Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/4

Listamustra - Listamustra 2009/4

2009 első hónapját lassan magunk mögött hagyjuk. A zenei élet a karácsony utáni pihenőt követően (amikor is nem áll meg, csak visszavesz a tempóból) kezd visszatérni a régi kerékvágásába. Mint ismert, éves viszonylatban januárban jelenik meg a legkevesebb hanghordozó. Az előadók és zenekarok többsége arra törekszik, hogy újdonságát még az ünnepek előtt kiadja, mivel – szerencsés esetben – akkortájt többet értékesíthet belőle. Egyre többen azonban szándékosan a januárt választják, elsősorban azt nézik, hogy az év eleje nem kockázatos, nem telített a piac, így ilyenkor nagyobb figyelmet, visszhangot kap a lemezük, és a slágerlistákon is jobb eredményt érhetnek el.

Az albumeladási összesítések negyvenes mezőnyeiben a héten az USA-ban négy, Nagy-Britanniában kettő, Németországban három új belépő szerepel. Magyarországon ezúttal nincs újdonság, csak hét, a rangsorba visszatérő korong.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Lady GaGa feat. Colby O’Donis: Just Dance
Nagy-Britannia – Lady GaGa feat. Colby O’Donis: Just Dance
Németország – Katy Perry: Hot N Cold
Magyarország – Ákos: Negyven

Vihar előtti csend az élmezőnyökben?
A kislemezlistákon ezúttal sincs trónfosztás. Az amerikai és a brit összesítésen harmadik hete Lady GaGa vezet a Colby O’Donis közreműködésével készült Just Dance című dallal. Németországban nyolcadik hete Katy Perry második világslágere, a Hot N Cold, Magyarországon 41. hete Ákos születésnapi szerzeménye, a Negyven című uralja a mezőnyt. Szinte biztosra vehető, hogy a jövő héten legalább egy változásról már beszámolhatunk: úgy néz ki, Németországban James Morrison és Nelly Furtado közös felvétele, a Broken Strings kerül az élre. Egyébként a héten a német a rangsor tízes mezőnyében könyvelhetjük el a legtöbb változást, három új belépőre lelünk. A harmadik pozícióban az 1995-ben megalakult svéd Mando Diao nevű rockegyüttes Dance With Somebody című dala nyitott. Eggyel mögötte Rihanna felvétele, a Rehab debütált – semmi köze Amy Winehouse azonos című slágeréhez, ezt Justin Timberlake, Timothy Mosley és Hannon Lane írta. A tizedik helyre Kevin Rudolf és Lil Wayne dala, a Let It Rock érkezett meg. Nagy-Britanniában új jelzésű zeneszám nincs a TOP 10-ben, csak három belépő. Tinchy Stryder és Taio Cruz felvétele, a Take Me Back a 39. helyről a bronzérmes pozícióba jött fel, P!nk dala, a Sober a 26. helyről a kilencedikre ugrott, Kanye West szerzeménye, a Heartless pedig egy helyet előlépve a tizediken található.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Taylor Swift: Fearless
Nagy-Britannia – White Lies: To Lose My Life
Németország – Adoro: Adoro
Magyarország – Filmzene: Valami Amerika 2

Visszatért 2005 meglepetészenekara
A múlt heti listavezetők közül egyedül az amerikai összesítést uraló Taylor Swift maradt a helyén. Magyarországon a Valami Amerika második részének zenei albuma volt a legkelendőbb – a mozifilm főcímdalát Tóth Gabi és a hooliganses Csipa énekli Valami Amerika még címmel. A német rangsor csúcsára az öttagú Adoro nagylemeze került. Nagy-Britanniában az első helyen nyitott a White Lies nevű, rockzenét játszó londoni trió To Lose My Life című első albuma. A második legrangosabb brit zenei díj, a legjobb brit nagylemezért járó, szeptemberben kiosztásra kerülő Mercury Music Prize zsűrije 2005-ben a tizenkét jelölt közül – hatalmas meglepetésre – az Antony and the Johnsonsnak ítélte oda az elismerést a fogadóirodák által második legesélytelenebbnek tartott I Am a Bird Now című albumáért. Az Antony Hegarty vezette formáció harmadik, The Crying Light című stúdiólemeze a héten a brit lista 18. pozíciójában debütált. Az USA-ban a legmagasabban kezdő újdonság, az 1997. március 9-én a 25. életévében meggyilkolt rapper, The Notorious B.I.G. életét feldolgozó film zenei albuma a negyedik helyre érkezett meg. (Új Szó)

Puha József

2009. 01. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 01. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/4 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/4