Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Bruce Springsteen aktívabb, mint valaha

Bruce Springsteen - Bruce Springsteen aktívabb, mint valaha

A zenei szakemberek 2008 végén 2009 első fontos hanghordozójának Európában – amelyből jelentősebb példányszám értékesíthető – a Franz Ferdinand, a legtöbb piacon január 26-án megjelent harmadik nagylemezét kiáltották ki. A Tonight: Franz Ferdinand című korong Nagy-Britanniában és Németországban is az eladási rangsor második helyére iratkozott fel. Egy New Jersey-i zenész, szintén január 26-án kiadott albuma a megjelenés hetében mindkét országban kelendőbb volt. A Főnöké.

Bruce Springsteen már a hatvanadik életévében jár, szeptember 23-án tölti be, ám a nyugdíjra még nem gondol, ontja magából a stúdiólemezeket. Eddig ebben az évtizedben rukkolt elő a legtöbbel, az új az ötödik a sorban, ráadásul több válogatással: három koncertalbummal és két slágergyűjteménnyel is jelentkezett. A 15. stúdiólemeze Magic címmel 2007 októberében került a boltokba, s máris itt a következő, a Working on a Dream című, amely Nagy-Britannia és Németország mellett természetesen az Egyesült Államokban is az eladási összesítés csúcsán debütált.

Bruce Springsteen - Bruce Springsteen aktívabb, mint valaha

A tizenhatodik
Az elmúlt években George W. Bush ellen, az elmúlt hónapokban Barack Obama mellett kampányoló zenész a Working on a Dream dalait a tavalyi és tavalyelőtti turnéjának szüneteiben komponálta, majd Brendan O’Brien producer irányításával rögzítette. Az előző albumaival összehasonlítva rádióbarátabb, már-már popzenei szerzemények hallhatók rajta. Springsteen a The Last Carnival című felvétellel a The E Street Band nevű zenekarának egykori billentyűse, a tavaly áprilisban elhunyt Danny Federici előtt tiszteleg – a játéka még ezen a korongon is hallható –, és fia, Jason Federici harmonikázik benne. Bónuszként szerepel a lemezen a The Wrestler, az azonos című Darren Aronofsky-filmhez íródott, és idén „A legjobb betétdal” kategóriában Golden Globe-díjjal jutalmazott, de Oscarra már nem jelölt szerzemény.

Plágium?
Az album az Outlaw Pete című felvétellel indul, amelyet Bruce a profi amerikaifutball-bajnokság (Super Bowl) döntőjének szünetében is elénekelt. Ezt követően futótűzként terjedt a hír (kritika) az interneten, miszerint a zenész lenyúlta a Kiss egyik nagy slágerének, az 1979-es I Was Made for Lovin’ You címűnek a dallamát. A világhálóra pillanatok alatt felkerültek olyan hangfelvételek is, amelyekben a két dal hasonló részei egymás után hallhatók. Valóban van hasonlóság közöttük. Az érintettek egyelőre nem nyilatkoztak az ügyről.

A Főnök is téved
Az Egyesült Államokban a lemezkiadók egyre több exkluzív szerződést kötnek nagy áruházláncokkal, amely értelmében egyes albumokat csak az adott lánc üzleteiben lehet megvásárolni, és azok cserébe reklámot, esetleg olcsóbb árat biztosítanak. Ilyen terjesztésben látott napvilágot az USA-ban idén január 13-án Springsteen és a The E Street Band slágerösszegző, Greatest Hits című válogatása – kizárólag a Wal-Mart üzleteiben szerezhető be. Ezzel kapcsolatban is számos kritika éri a zenészt. A megszólalók úgy vélik, a döntés szembe megy az elveivel, például a munkavállalói jogok érvényesítésére vonatkozó törekvéseivel. Az alkalmazottaival közismerten rosszul bánó áruházlánc évek óta meghiúsítja a helyi szakszervezet alakulására vonatkozó kezdeményezést, és inkább kifizeti a büntetéseket. Bruce a napokban bevallotta, hogy az együttműködés valóban rossz döntés következménye. „Sok dolgunk volt mostanában, és sajnos nem a szokásos körültekintéssel jártunk el, amikor belementünk a megállapodásba” – nyilatkozta. (Új Szó)

Puha József

2009. 02. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 02. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 03. 02. 18:44
Gin Tonic!? ;-P http://w ww.rockness.eu/Hirek/2045/ ezt a Zegyet talátOm a ZelÜbb csak... ;-( http://rock.music.hu/news.php?cikk=7275 MMR, Lendva....
Vendég 2009. 03. 02. 18:49
hűha! ez lesz? http://www.youtube.com/watch?v=FansBIFOenw hű ha! ;-) ;-P

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bruce Springsteen aktívabb, mint valaha cikk képei
Bruce Springsteen - Bruce Springsteen aktívabb, mint valahaBruce Springsteen - Bruce Springsteen aktívabb, mint valaha