Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Jazztavasz Fesztivál a MüPában!

Barabás Lőrinc - Jazztavasz Fesztivál a MüPában!

2009. május 16-án, a Jazztavasz fesztivál nyitóestjén fellépő formációk azt mutatják meg, hogy milyen sokféleképpen lehet a modern, digitális zenei eszközöket az improvizált zenében alkalmazni.

A fiatal Barabás Lőrinc a jazz, az elektronika, a dub, a hip-hop, a reggae és a French house elemeinek felhasználásával hozza létre egyedi stílusát, amelyet a hangszerelés és a digitális effektek gondos megválasztása, énekesnő és a női rapper alkalmazása, valamint a sajátos zenei asszociációk tesznek rendkívül jellegzetessé. Dhafer Youssef egyszerre szocializálódott a Korán-iskolák vokális stílusán és a ’70-es évek rádiós slágerein, s ezt a már önmagában is vegyes útravalót kötötte össze a norvég jazz előadóival zenélve a skandináv nu-jazz szubkultúrával. Barabás Lőrinc tizenkét évesen kezdett trombitálni a Szabolcsi Bence Zeneiskolában, ahol klasszikus zenét tanult. Kapcsolata a jazzel 1999-ben a Kőbányai Zenei Stúdióban indult, majd a Zeneakadémia jazz tanszékén Nemes Krisztina és Fekete-Kovács Kornél növendékeként végzett 2006-ban.

Barabás Lőrinc - Jazztavasz Fesztivál a MüPában!

Dhafer Youssef 1967-ben született Tunéziában. Ötévesen kezdte énektanulmányait, elsősorban a helyi iszlám közösség szigorú hagyományai szerint. A jellegzetes arab lantként ismert udon autodidaktaként tanult meg játszani. Zenéje az iszlám spirituális-misztikus vonalából, a szufizmusból és az arab költészet trubadúrhagyományából indul ki, s ez a vonal fut össze egyéni módon a jazz és a világzene európai irányaival. 2002-es, Electric Sufi című lemezén találkozik először a kortárs elektronikus zene a hagyományos maghreb dallamokkal. Azóta kiadott albumain is ez a kombináció adja egyéni stílusának legmarkánsabb jegyeit.

A Jazztavasz fesztivált megelőző Műhelybeszélgetésen, május 13-án 17.30 órai kezdettel a Művészetek Palotája klubszerűen berendezett Lépcsőtermében különféle művészeti ágak jeles képviselői és más meghívott vendégek beszélgetnek a műsorokról a sorozat állandó házigazdája, Fenyő Gábor vezetésével. A Műhelybeszélgetések nyilvánosak, a belépés díjtalan.

Időpont: 2009. május 16. szombat 19:30 - 22:00

Jegyárak: 1700.- 3200.- 4100.- Ft

Barabás Lőrinc Eklektric: Barabás Lőrinc – trombita, Premecz Mátyás – billentyűs hangszerek, Bata István – basszusgitár, Delov Jávor – dob, Fábián Juli – ének, Sena Dagadu (MC Sena) – ének, Élő Márton – pozan, DJ QC – scratch

Dhafer Youssef – ud, ének, Eivind Aarset – elektromos gitár, Finn Guttormsen – bőgő, Rune Arnesen – dob

stanley

2009. 05. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2009. 05. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Jazztavasz Fesztivál a MüPában! cikk képei
Barabás Lőrinc - Jazztavasz Fesztivál a MüPában!Barabás Lőrinc - Jazztavasz Fesztivál a MüPában!