Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/14

Listamustra - Listamustra 2009/14

A hét legnagyobb nyertese a 2006-tól működő Metro Station nevű Los Angeles-i popzenekar. Bemutatkozó, cím nélküli albuma 2007 szeptemberében jelent meg. Erről tavaly augusztusban harmadikként másolták ki kislemezre a Shake It című szerzeményt, amely az Egyesült Államokban a tizedik helyig jutott, és a héten a két legfontosabb európai rangsor tízes mezőnyébe is betört: a brit listán a kilencedik, a németen a tizedik pozícióban szerepel. Nyilván feljebb is jut még.

A hét másik nagy nyertese Lady GaGa. Szerintem idén egyetlen újonc sem fogja túlszárnyalni a New York-i énekesnő sikereit. Ráadásul nemcsak 2009 legnagyobb felfedezettje, hanem legsikeresebb énekesnője is lehet. A Poker Face című második világslágerével Németországban negyedik, Nagy-Britanniában második hete uralja a mezőnyt, és a héten az USA-ban is átvette a vezetést. The Fame című albuma Nagy-Britanniában a harmadik, Németországban a negyedik, az USA-ban a hetedik, Magyarországon a 18. helyen található.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – Lady GaGa: Poker Face
Nagy-Britannia – Lady GaGa: Poker Face
Németország – Lady GaGa: Poker Face
Magyarország – Ákos: Negyven

Új dalokkal teli tízes mezőnyök
Az amerikai Billboard magazin százas összesítésén trónfosztott lett Flo Rida és Ke$ha. A Dead or Alive 1984-es You Spin Me Round (Like a Record) című slágerének átdolgozásával, a Right Round cíművel hat hétig álltak a csúcson. A felvétel a brit listát egy hétig vezette. A 27. helyét a tizedikre cserélte fel Ciara és Justin Timberlake közös, Love Sex Magic című dala, amely a 24. életévében járó atlantai énekesnő harmadik, Fantasy Ride című stúdióalbumát harangozza be. Az amerikai piacon május 5-én jelenik meg. Ez egyébként már a második felvétel róla, az első, a Young Jeezy közreműködésével készült Never Ever a kislemezlista 72. helyéig jutott. A brit tízes mezőnyben két új belépő és egy újdonság szerepel. A 22. helyről a kilencedikre jött fel a Metro Station említett dala, a Shake It. A Jai Ho! (You Are My Destiny) című szerzemény A. R. Rahman, a The Pussycat Dolls és Nicole Scherzinger előadásában (érdekes mód Nicole külön szerepel a CD-borítón, holott ő a The Pussycat Dolls egyik énekesnője) a huszadik helyét az ötödikre cserélte fel. A Noisettes nevű londoni indie-rock együttes április 20-án rukkol elő a második, Wild Young Hearts című stúdióalbumával. Ennek második felvétele, a Don’t Upset the Rhythm (Go Baby Go) a rangsor ezüstérmes pozíciójába iratkozott fel. A címadó felvétel december végén jelent meg. Németországban a Metro Station dala a tizediken, Enrique Iglesiasé, a Takin’ Back My Love a kilencediken debütált. Flo Rida és Ke$ha felvétele a német slágerlistára csak most érkezett meg, az ötödik helyen startol.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Various Artists: NOW That’s What I Call Music! 30
Nagy-Britannia – Ronan Keating: Songs for My Mother
Németország – Silbermond: Nichts Passiert
Magyarország – U2: No Line on the Horizon

Új lemezekkel teli tízes mezőnyök
Az amerikai TOP 10-ben hat újdonság található. Az első helyre érkezett meg az amerikai piac vezető válogatásalbuma, az adott időszak slágereit csokorba gyűjtő NOW That’s What I Call Music! harmincadik része. Az amerikai filmszínházakban április 10-től látható a Hannah Montana című sorozat mozis része, a The Movie, amelynek zenei lemeze a második helyen landolt. Elképzelhető, hogy a jövő héten, a film bemutatóját követően átveszi a vezetést. A negyedik helyre Keri Hilson első, In a Perfect World… című albuma iratkozott fel. Az énekesnő 2007-ben vált ismertté Timbaland slágerének, a The Way I Are címűnek a közreműködőjeként. A nyolcadikon kezdett a Papa Roach nevű, 1993 óta működő, alternatív rockzenét játszó kaliforniai zenekar hatodik stúdiólemeze, a Metamorphosis. Eggyel mögötte a Jim Jones nevű New York-i hiphopelőadó negyedik stúdióalbuma, a Pray IV Reign szerepel új jelzéssel. A hatodik újdonság a tizedikre megérkező country- és popzenei énekesnő, Martina McBride kilencedik stúdiólemeze, a Shine. A brit TOP 10-ben mindössze egy új belépőt találunk, az idei BRIT Awardson, a legrangosabb brit zenei díjak átadóján életműdíjjal kitüntetett Pet Shop Boys tizedik, Yes című stúdióalbumát a negyedik helyen. Neil Tennant és Chris Lowe duójának korongja Németországban a harmadik helyre érkezett meg. A csúcsot a Silbermond lemeze, a Nichts Passiert foglalta el. További három újdonság található a tízes mezőnyben: a Selig korongja, az Und Endlich Unendlich az ötödik, Lionel Richie albuma, a Just Go a kilencedik, a Münchener Freiheit lemeze, az Eigene Wege a tizedik pozícióban debütált. Magyarországon ötödik hete a U2 12., No Line on the Horizon című albumából értékesítik a legtöbbet. A legmagasabban kezdő újdonság a tizedik helyen Diana Krall lemeze, a Quiet Nights című. A Hannah Montana filmzenéje a 15., a Pet Shop Boys albuma a 24., az AC/DC koncertlemeze a 33. helyre érkezett meg. Az ausztrál zenekar tavalyi stúdióalbuma, a Black Ice a negyedik helyre tornázta fel magát a teltházas március 23-i budapesti koncertnek köszönhetően. Egy nappal később P!nk töltötte meg a Papp László Budapest Sportarénát, így a Funhouse című nagylemeze is előre lépett, a harmadik helyen található. (Új Szó)

Puha József

2009. 04. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 04. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/14 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/14