Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A legfontosabb zenei per

Coldplay - A legfontosabb zenei per

Rosszul áll a Coldplay szénája! Joe Satriani beperelte a zenekart! A per tárgya: 2008 egyik legsikeresebb felvétele, a Viva la Vida, amelyet az idei Grammy Awardson az év dalának kiáltottak ki. A vád: plágium. Satriani úgy gondolja, a brit zenészek a repertoárjából lopták. Egy független szakember az ő igazát valószínűsíti.

Az első plágium
A Viva la Vida or Death and All His Friends című negyedik Coldplay-stúdióalbum megjelenése után a brooklyni Creaky Boards nevű együttes rögtön megvádolta Chris Martinékat. A tagok szerint a Viva la Vida című szerzemény az ő The Songs I Didn’t Write című felvételük koppintása. Ők nem perelték be a zenekart.

A második plágium
Joe Satriani is sajátjának érzi a dalt. A New York-i gitáros úgy véli, a 2004-es Is There Love in Space? című nagylemezén szereplő egyik szerzeményét, az If I Could Fly címűt használta fel a kvartett. Elmondása szerint egyes részei szinte változtatás nélkül kerültek át Martinék felvételébe. Az 53. életévében járó zenész decemberben bírósági keresetet nyújtott be, követeli a dalból származó összes bevételt. A Coldplay albumán és maxi CD-jén a négy tag: Guy Berryman, Jonny Buckland, Will Champion és Chris Martin van feltüntetve a felvétel szerzőjeként. „Megkerestem Martinékat, hogy peren kívül rendezzük az ügyet. Visszautasítottak, ezért kénytelen voltam bírósághoz fordulni. A szóban forgó dal az egyik legjobb, amit írtam. Szerelmi vallomás a feleségemnek, sokáig dolgoztam rajta. Sokan azt hiszik, hogy rosszindulatból pereltem be a zenekart, pedig csak azt teszem, amit egy művésznek tennie kell: megpróbálom megvédeni a saját művemet” – nyilatkozta Satriani. Chris Martinék közleményben reagáltak a vádra. „Ha bármilyen hasonlóság van a két felvétel között, az kizárólag a véletlen számlájára írható, és bennünket legalább annyira meglep, mint Satrianit. Tisztelettel kérjük, hogy fogadja el ezt, és minden jót kívánunk neki a jövőre nézve” – olvasható a közleményben. Az énekes-frontember később nyilatkozott is az ügyben. „Egy éjszaka közepén a zongora mellett ülve jutott eszembe a dal alapötlete. Kínos, hogy magyarázkodnunk kell, és dühítő a vád, mert mi komponáltuk” – jelentette ki Martin.

Coldplay - A legfontosabb zenei per

Nincs visszaút
A bírósági tárgyalás már kezdetét vette. A brit zenészeket egy ügyvéd képviselte az első Los Angeles-i tárgyaláson, és tolmácsolta az együttes ismert álláspontját, vagyis azt, hogy nem történt szerzői jogsértés, és nem fizetnek a gitárosnak. Szerintük a szakértők is arra a végkövetkeztetésre jutnak, hogy a felvételek között nincs akkora hasonlóság, hogy megnyerhető legyen Satriani keresete.

A jövő zenéje…
A Reuters hírügynökség egy szerzői jogra szakosodott ügyvédet szólaltatott meg, aki szerint Satriani megnyerheti a pert, mert a jog nem hisz a véletlen egybeesésnek. Szerinte az is a gitáros mellett szól, hogy a szóban forgó dal a maga idejében népszerű volt, ami tovább csökkenti a véletlen egybeesés esélyét. A Viva la Vida 2008 egyik nagy slágere, ha tehát a bíróság Satrianinak ad igazat, az Martinéknak nagyon sokba kerülhet. Nem csak anyagilag… (Új Szó)

Puha József

2009. 04. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 04. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 06. 01. 16:01
Én magam is zenélek..és jól ismerem mint a két előadó számát! Magam is vélek felfedezni hasonlóságokat, de véleményem szerint nem annyira feltünő, hogy perre kellene vinni a dolgot.Mindkét számot egyaránt tiszteli a közönség...

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A legfontosabb zenei per cikk képei
Coldplay - A legfontosabb zenei perColdplay - A legfontosabb zenei per