Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Bob Dylan újabb rekordja

Bob Dylan - Bob Dylan újabb rekordja

Az utóbbi években több veterán zenész ért el rekordot a lemezeladási listákon. Olyanok, akik sok-sok éve az élmezőnyben vannak, élő legendává váltak, és bár manapság új rajongókat már nem tudnak maguk mellé állítani, a régiek nem hagyják el őket. A rekordjaik könnyen megmagyarázhatóak.

A rajongótáboruk javarészt konzervatív emberekből áll, akik kevésbé használják ki a modern lehetőségeket, az internet nyújtotta szolgáltatásokat. Többségük a zenét nem letölti, hanem hagyományos hanghordozókon vásárolja meg. Az újonnan feltűnt énekesek, együttesek célközönsége, a fiatalok pedig nagyrészt a világhálóról szerzik be a zenét, ők egész albumokat ritkán töltenek le, általában csak dalokat vesznek. Így azután az újak a lemezeladási listákon már nem állnak a nagy öregek útjába. Bob Dylan sok-sok év után 2006-ban volt ismét listavezető az amerikai albumeladási összesítésen. A héten a brit rangsor élét is elfoglalta. Mindkét trónszerzése rekorddal párosult.

Bob Dylan - Bob Dylan újabb rekordja

Az 1941. május 24-én született Dylan az amerikai eladási listán első helyezést elért, 1976 januárjában megjelent Desire című nagylemezét követően 2006 szeptemberében került vissza a legmagasabb pozícióba a Modern Times című albumával. Tehát több mint harminc év után lett újra listavezető, ami rekord, két csúcsszerzés között ilyen hosszú idő egyetlen előadó esetében sem telt el. Mostantól Nagy-Britanniában is Dylan tartja a rekordot, és közel tíz évvel meg is toldotta az amerikai csúcsot. A szigetországban legutóbb az 1970 októberében kiadott New Morning című koronggal állt az összesítés élén, és a héten közel negyven év után visszakerült oda a Together Through Life című 33. stúdiólemezével. Az eddigi brit rekordot Tom Jones tartotta, aki az 1968-as Delilah című albuma után 1999-ben a Reload cíművel szerezte meg ismét az első helyet. Bob Dylan új nagylemeze egyébként az Egyesült Államokban is a rangsor csúcsán debütált. (Új Szó)

Puha József

2009. 05. 12.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 05. 12. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bob Dylan újabb rekordja cikk képei
Bob Dylan - Bob Dylan újabb rekordjaBob Dylan - Bob Dylan újabb rekordja