Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Robert Plant és Alison Krauss sikere

Grammy - Robert Plant és Alison Krauss sikere

Tavaly a jubileumi, ötvenedik Grammy Awards legnagyobb csillaga egy olyan londoni énekesnő volt, aki alkohol- és drogproblémái, pontosabban ezekből adódó balhéi miatt nem vehetett részt a gálán, mivel az USA csak hosszas hezitálás után fogadta el a vízumkérelmét, és már nem ért volna oda. A hat jelölésből ötöt díjra váltó Amy Winehouse-ról van szó.

Sok szakmabeli úgy gondolta, idén is londoni lehet a legnagyobb nyertes: a Coldplay, amely a második legtöbb jelölést kapta, szám szerint hetet. Chris Martin zenekarának elsöprő győzelme valóban nem lett volna meglepetés, hiszen övé 2008 legvásároltabb hanghordozója – a júniusban kiadott Viva la Vida or Death and All His Friends című albumából értékesítették a legtöbbet.

A világ legjelentősebb zenei díjkiosztó ünnepségét közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban tartották a Los Angeles-i Staples Centerben. A Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiájának (NARAS) tagjai döntöttek a száztíz kategória díjazottjairól. Előzőleg ők készítették el a jelöltek listáját is, és december elején hozták nyilvánosságra. Olyan nagylemezek (és előadóik) szerepelhettek rajta, amelyek 2007. október 1-je és 2008. szeptember 30-a között kerültek forgalomba.

A favorizált Coldplay három nominációt váltott díjra. A legtöbb jelölést, nyolcat begyűjtött Lil Wayne négy aranygramofont kapott, de nem ő lett az este hőse, hanem egy öt elismerést besöpört (alkalmi) duó. A Louisiana államból származó, 27. életévében járó hiphopelőadó nem a fő, hanem különböző rapkategóriákban diadalmaskodott. Júniusban megjelent hatodik stúdióalbuma, a Tha Carter III tavaly az USA legkelendőbb hanghordozója volt – 2,88 millió példány fogyott el belőle. (1991-től, amióta a Nielsen SoundScan összesíti az eladásokat, ez a legkisebb példányszámú éves listavezető.) A győztes páros nem más, mint az egykori Led Zeppelin énekese, Robert Plant és a bluegrass vezető énekesnője, az Illinois államból származó, 38. életévében járó Alison Krauss duója. A 2007 októberében kiadott, átdolgozásdalokat felvonultató Raising Sand című korongjuk nyert az év albuma és az év kortárs folkalbuma kategóriában, nekik ítélték oda a legjobb vokális popegyüttműködés és a legjobb country-együttműködés díját, zeneszámuk, a Please Read the Letter pedig az év felvétele lett. Alison így már huszonhat Grammy-díjjal büszkélkedhet. (A legtöbbet Solti György karmester kapta, harmincegyet).

Botrány is fémjelezte a gálát. A rendőrség nem sokkal a díjátadó előtt letartóztatta Chris Brownt – később óvadék ellenében szabadlábra került – egy meg nem nevezett hölgy elleni fenyegetés és erőszak miatt. A bennfentesek szerint ez a hölgy a „szerelme”, Rihanna; a közös fellépésük elmaradt. Az ügynek bizonyára lesz folytatása.

A magyar jelöltek nem jártak sikerrel: a Takács Kvartettet nem díjazták a kamarazenei kategóriában, és azokat az albumokat sem, amelyeknek Fischer Ádám és Eötvös Péter a közreműködője. (Új Szó)

Puha József

2009. 02. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 02. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 02. 10. 18:47
A Please Read The Letter nem Plant-Krauss szerzemény, hanem Jimmy Page-Robert Plant- MichaelLee-Charlie Jones jegyzi. Eredetileg Jimmy Page és Robert Plant Walking Into Clarksdale című lemezén jelent meg 1997-ben.
Puha József 2009. 02. 10. 19:49
Valóban, szerencsétlen volt a megnevezés, kijavítva zeneszámra! Köszi!:-)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Robert Plant és Alison Krauss sikere cikk képei
Grammy - Robert Plant és Alison Krauss sikere