Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Szemétdombi sztárok (Jegyzet)

Alexandra Burke - Szemétdombi sztárok (Jegyzet)

Szakmailag sok dolog miatt szeretnék öregebb lenni, mondjuk, tíz évvel. Többek között kíváncsi vagyok arra, hogy 2019 táján vajon ki fog emlékezni az Alexandra Burke vagy a David Cook nevű előadókra. Világviszonylatban persze. Az számomra egyértelmű, hogy mifelénk – engem és néhány, a könnyűzenével komolyan foglalkozó újságírót, rádióst leszámítva – senkinek sem lesznek az emlékei között, hiszen a célközönség tíz fiataljából kilencen most sem tudják, kik ők. Hozzánk a hírük sem igazán jutott el, nemhogy a dalaik!

Az olvasóban felmerülhet a kérdés: ha a tájainkon nem ismertek, miért kell írni róluk? A válasz egyszerű: mert muszáj. Megkerülhetetlenek, összességében ők 2008 legfelkapottabb újoncai, a legjelentősebb zenepiacok jelenlegi két legnépszerűbb tehetségkutató tévéműsorának tavalyi győztesei. Ennek ellenére jóval nagyobb az esélye annak, hogy egy évtized múlva már a kutya sem fog emlékezni rájuk, még a hazájukban sem, mint annak, hogy valaki igen. Csak a zene történelemkönyvében lelünk majd rájuk. Abban viszont a 2008-as fejezet legelején olvashatunk róluk.

Alexandra Burke - Szemétdombi sztárok (Jegyzet)

Nagy-Britanniában a múlt évben „normális körülmények mellett” nem volt olyan hét, hogy a kislemezlista vezetőjének heti forgalma meghaladta volna a 100 ezret. Persze a The X Factor című, zenei tehetségeket kutató tévéműsor ötödik sorozatának döntőseit leszámítva, ők azonban a „nem normálisak” kategóriába tartoznak. Mariah Carey 1993-as Hero című világslágerét énekelték el együtt, és a jótékonysági céllal kiadott felvételből már az első héten elkelt 313 244 példány. A műsor győztese, az említett Alexandra Burke még nagyobb bravúrt hajtott végre. Első dalából, Leonard Cohen 1984-es Hallelujah című slágerének átdolgozásából a megjelenés hetében 576 046 példány talált gazdára a brit zenei piacon, s csak december 14-étől volt beszerezhető, mégis 2008 legsikeresebb szerzeménye lett a szigetországban! David Cook az Egyesült Államokban futó American Idol hetedik szériájának győztese. A fiatalember a legális internetes letöltéseknek köszönhetően egyszerre tizenegy felvétellel – a műsorban elhangzott átdolgozásaival – debütált a Billboard magazin kislemezlistájának százas mezőnyében, ami elképesztő rekord!

A két „sztár” pár hét alatt elért sikereinek lajstroma viszonylag hosszú. De lassan a záró pontot is ki lehetne tenni a végére.

Az új évezred tehetségkutató tévéműsorai átalakították a könnyűzene-fogyasztási szokásainkat. Egyfolytában új arcokra vágyunk, s miután megkapjuk őket, gyorsan lehúzzuk róluk az összes bőrt (a zenészszakma mellett a bulvár is szipolyozik), a legérdekesebb tehetségek is pillanatok alatt unalmassá válnak. A The X Factor 2007 decemberében véget ért előző, negyedik soroztában diadalmaskodó Leon Jacksont hasonló rajongás vette körül, mint mostanság Burke kisasszonyt, ám amire elkészült az első albumával (tavaly októberre), már el is felejtődött. Akad azért kivétel, például a harmadik széria győztese, Leona Lewis, aki ráadásul ki is lépett a brit színtérről, és a világsztárok sorába emelkedett. A hangi adottságai alapján Alexandra Burke is méltó volna erre, s az első, most készülő nagylemezével akár villanthat is, de inkább annak van nagyobb esélye, hogy David Cookkal együtt hamar eltűnik a süllyesztőben. Manapság jönnek-mennek a sztárok, és hazájukból csak nagyritkán lépnek ki – minden állam saját magát látja el tiszavirág-életű előadókkal. Szó szerint legyártódnak, a futószalag felviszi őket a slágerlisták csúcsára – közben felállítanak egy-két rekordot –, majd onnan ki a szemétdombra. Oda, ahol már alig van szabad hely a továbbiak befogadására. Nem ritka közöttük a tizenéves sem, és általában mindegyikük többre hivatott, mint amennyit elért! Ha a hetvenes években indult volna a pályafutásuk, valószínűleg világsztárok lennének. Ők tehát az emlékeinkben bizonyára nem, csak a zene történelemkönyvében kapnak teret. (Új Szó, Szalon)

Puha József

2009. 02. 23.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 02. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 03. 04. 10:44
Az idolpiac már így is telített, minek ide még háromszáz tucatsztár??? A futószalagon gyártott zenék szinte tökéletesen hasonlítanak egymásra, az előadókat pedig nyugodtan össze lehet keverni- senkit sem zavarna magukon az előadókon kívűl. Régen a rockzenei kritikusok mindig azért szidták a popzenét, mert az nem adottegyéniségeket a könnyűzene világának. Nos, ma az énekelgető, lihegő, jópofis popsztárokból van szarásig annyi, hogy az átlagember unottan legyint. A dalszövegek pedig olyan szánalmasan ostobák és önismétlők, hogy az kész röhej. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a sok feldolgozás már kezd unalmas lenni - pláne, ha semmivel nem jobb az redetinél..

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Szemétdombi sztárok (Jegyzet) cikk képei
Alexandra Burke - Szemétdombi sztárok (Jegyzet)Alexandra Burke - Szemétdombi sztárok (Jegyzet)