Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Meglepő újjáalakulás

Spandau Ballet - Meglepő újjáalakulás

A múlt héten mi is beszámoltunk a Londonban megrendezett nemzetközi élőzenei konferenciáról (International Live Music Conference), ahol elhangzott, hogy a hanghordozók iránti kereslet folyamatosan csökken, miközben a koncertsorozatok egyre nagyobb bevételt hoznak. Ebből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a közeljövőben még jobban megugrik az újjáalakuló együttesek száma: a közel- és régmúlt sztárjai kihasználják a lehetőséget (vérszemet kapnak), visszatérnek egy-egy turné erejéig. Máris itt a következő újjáalakulás, amivel korábban senki sem számolt.

Újra aktív a nyolcvanas évek sztárzenekara, a londoni Spandau Ballet! A kilences szám fontos szerepet játszik a pályafutásában. 1979-ben verbuválódott, 1989-ben feloszlott, s 2009-ben újjáalakult. Világ körüli turnéval és új stúdiólemezzel ünnepli megalakulása harmincadik évfordulóját. A zenészek a Temzén lévő HMS Belfast nevű második világháborús hajón jelentették be a visszatérésüket. Ott, ahol harminc évvel ezelőtt egyik első koncertjüket adták.

Spandau Ballet - Meglepő újjáalakulás

Múltidézés
A Tony Hadley énekes, Gary Kemp gitáros, Martin Kemp basszusgitáros, Steve Norman szaxofonos-gitáros és John Keeble dobos alkotta Spandau Ballet az újromantikusnak nevezett zenei színtér egyik legnépszerűbb együttese volt. Első dalai a szintipop jegyében születtek, a későbbiek már több stílusból táplálkoztak. Legsikeresebb albuma az 1983-as True – a címadó felvétel volt az egyetlen brit listavezető dala. Az USA-ban a negyedik, Németországban a kilencedik helyig jutott. A zenekar a nyolcvanas évek végére kifulladt, az 1989-es Heart Like a Sky című nagylemeze iránt már odahaza sem volt kereslet. A Kemp fivérek a feloszlás után színészként mutatkoztak be, a Kray fivérekről szóló The Krays című gengszterfilm főszerepeit játszották. Hadley, Norman és Keeble egy ideig hármasban koncertezett, számottevő siker nélkül.

Pereskedés
A feloszlást követően a zenészek között komoly vita alakult ki a szerzői jogokból származó bevételek kapcsán. Mivel nem tudtak megegyezni abban, ki milyen arányban részesedhet belőlük, 1999-ben Hadley, Norman és Keeble beperelte az együttes első számú dalszerzőjét, Gary Kempet. Egymillió font részesedést követeltek a jogdíjakból. A bíróság elutasította a keresetet, s a trió nem fellebbezett az ítélet ellen. A szemben álló felek akkor azt nyilatkozták, hogy soha többet nem állnak szóba egymással.

Újrakezdés
Steve Dagger menedzser néhány hete már megszellőztette a hírt, elmondta, a fiúk elásták a csatabárdot, hogy ismét közös zenélésbe kezdhessenek. „A Spandau Ballet a második családom, és nagyon hiányzott az elmúlt húsz évben. Én kezdeményeztem a találkozót, szerettem volna, ha elbeszélgetünk, felidézzük az emlékeinket. Már ott felmerült az újrakezdés gondolata, amit nagyszerű lehetőségnek tartok” – nyilatkozta Gary Kemp. „Még a legjobb családok is megélnek vitákkal teli időket, de végül mégis együtt maradnak, és ez a legfontosabb” – mondta Martin Kemp. „Az idő minden sebet begyógyít. Először egy kocsmában találkoztunk, megittunk néhány sört. A sztorizgatás alatt arra jöttünk rá, hogy még most is haverok vagyunk. Elkezdtünk próbálni, és az eredmény minden várakozást felülmúlt. A koncertek részben a nosztalgia jegyében telnek, de a régi slágerek felidézése mellett az új arcunkat is megismerheti a közönség. Szeretnénk megmutatni, ma miről szól a Spandau Ballet. Csodálatos lesz, és nagyon izgatottak vagyunk” – fogalmazott Tony Hadley.

Folytatás
A Spandau Ballet világ körüli turnéja október 13-án indul Dublinban, majd Belfast, Sheffield, Glasgow, London (itt két koncert lesz), Birmingham, Newcastle és Manchester következik. Egyelőre csak a brit állomásokat hozták nyilvánosságra. (Új Szó)

Puha József

2009. 04. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 04. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Meglepő újjáalakulás cikk képei
Spandau Ballet - Meglepő újjáalakulásSpandau Ballet - Meglepő újjáalakulás