Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

29. BRIT Awards: Duffy triplája

BRIT Awards - 29. BRIT Awards: Duffy triplája

Hét jelölésből három díj a február 8-án megtartott Grammy Awardson, és négy nominációból nulla elismerés a BRIT Awardson – ez a Coldplay mérlege. A Chris Martin vezette londoni együttes üres kézzel való távozása a szerdán megrendezett legrangosabb brit zenei díjak átadójáról nagy meglepetés.

Tavaly világviszonylatban a Coldplay értékesítette a legtöbb hanghordozót a júniusban kiadott Viva la Vida or Death and All His Friends című negyedik stúdiólemezéből. Odahaza, Nagy-Britanniában azonban be kellett érnie az összeladási lista ötödik helyével. Szerdán este a londoni Earls Court Exhibition Centre-ben megtartott BRIT Awardson pedig végleg bebizonyosodott, hogy Chris Martinék sem próféták a saját hazájukban: senki sem gondolta volna, hogy a négy jelölésből egyet sem váltanak díjra.

A szigetországban 2008-ban a legtöbb hanghordozót a márciusban megjelent Rockferry című korongjából eladó Duffy viszont a négy nominációból hármat díjra váltott: ő lett a legjobb brit énekesnő, a legjobb brit újonc, és a Rockferryt kiáltották ki a legjobb brit albumnak. A walesi énekesnőt mindössze a legjobb brit kislemez kategóriában győzték le, ebben a Girls Aloud nevű öttagú lánycsapat diadalmaskodott a The Promise című dallal – ez az egyetlen kategória, amelyben a közönség döntött. A többiben a győzteseket több száz szakember – újságírók, lemezlovasok, zenei producerek és koncertszervezők – választotta ki a január 20-án nyilvánosságra hozott jelöltlistáról. A legjobb brit zenekar az Elbow lett, amelynek The Seldom Seen Kid című nagylemezét tavaly szeptemberben Mercury Music Prize-zal jutalmazták.

A triplázó Duffy mellett a gála másik csillaga a Nagy-Britanniában tavaly a harmadik legtöbb hanghordozót értékesítő (az Only by the Night című nagylemezéből), az amerikai Tennessee államból származó Kings of Leon nevű rockzenekar volt, amely a legjobb nemzetközi zenekar és a legjobb nemzetközi album díját kapta meg. A legjobb nemzetközi énekesnőnek a 2008 nyarán befutott és két világslágerrel is büszkélkedő kaliforniai Katy Perryt, a legjobb nemzetközi énekesnek – akárcsak tavaly – a georgiai Kanye Westet kiáltották ki.

A Kylie Minogue, James Corden és Mathew Horne által vezetett ünnepségen fellépett a házigazda énekesnő, Duffy, a Coldplay, a Girls Aloud, a Kings of Leon, a Take That, a The Ting Tings (egyedül és Estelle-lel közösen) a U2, valamint az életműdíjjal kitüntetett Pet Shop Boys – a duó Lady GaGával és a The Killers frontemberével, Brandon Flowersszel is énekelt. (Új Szó)

BRIT Awards 2009
A legjobb brit énekesnő – Duffy
A legjobb brit énekes – Paul Weller
A legjobb brit újonc – Duffy
A legjobb brit zenekar – Elbow
A legjobb brit koncertzenekar – Iron Maiden
A legjobb brit kislemez – Girls Aloud: The Promise
A legjobb brit album – Duffy: Rockferry
A legjobb nemzetközi énekesnő – Katy Perry
A legjobb nemzetközi énekes – Kanye West
A legjobb nemzetközi zenekar – Kings of Leon
A legjobb nemzetközi album – Kings of Leon: Only by the Night
A kritikusok díja – Florence and the Machine
Életműdíj – Pet Shop Boys

Puha József

2009. 02. 20.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 02. 20. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

29. BRIT Awards: Duffy triplája cikk képei
BRIT Awards - 29. BRIT Awards: Duffy triplája