nekik a Csézyt?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Amerikából érkező segítség cikk képei
Eurovíziós Dalfesztivál - Amerikából érkező segítség