Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/12

Listamustra - Listamustra 2009/12

Nem lesz könnyű túlszárnyalni 2009 eddigi legsikeresebb nagylemezének eladási adatait. A U2 magasra tette a lécet: No Line on the Horizon című 12. stúdióalbuma több mint harminc országban vezeti vagy vezette az eladási listát. A számunkra négy legfontosabb piac közül Magyarországon harmadik, Nagy-Britanniában második hete található a legmagasabb pozícióban. Az Egyesült Államokban és Németországban egy hétig, a múlt héten állt az élen.

Az USA-ban az első American Idol győztese, Kelly Clarkson került a helyére a negyedik stúdiólemezével. Németországban a hiphopot reggae-vel ötvöző hazai Peter Fox visszavágott az ír zenészeknek, a Stadtaffe című első szólóalbuma két héttel ezelőtt és most is az első helyen tanyázik. A U2 lemezéről a Get on Your Boots után másodikként a Magnificent című szerzemény jelenik meg maxi CD-n – május 4-én kerül forgalomba.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Flo Rida feat. Ke$ha: Right Round
Nagy-Britannia – Rob Brydon and Ruth Jones featuring Sir Tom Jones and Robin Gibb: Barry Islands in the Stream
Németország – Lady GaGa: Poker Face
Magyarország – Ákos: Negyven

Különleges felvétel a brit lista csúcsán
Az amerikai Billboard magazin száz dalt rangsoroló kislemezlistáját ötödik hete Flo Rida és Ke$ha felvétele, a Right Round uralja, amely a Dead or Alive 1984-es You Spin Me Round (Like a Record) című slágerének az átdolgozása. A dal a brit összesítés élét is megjárta, múlt héten volt listavezető. A héten a Bee Gees 1983-as Islands in the Stream című szerzeményének átdolgozása (az eredetijét Kenny Rogers és Dolly Parton vitte sikerre), a Barry Islands in the Stream nyitott a rangsor csúcsán Rob Brydon, Ruth Jones, Sir Tom Jones és Robin Gibb előadásában. A felvétel a brit közszolgálati televízióban látható Gavin & Stacey című showműsor betétdala. Németországban második hete Lady GaGa vezet a második, Poker Face című világslágerével. A New York-i énekesnő első slágere, a Colby O’Donis közreműködésével készült Just Dance Németországban csak a 12. helyig jutott, miközben Nagy-Britanniában és az USA-ban három hétig szerepelt a legmagasabb pozícióban. Magyarországon változatlanul, immár 49. hete Ákos trónol a születésnapi, Negyven című szerzeményével.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Kelly Clarkson: All I Ever Wanted
Nagy-Britannia – U2: No Line on the Horizon
Németország – Peter Fox: Stadtaffe
Magyarország – U2: No Line on the Horizon

Kelly Clarkson hazai és nemzetközi sikere
Az első, 2002-es American Idol-győztes, Kelly Clarkson felvétele, a My Life Would Suck Without You januárban a Billboard magazin kislemezlistája történetének legnagyobb ugrásával lett listavezető: a 97. helyen debütált, s onnan ugrott az élre. A dal megalapozta a texasi énekesnő negyedik, All I Ever Wanted című stúdióalbumának sikerét, amely a héten az amerikai eladási összesítés csúcsára iratkozott fel. Kelly odahaza eddig csak a 2003-as Thankful című lemezével szerepelt az élen, a 2004-es Breakaway a harmadik, a 2007-es My December című korongja a második helyig jutott. Az amerikai TOP 10-ben további három új jelzésű hanghordozó található: a The-Dream nevű hiphopelőadó második albuma, a Love vs Money a másodikon, J. Holiday második lemeze, a Round 2 a harmadikon, az egykori Soundgarden és Audioslave nevű együttesek énekesének, Chris Cornellnek a harmadik szólóalbuma, a Scream a tizediken. Megérkezett a brit listára, az ötödik pozícióba a Pennsylvania államból származó Taylor Swift odahaza sikert sikerre halmozó második stúdiólemeze, a Fearless. További három új belépő szerepel a brit rangsor tízes mezőnyében: a másodikon Annie Lennox gyűjteményes korongja, a harmadikon Kelly Clarkson albuma, a hatodikon Faryl bemutatkozó lemeze kezdett. Németországban Kelly Clarkson a negyedik helyet szerezte meg. A magyar negyvenes mezőnyben három újdonság található: a TransylMania albuma, a Mert tudnom kell… című a 22., Kelly Clarkson lemeze a 33., a svéd HammerFall korongja, a No Sacrifice, No Victory a 34. helyen nyitott. (Új Szó)

Puha József

2009. 03. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 03. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/12 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/12