Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/18

Listamustra - Listamustra 2009/18

Három és fél évvel a 2005 októberében megjelent Playing the Angel című album után új stúdiólemezzel, sorrendben a tizenkettedikkel jelentkezett az 1980-ban megalakult Depeche Mode. A brit zenekar legnagyobb rajongótábora Közép-Kelet-Európában van, így nyilvánvaló volt a környékbeli trónszerzés. A Sounds of the Universe című korong Magyarországon második hete vezet, Németországban a héten érkezett meg az első helyre.

A világ két legfontosabb eladási listáján is a héten debütált, Nagy-Britanniában a második, az USA-ban a harmadik pozícióban. Dave Gahanéknek az amerikai piacon ez a második legjobb kezdése, ennél magasabban csak az 1993-as Songs of Faith and Devotion című albummal szerepeltek, amely listavezető volt.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: Boom Boom Pow
Nagy-Britannia – Tinchy Stryder feat. N-Dubz: Number 1
Németország – Lady GaGa: Poker Face
Magyarország – Quimby: Ajjajjaj

Akik ritkán vesznek kislemezeket
Megszokhattuk, hogy a legendás együttesek kislemezei iránt nincs számottevő kereslet. Ez azzal magyarázható, hogy a közönség az egész albumra kíváncsi, azt részesíti előnyben. Az ír U2 február legvégén kiadott 12. stúdiólemeze, a No Line on the Horizon az összes jelentős eladási rangsor csúcsát elfoglalta, miközben a beharangozó, Get on Your Boots című dal nem szerepelt túl fényesen – Nagy-Britanniában a 12., az USA-ban a 37. hely volt a csúcspozíciója. Ugyanez a helyzet a Depeche Mode-dal. Új albuma a várakozásnak megfelelően kitűnően fogy, ami nem mondható el az elsőként maxi CD-re kimásolt Wrong című felvételről. A brit összesítésen a 24. helyig jutott, az amerikai Billboard magazin százas listáján (egyelőre) nem jegyezték. A négy rangsor közül három csúcsa változatlan: az USA-ban negyedik hete a Los Angeles-i The Black Eyed Peas első hazai listaelsője, a Boom Boom Pow uralja a mezőnyt, Németországban nyolcadik hete napjaink legnagyobb világslágere, a New York-i Lady GaGa dala, a Poker Face trónol, Magyarországon – egy megszakítással – harmadik hetét tölti az élen a Quimby öt felvételt felvonultató maxi CD-je, az Ajjajjaj. Nagy-Britanniában két hétig szerepelt a legmagasabb pozícióban a skót Calvin Harris az I’m Not Alone című szerzeménnyel. A héten a 22. életévében járó londoni Tinchy Stryder került fel a csúcsra az N-Dubz nevű hiphoptrió közreműködésével készült Number 1 című dallal. Tinchy eddigi legnagyobb sikerét szintén idén aratta: a Taio Cruzzal készült Take Me Back című felvétele a brit összesítés harmadik helyéig vitte.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Rick Ross: Deeper Than Rap
Nagy-Britannia – Lady GaGa: The Fame
Németország – Depeche Mode: Sounds of the Universe
Magyarország – Depeche Mode: Sounds of the Universe

Belga énekesért rajong Európa
Az amerikai TOP 10-ben a harmadik helyre megérkező Depeche Mode-korong mellett további két új belépő található. Az első helyen a harminchárom éves floridai hiphopelőadó, Rick Ross harmadik szólóalbuma, a Deeper Than Rap, az ötödiken a szintén hiphopban utazó Asher Roth első hivatalos nagylemeze, az Asleep in the Bread Aisle kezdett. A 24. életévében járó, Pennsylvania államból származó zenésznek 2006-ban már jelent meg albuma Believe the Hype címmel, egy kis kiadó gondozásában, de a listákon nem jegyezték. A brit élmezőnyben a Depeche Mode ezüstérmes CD-je és a hetedik helyen nyitó Noisettes nevű londoni, indie rockot játszó trió második lemeze, a Wild Young Hearts az újdonság. Németországban szintén két új belépő szerepel a tízes mezőnyben: az élre megérkező Depeche Mode és Milow harmadik helyen indító harmadik albuma. A belga énekes Európa-szerte egyre nagyobb sikereket ér el az Ayo Technology című dallal, amelynek eredetijét 50 Cent és Justin Timberlake vitte sikerre 2007-ben. Magyarországon a legjobban kezdő újdonság a negyedik helyen debütáló Kiskalász zenekar és Bartos Erika megzenésített verseket felvonultató Zsákbamacska című nagylemeze. (Új Szó)

Puha József

2009. 05. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 05. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/18 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/18