Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/9

Listamustra - Listamustra 2009/9

Az Egyesült Államok múlt heti albumeladási listáját felforgatta a Grammy Awards – a héten helyreállt a rend. A gáláról öt díjjal távázó alkalmi sztárpáros, Robert Plant és Alison Krauss az egy hete hatvanhét helyezést javító Raising Sand című nagylemezzel a másodikról a kilencedik helyre esett vissza, a nomináltak válogatáskorongja a kilencedikről a huszadikra hátrált. A brit összesítésekre a héten – nem csak az albumokéra, a kislemezekére is – a legrangosabb hazai zenei díjak kiosztója, a BRIT Awards nyomta rá a bélyegét.

Az amerikai, a brit és a német rangsorra is megérkezett Morrissey új albuma, a magyar negyvenes mezőnyben viszont nem jegyzik, ami nem meglepő, a legendás énekesnek a magyar piacon nincs jelentős rajongótábora.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Flo Rida feat. Ke$ha: Right Round
Nagy-Britannia – Lily Allen: The Fear
Németország – James Morrison featuring Nelly Furtado: Broken Strings
Magyarország – Ákos: Negyven

Soulja Boy egyelőre csak odahaza próféta
Egyik kislemezlistán sincs trónfosztás. Az amerikain második hete Flo Rida dala, a Ke$ha közreműködésével készült Right Round vezet. A tízes mezőny egyetlen említést érdemlő történése a tizenkilencedik életévében járó chicagói hiphopelőadó, Soulja Boy Tell 'Em és Sammie közös, Kiss Me Thru the Phone című felvételének ugrása: a 17. pozícióból lépett a kilencedikre. Soulja Boy Tell 'Em nevét 2007 őszén ismertük meg, a Crank That (Soulja Boy) című dalával – egy megszakítással – hét hétig uralta az amerikai összesítést, igaz, a szerzemény Európában nem vált slágerré. Nagy-Britanniában a negyedik hetét tölti a csúcson Lily Allen a The Fear című slágerével. A londoni énekesnő előző listavezetője, a Smile 2006 júliusában két hétig állt a mezőny élén. Ismét megindult felfelé a BRIT Awardson két elismerést bezsebelő Kings of Leon két felvétele: a második, a Use Somebody a harmadik, az első, a Sex on Fire a 14. helyre jött fel. Németországban ötödik hete James Morrison és Nelly Furtado duettje a listavezető. A német TOP 10 egyetlen új belépője a Polarkreis 18 dala, a The Colour of Snow az ötödik helyen – a drezdai együttes előző slágere, az Allein Allein tavaly az év utolsó negyedében öt hétig vezette a rangsort. Magyarországon 46. hete Ákos trónol a születésnapi Negyven című szerzeményével.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Taylor Swift: Fearless
Nagy-Britannia – Kings of Leon: Only by the Night
Németország – Mando Diao: Give Me Fire
Magyarország – Kiscsillag: Örökre szívembe zártalak

Hobbizenekar a magyar összesítés csúcsán
Az amerikai eladási lista élmezőnyét – az említett Robert Plant és Alison Krauss albumát leszámítva – elhagyták a Grammyhez kötődő előadók és együttesek nagylemezei. A TOP 10-be visszakerült a Nickelback, Beyoncé, Jamie Foxx és Kanye West albuma, amelyek a múlt héten kiszorultak belőle. A tizedik helyre jött fel Lady GaGa lemeze, a The Fame – ez eddigi legjobb pozíciója, de biztosra vehető, hogy feljebb is jut. A tízes mezőny egyetlen új belépője a másodikon debütáló ötvenhat éves oklahomai énekes, Charlie Wilson az Uncle Charlie című albumával. Morrissey újdonsága, a Years of Refusal kimaradt az élmezőnyből, a 11. helyen kezdett. Természetesen hazájában, Nagy-Britanniában magasabban jegyzik a lemezét, a bronzérmes pozícióba iratkozott fel. A szigetországban jelentősen megnőtt a kereslet a BRIT Awardson díjazott és fellépett előadók, formációk hanghordozói iránt. Az első helyre az amerikai Tennessee államból származó, két díjjal kitüntetett Kings of Leon tavaly szeptemberben megjelent Only by the Night című negyedik nagylemeze került. Németországban Morrissey korongja a negyedik helyen startolt. További két új belépő szerepel a német tízes mezőnyben: az élen a svéd Mando Diao ötödik stúdióalbuma, a Give Me Fire, a nyolcadik helyen a hazai Claudia Koreck lemeze, a Barfuss um die Welt nyitott. Magyarországon Lovasi András „hobbizenekara”, a Kiscsillag második albuma, az Örökre szívembe zártalak című érkezett meg a csúcsra. Még két újdonság található a negyvenes mezőnyben: Lady GaGa nagylemeze a 31., a Váczi Eszter Quartet korongja, a Vissza hozzád a 34. helyen debütált. (Új Szó)

Puha József

2009. 03. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 03. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/9 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/9