Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/8

Listamustra - Listamustra 2009/8

A digitális zenepiac rohamosan fejlődik, így nem meglepő, hogy az utóbbi időben a legtöbb zenei rekord ezen a területen születik. Eminem, Dr. Dre és 50 Cent a múlt héten elfoglalta az amerikai Billboard magazin kislemezlistája csúcsát, méghozzá rekord kíséretében: közös, Crack a Bottle című dalukat a megjelenés első hét napján 418 ezer példányban töltötték le legálisan az internetről. A rekord tiszavirág-életűnek bizonyult, egy negyedik hiphopelőadó, Flo Rida máris megdöntötte azt, nem is kicsivel, és a triót letaszította az összesítés éléről.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Flo Rida: Right Round
Nagy-Britannia – Lily Allen: The Fear
Németország – James Morrison featuring Nelly Furtado: Broken Strings
Magyarország – Ákos: Negyven

Flo Rida hatalmas amerikai rekordja
Az amerikai Billboard magazin kislemezlistáján a múlt héten a 78. helyről az elsőre lépett elő Eminem, Dr. Dre és 50 Cent a Crack a Bottle című felvétellel. Gyorsan kiderült, hogy a triumvirátusnak a második héten máris meg kell küzdenie az első helyért, mivel komoly trónkövetelő tűnt fel. A harc végül is elmaradt, pontosabban Flo Rida egy röpke csatában legyőzte pályatársait. A harmincadik életévében járó floridai hiphopelőadó az észak-amerikai kontinensen március 31-én napvilágot látó második, R.O.O.T.S. című albumát harangozza be a Right Round című dallal – a Dead or Alive 1984-es You Spin Me Round (Like a Record) című slágerének átdolgozása –, amelyet a megjelenés hetében 636 ezren töltöttek le legálisan a világhálóról, új rekordot felállítva ezzel. Az amerikai élmezőnyben további két említést érdemlő dolog történt: T.I. és Justin Timberlake felvétele, a Dead and Gone a kilencedikről a másodikra ugrott, és Lady GaGa második dala, a Poker Face két helyezést javítva a tizedikre kúszott fel. A brit összesítést harmadik hete Lily Allen uralja. Hétfőn került a boltokba a The Prodigy új, Invaders Must Die című stúdiólemeze. Ennek előhírnöke, az Omen című felvétel a nyolcadik helyre érkezett meg. A német rangsort negyedik hete James Morrison és Nelly Furtado vezeti, a magyaron 45. hete Ákos trónol. Már kapható a Lovasi András vezette Kiscsillag nevű együttes második albuma Örökre szívembe zártalak címmel, ennek öt szerzeménye (Örökre, Teremőr, Jó napot!, Elegáns tűnődés, Fecskés) a letöltéseknek köszönhetően a magyar TOP 10-ben debütált.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Taylor Swift: Fearless
Nagy-Britannia – Lily Allen: It’s Not Me, It’s You
Németország – Peter Fox: Stadtaffe
Magyarország – Al Di Meola & Horgas Eszter: Ő és Carmen

A Grammy Awards jótékony hatása
Világszerte, de legfőképpen az Egyesült Államokban nőtt meg a kereslet a Grammy Awardson díjazott előadók és zenekarok albumai iránt. Az amerikai eladási összesítés tízes mezőnye jelentősen átalakult a múlt héthez képest: három újdonság és négy visszatérő található benne – utóbbiak a Grammyn elért sikerüknek köszönhetően javítottak a helyezésükön. Az öt aranygramofonnal jutalmazott Robert Plant és Alison Krauss a Raising Sand című nagylemezzel a 69. helyről az ezüstérmes pozícióba jött fel. A három kategóriában diadalmaskodó Coldplay a 31. helyről a nyolcadikra lépett elő a Viva la Vida or Death and All His Friends című albumával. Három helyezést javított, és a kilencediken szerepel a díjra nomináltak gyűjteményes korongja, a két elismerést bezsebelő londoni Adele nagylemeze, a 19 pedig a tizediken található, tizenhét helyet ugrott. Új belépő a harmadikon nyitó India.Arie negyedik stúdióalbuma, a Testimony: Vol. 2, Love & Politics, az ötödiken kezdő Lily Allen második stúdiólemeze, az It’s Not Me, It’s You és a hetediken startoló Bobby Valentino harmadik stúdióalbuma, a The Rebirth. Nagy-Britanniában – a várakozásnak megfelelően – Lily Allen nagylemeze debütált a legmagasabb pozícióban. A TOP 10 másik újdonsága a nyolcadik helyre feliratkozó, az USA rangsorát a múlt héten vezető The Fray nevű denveri rockegyüttes második, cím nélküli stúdióalbuma. A szigetországban jelentősen megnőtt az érdeklődés a szerelmes és lírai dalokat felvonultató válogatások iránt, ami részben a Bálint-napnak, részben az ez alkalomból adott árkedvezménynek köszönhető. Németországban Peter Fox hazai reggae- és hiphopelőadó első nagylemeze került fel a csúcsra. Magyarországon Al Di Meola amerikai dzsesszzenész és Horgas Eszter fuvolaművész közös albuma nyitott az összesítés élén. (Új Szó)

Puha József

2009. 02. 25.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 02. 25. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 02. 25. 20:00
Szuper

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/8 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/8