Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Novarock 2009

Faith No More - Novarock 2009

Vészesen közeleg a fesztiválozók kedvenc évszaka: a nagybetűs NYÁR. VOLT (Sopronig mászok), Balatonsound, a tokaji kedvenc: Hegyalja, SZIN, illetve kicsiny hazánk legnagyobb könnyűzenei megmozdulása: a Sziget. Ám mielőtt elkezdődne itthon a pörgés, érdemes alaposabban szétnézni a szomszédban is, példának okáért az ausztriai Nickerdorf környékén Novarock fesztivál ügyben. Már az előző évi felhozatal sem volt utolsó fellépők szempontjából, de ha szabad ilyet mondanom, talán az idei még zúzósabb lesz.

Tavalyi beszámolók alapján minden okunk meglehet arra, hogy hibátlan bulit feltételezzünk: (többnyire) ragyogó napsütés (egy kis esővel, de hát e nélkül nem fesztivál a fesztivál…), csinos lányok, fiúk, kiváló előadók, na és ami nálunk sehol sincs: söröshordóval a vállán mászkáló emberek. Számomra a legmegdöbbentőbb momentum, hogy a fesztivál területére „nem kell csempészni” az italt, hanem szabadon járhat-kelhet, az ember amilyen piával csak akar.
Bár a jegy nem éppen két forintba kerül… Magyarországon 35.000 Ft, osztrák oldalakról olyan 116-121 euro között lehet rendelni (az euro árfolyamát sasolni!;)). A fergeteges buli miatt érdemes takarékoskodni egy kicsit a pénzzel. Számítanak a szervezők a magyarokra is, ugyanis a fesztiválra külön „Novarock-buszokat” indítanak a Hősök teréről. A buszjegy oda-vissza útra 9.000 forintra rúg, amiből 4.000 forintot a helyszínen, 5.000-et pedig előlegként kell befizetni június 12-ig.

Tavalyról:

Tavaly, azaz 2008. június 13-15 között a főattrakció a méltán híres Rage Against the Machine volt, az 1991-ben alakult Grammy-díjas alternatív rock banda Los Angelesből. Rajtuk kívül fellépett még a Die Ärtzte (bár nálunk talán kevésbé populáris, az egyik legnépszerűbb német punk-rock zenekar), a mindenki által jól ismert Sex Pistols, a The Verve, a Judas Priest, az Incubus, a Motörhead, a Beatstakes, (Pamela kedvence) Kid Rock, a NOFX, az In Flames, a Disturbed és még sokan mások, hogy csak a legnagyobb neveket említsem.

És ami idén lesz:

Idén a tavalyihoz képest pár napos csúszásban „kicsit eltolódik” a kezdés, idén június 19-20 között kerül megrendezésre a mulatság.

Metallica:
Visszatér európai rajongótáborát meglátogatni az igazi élő legenda: a Metallica. A ’80-as évektől aktív heavy metal banda több ízben zsebelt be Grammy-díjakat (szám szerint kilencet!) és még sok más egyéb neves elismerést. Az együttes az elmúlt majd’ 30 év alatt összesen 14 stúdiólemezt dobott össze, amelyekből több mint 90 millió példány került eladásra. A tagok az eredeti felálláshoz képest már többször is változtak, jelenlegi tagok: James Hetfield, Kirk Hammett, Robert Trujillo és Lars Ulrich. Azt hiszem kár is tovább firtatni a Metallica-témát, ki ne emlékezne a Saint Angerre vagy a Master of Puppetsre.

Die Toten Hosen:
Az együttes 1982-ben alakult a német Düsseldorfban 6 taggal. A fent említett Die Ärtzte-hez hasonlóan nálunk nem olyan elterjedt, de Németország legsikeresebbjei közé tartoznak, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy már túl vannak 10 millió eladott lemezen. Legújabb albumukban megfigyelhető érdekesség a filozófia és a punk zene keveredése. A zenekar mai tagjai: Campino (Andreas Frege), Andi (Andreas Meurer), Breiti (Michael Breitkopf), Kuddel (Andreas von Holst), Vom (Stephen George Ritchie).

Placebo:
A ’94-ben alakult brit együttes már többször megtisztelte a magyar közönséget is. (Lásd 2008-az Sziget „címdal”). Idén Nickerdorfba látogatnak a Novarockra az alternatív rock nagyjai.

Slipknot:
Nem véletlenül került a Novarock-plakáton a kiemeltek közé a Slipknot. Ma az egyik legsikeresebb metálbandának mondhatják magukat. Szélsőséges megjelenésük, valamint zenei stílusuk hatalmas közönséget verbuvált. (Csak a koncerten azért lehessen hallani az énekes hangját a maszktól). A zenekar összesen kilenctagú, bár aki hallott már Slipknotot valószínűleg konstatálta, hogy ekkora zúzdához kell is ennyi ember.

Limp Bizkit:
Az 1994-ben indult Limp Bizkit a metal és rap egy igazán különleges keveréke. Már a kezdetektől hatalmas sikereket tudhattak magukénak. Azt hiszem, mindenki felkapja a fejét a jól ismert Limp Bizkit slágerekre, mint a My Way, a My Generation vagy a Boiler. A kezdeti népszerűség kissé visszaesett, de a Results May Varyvel újra az emberek szívébe lopták magukat. A mai felállás: Fred Durst, Sam Rivers, John Otto, DJ Lethal, Wes Board.

Faith No More:
Valójában 1982 és 1998 között működött zenekar, mivel ’98-ban feloszlottak frontemberük, Mike Morist alkoholfüggősége miatt. Ebben az évben, júniusban azonban európai turnéra indulnak, amely egyik állomása a Novarock lesz.

Nine Inch Nails:
Az 1988-ban alakult amerikai metálzenekar, tulajdonképpen Trent Reznor köré csoportosul, ugyanis ő az egyetlen állandó tag a bandában. Néhány éve jártak már nálunk is a Szigeten. (Saját tapasztalat alapján mindenkinek csak ajánlani tudom:-)

további fellépők (kellemes mazsolázgatást hozzá)

Szerintem a fellépők meggyőzőek, aki egy kis láncharapásra vágyik, illetve úgy érzi fémből van a szíve azok előtt tárt kapukkal áll a Novarock.:-)

BZs.

2009. 04. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2009. 04. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2010. 01. 02. 12:30
mocsoooooda???!!!!!! a slipknot itt mellettünk????!!!!! mér nem jöttek át???!!!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Novarock 2009 cikk képei
Faith No More - Novarock 2009