Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/15

Listamustra - Listamustra 2009/15

Szakmai körökben gyakran felmerül, hogy Magyarországon van-e a létjogosultsága a kislemezlistának. A hagyományos hanghordozók, a maxi CD-k szinte teljesen eltűntek a piacról, a zeneletöltés pedig – amely beleszámítódik az összesítésbe – gyerekcipőben jár. Ákos hosszú trónolása is azt sugallja, hogy a legális forgalom minimális. A Negyven című születésnapi szerzeményével egy hét híján egy évig uralta a mezőnyt. A Quimby győzte le.

A hattagú zenekar egy kísérleti sorozat első kiadványát jelentette meg, az öt dalt felvonultató Ajjajjaj című maxi CD-t – maxi+ a pontos megnevezése. Bolti forgalomban nem kapható, az együttes webshopjában, koncertjein, valamint lemezcége (Tom-Tom Records) honlapján szerezhető be.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: Boom Boom Pow
Nagy-Britannia – Lady GaGa: Poker Face
Németország – Lady GaGa: Poker Face
Magyarország – Quimby: Ajjajjaj

A Quimby lett Kovács Ákos mumusa
A New York-i Lady GaGa második felvétele a listavezetés tekintetében az Egyesült Államokban kisebb sláger, mint az első, Nagy-Britanniában viszont beérte az első sikerét. A Colby O’Donis közreműködésével készült Just Dance három-három hétig vezette a kislemezek brit és amerikai rangsorát. A Poker Face Európa legfontosabb zenepiacán harmadik hete trónol (jövő héten minden bizonnyal már nem fog, Calvin Harris a nagy esélyes a listavezetésre az I’m Not Alone című szerzeménnyel), az amerikai Billboard magazin összesítésén azonban máris, egy hét után elhagyta a csúcsot. Németországban ötödik hete vezet. Összességében a Poker Face nagyobb világsláger, mint a Just Dance. Az USA-ban a 39. helyről az elsőre lépett elő a The Black Eyed Peas újdonsága, a Boom Boom Pow, amely a készülő, The E.N.D. (The Energy Never Dies) című ötödik stúdióalbum előhírnöke. A Los Angeles-i formációnak ez az első hazai listavezetője. Korábban a Don’t Phunk with My Heart és a My Humps című dalokkal szerepelt a legmagasabban – ezek 2005-ben a bronzérmes pozícióig meneteltek. Magyarországon az első helyre megérkező Quimby mellett még egy újdonság található a tízes mezőnyben: a harmadik helyen debütáló Metallica-felvétel, a Broken, Beat & Scarred, amely a tavaly szeptemberben kiadott Death Magnetic című nagylemezről származik.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Keith Urban: Defying Gravity
Nagy-Britannia – Lady GaGa: The Fame
Németország – Silbermond: Nichts passiert
Magyarország – Jean Michel Jarre: Oxygen – 30th Anniversary

Flo Rida a brit piacon jobban kezdett
Az amerikai eladási lista negyvenes mezőnyében tizennégy új belépő szerepel, ebből öt a TOP 10-ben landolt. Flo Rida és Ke$ha a Dead or Alive 1984-es You Spin Me Round (Like a Record) című slágerének átdolgozásával, a Right Round cíművel hat hétig uralta a kislemezek mezőnyét. Flo Rida, a floridai hiphopelőadó második, R.O.O.T.S. (a Route of Overcoming the Struggle rövidítése) című albumát sokan a rangsor élére várták – meglepetésre csak a nyolcadik helyet szerezte meg. Bun B és a 2007 decemberében elhunyt Pimp C duója, a UGK (Underground Kingz) a UGK 4 Life című nagylemezzel a hatodik helyen kezdett. A többi új belépő a dobogón szerepel. A harmadik pozícióban debütált Diana Krall kanadai dzsessz-pop énekesnő Quiet Nights című albuma. Eggyel előtte Prince gyűjteménye kezdett, amely az USA-ban kizárólag egy áruházlánc üzleteiben szerezhető be. A csomag az énekes két új lemezét (LOtUSFLOW3R, MPLSoUND), valamint Bria Valente nevű felfedezettjének albumát tartalmazza. Az élen a 42. életévében járó, új-zélandi születésű Keith Urban countryzenész ötödik stúdiólemeze, a Defying Gravity nyitott. Nagy-Britanniában Ronan Keating a két hétig vezető Songs for My Mather című korongjával a negyedik helyre hátrált, a csúcsot Lady GaGa albuma, a The Fame foglalta el. A tízes mezőny egyetlen újdonsága az ötödik helyre megérkező Flo Rida-lemez. Németországban Diana Krall albuma a hetedik helyen debütált. További három új belépő található az első tízben, mindannyian hazaiak. A tizediken egy berlini hiphopelőadó, Fler lemeze (Fler), az ötödiken a Subway to Sally nevű potsdami metálegyüttes albuma (Kreuzfeuer), a harmadikon egy másik hiphopelőadó, a hamburgi Samy Deluxe korongja (Dis wo ich herkomm) nyitott. A magyar TOP 40-ben négy újdonság található: Homonnay Zsolt és Polyák Lilla lemeze (Ketten) a 13., Feke Pál albuma (Új világ vár!) a 21., az ovisokat megcélzó Süss fel nap! című válogatás a 33., a Mastodon nevű atlantai metálzenekar korongja (Crack the Skye) a 38. helyet szerezte meg. (Új Szó)

Puha József

2009. 04. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 04. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/15 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/15