Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/5

Listamustra - Listamustra 2009/5

Egyszerre került a kislemezek amerikai és brit összesítésének csúcsára a New York-i Lady GaGa dala, a Colby O’Donis közreműködésével készült Just Dance. A páros most, három hét után mindkét piacon trónfosztott lett. A négy kislemezlista közül egyedül a magyaron tudta megőrizni első helyét a múlt heti listavezető.

42. hete Ákos születésnapi szerzeménye, a Negyven uralja a magyar mezőnyt. Németországban, ahogy a múlt héten megjósoltuk, egy alkalmi duó nyitott az élen, itt a kaliforniai Katy Perry a második, Hot N Cold című világslágerével nyolc hétig trónolt.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Kelly Clarkson: My Life Would Suck Without You
Nagy-Britannia – Lily Allen: The Fear
Németország – James Morrison feat. Nelly Furtado: Broken Strings
Magyarország – Ákos: Negyven

Újabb előrelépési rekord az USA-ban
Az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának tízes mezőnyében két fontos esemény történt. Az American Idol első győztese, a texasi Kelly Clarkson Észak-Amerikában március 10-én boltokba kerülő negyedik, All I Ever Wanted című stúdióalbumának előhírnöke, a My Life Would Suck Without You című felvétel a rangsor történetének legnagyobb ugrásával lett listavezető: a múlt heti 97. helyét cserélte le a legmagasabb pozícióra. Az előző rekordot Britney Spears állította fel tavaly októberben a Womanizer című slágerével, amely kilencvenöt helyet ugorva termett a csúcson. Megfelezte múlt heti helyezését a The Fray – a héten kiadott második stúdiólemezének beharangozója, a You Found Me című dal a nyolcadik helyre lépett elő. A denveri rockzenekar eddigi legnagyobb slágere, előző albumának címadó felvétele, a How to Save a Life az USA-ban a bronzérmes pozícióig jutott. Az amerikai tízen kívüli mezőny legfontosabb történése a U2 új dalának feliratkozása: a Get on Your Boots a 37. helyre érkezett meg. Nagy-Britanniában is az összesítés élén történt a legfontosabb esemény: a 168. helyről az elsőre lépett elő Lily Allen újdonsága, a The Fear. A 24. életévében járó londoni énekesnő 2006 legnagyobb felfedezettje volt a szigetországban: Smile című első felvétele 2006 júliusában két hétig vezette a kislemezek brit rangsorát. Az énekesnő az új listavezető dalával a hazájában hétfőn megjelenő második, It’s Not Me, It’s You című albumát vezeti fel. Szintén 2006-ban adta ki első nagylemezét Fired Up címmel Alesha Dixon (akkor még csak a keresztnevét használta), ám port nem kavart vele. A tavaly novemberben megjelent második, The Alesha Show című albuma sikeresebb, az eladott példányszáma már 100 ezer felett van. A korongról elsőként maxi CD-re kimásolt The Boy Does Nothing című felvételnek az ötödik hely volt a csúcspozíciója a szigetországban, a második dal, a Breathe Slow a héten a 13. helyről a hatodikra ugrott. Németországban James Morrison és Nelly Furtado slágere, a brit kislemezlistán a második helyig jutott Broken Strings került a csúcsra. További két új belépő található a tízes mezőnyben: az ötödik helyen az Eisblume nevű német együttes Eisblumen című felvétele debütált, eggyel mögéje a szintén hazai Die Zipfelbuben nevű formáció Hier im Dschungel című dala érkezett meg. A magyar tízes mezőnyben két új belépő szerepel a letöltéseknek köszönhetően: a hatodikon kezdett Igó Éva és Tompos Kátya felvétele, a Leperegnek a könnyek című, amely a Valami Amerika című film második részéből való. A tizedikre a The Girl Is Mine című Michael Jackson-sláger tavalyi változata iratkozott fel, amelyet Jacko és will.i.am közösen jegyez.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Taylor Swift: Fearless
Nagy-Britannia – Bruce Springsteen: Working on a Dream
Németország – Adoro: Adoro
Magyarország – Filmzene: Mamma Mia!

A divatdiktátor a lista második helyén
A hét legnagyobb meglepetését a brit albumeladási lista szolgáltatja. A Franz Ferdinand harmadik, Tonight: Franz Ferdinand című nagylemeze „csak” a második helyet szerezte meg. A skót zenekar 2004 februárjában kiadott első korongja az évtized egyik fontos (ha nem a legfontosabb) brit hanghordozójaként vonul be a zene történelemkönyvébe. Sikerének köszönhetően elindult a gitáregyüttesek – új hullámot és posztpunkot egyesítő – új érája, amely azóta le is csengett. Szerintem ezzel magyarázható az új Franz Ferdinand-album a vártnál mérsékeltebb sikere, ennek ellenére ez is – akárcsak az előző két lemeze – kiválóan sikerült. A brit összesítés csúcsán Bruce Springsteen stúdióalbuma, a Working on a Dream nyitott, 67 316 eladott példánnyal. A legendás énekes a dalokat javarészt a tavalyi és tavalyelőtti turnéjának szüneteiben komponálta. Az amerikai eladási rangsor legmagasabban kezdő újdonsága a tizedik helyen debütáló Mariah Carey lírai felvételeinek The Ballads című gyűjteménye. Németországban a legmagasabban startoló új belépő a 2005-ös brit Mercury Music Prize-győztes Antony and the Johnsons 15. helyre megérkező harmadik stúdiólemeze, a The Crying Light – a korong Nagy-Britanniában a múlt héten a 18., az USA-ban a héten a 65. helyen kezdett. (Új Szó)

Puha József

2009. 02. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 02. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/5 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/5