Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/10

Listamustra - Listamustra 2009/10

A U2 12. stúdiólemeze, a No Line on the Horizon a várakozásnak megfelelően könnyedén elfoglalta a brit eladási lista csúcsát. A megjelenés hetében 157 926 példányt értékesítettek belőle a szigetországban, ezzel 2009 eddigi leggyorsabban fogyó albuma lett.

Érdekesség, hogy az ír zenekar előző, 2004-es How to Dismantle an Atomic Bomb című stúdiólemezéből sem adtak el sokkal többet az első héten (legalábbis azt alapul véve, milyen arányban csökkent a hanghordozók átlagforgalma az utóbbi években), 200 863 példányban talált gazdára. Az együttes a mostani eredményével Nagy-Britanniában beérte Madonnát és a The Rolling Stonest, mindhárman tíz listavezető koronggal büszkélkednek. Előttük található Elvis Presley tizenegy és a The Beatles tizenöt listavezető albummal.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Flo Rida feat. Ke$ha: Right Round
Nagy-Britannia – Flo Rida feat. Ke$ha: Right Round
Németország – Silbermond: Irgendwas bleibt
Magyarország – Ákos: Negyven

A Just Dance után a Poker Face is tarol
A brit kislemezlistán a múlt héten – meglepetésre – az első, 2002-es American Idol-győztes, Kelly Clarkson dala, a My Life Would Suck Without You került az élre. A felvétel januárban az amerikai Billboard magazin kislemezlistája történetének legnagyobb ugrásával lett listavezető: a 97. helyen debütált, s onnan ugrott a csúcsra. A texasi énekesnőnek a szigetországban eddig öt TOP 10-es slágere volt, legmagasabban, az ötödik helyen a Since U Been Gone cíművel szerepelt 2004-ben. A brit rangsor első helyén a héten az a szerzemény nyitott, amely az USA-ban már harmadik hete vezet: Flo Rida és Ke$ha dala, a Right Round, amely a Dead or Alive 1984-es You Spin Me Round (Like a Record) című slágerének az átdolgozása. A második helyre a The Saturdays negyedik felvétele, a Just Can’t Get Enough érkezett meg. Az öttagú ír lánycsapat előző dalai is megjárták a tízes mezőnyt, de a formációt ilyen magasan még nem jegyezték. A német élmezőnyben három új belépő található: a kilencediken az 1982 óta működő düsseldorfi Die Toten Hosen felvétele, az Alles was war, a másodikon a New York-i Lady GaGa második világslágere, a Poker Face (az USA-ban és Nagy-Britanniában a harmadik helyen szerepel), az elsőn a 2000-ben megalakult bautzeni Silbermond dala, az Irgendwas bleibt rajtolt. Magyarországon csak most kezdik felfedezni Lady GaGát, első slágere, a Colby O’Donis közreműködésével készült Just Dance a kislemezlista egyetlen újdonságaként a hatodik pozícióban landolt.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Taylor Swift: Fearless
Nagy-Britannia – U2: No Line on the Horizon
Németország – Peter Fox: Stadtaffe
Magyarország – U2: No Line on the Horizon

Az ír U2 körül forog a zenei világ
Az albumlisták közül egyelőre kettőn, a briten és a magyaron jegyzik a U2 új, No Line on the Horizon című stúdiólemezét, mindkettőn az élen debütált. Biztosra vehetjük, hogy a jövő héten a másik két összesítésen is a csúcson kezd. A briten a The Prodigy ötödik, Invaders Must Die, a magyaron a Lovasi András vezette Kiscsillag második, Örökre szívembe zártalak című korongjától vette át a vezetést. A két héttel ezelőtti magyar listavezető, Al Di Meola és Horgas Eszter albuma, az Ő és Carmen a múlt héten még a TOP 40-ből is kiszorult, a héten a 13. helyre tért vissza. Az Egyesült Államok tízes mezőnyében két újdonság található: a második helyre érkezett meg a Lamb of God nevű virginiai metálzenekar hatodik, Wrath című stúdiólemeze, mögötte a Jonas Brothers 3D-koncertfilmjének az anyaga nyitott. Nagyot ugrott előre egy másik film zenei albuma, a Gettó milliomosé (Slumdog Millionaire), a 22. helyét a negyedikre cserélte fel. Németországban három újdonság kezdett a tízes mezőnyben. A hazai Cassandra Steen második szólólemeze, a Darum leben wir a kilencediken, a svéd HammerFall nevű metálzenekar hetedik, No Sacrifice, No Victory című stúdióalbuma a hatodikon, a londoni Razorlight harmadik lemeze, az odahaza még novemberben kiadott Slipway Fires a harmadik helyen startolt. (Új Szó)

Puha József

2009. 03. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 03. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/10 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/10