Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/19

Listamustra - Listamustra 2009/19

A hét legnagyobb sztárja a veterán Bob Dylan. A május 24-én a 68. életévét betöltő zenész az amerikai és a brit albumeladási lista csúcsát is elfoglalta a 33., Together Through Life című stúdiólemezével. Közel negyven év után tért vissza a brit összesítés legmagasabb pozíciójába, ami rekord, ilyen hosszú idő két listavezetés között egyetlen előadó esetében sem volt.

Dylan az Egyesült Államokban ezt a rekordot már 2006-ban a Modern Times című albumával megdöntötte, ott több mint harminc év után lett ismét listaelső. Új korongja Németországban a második helyre érkezett meg, a magyar negyvenes mezőnybe (egyelőre) nem került be.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: Boom Boom Pow
Nagy-Britannia – Tinchy Stryder feat. N-Dubz: Number 1
Németország – Lady GaGa: Poker Face
Magyarország – Ákos: Gumicukor

Medlockot odahaza még szeretik
A Los Angeles-i The Black Eyed Peas ötödik stúdióalbuma The E.N.D. címmel az észak-amerikai kontinensen június 9-én kerül a boltokba. A korongot kitűnően felvezeti a Boom Boom Pow című felvétel, amely ötödik hete uralja az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját. A brit rangsorban második hete Tinchy Stryder az első az N-Dubz közreműködésével készült Number 1 című szerzeménnyel. Átdolgozás a TOP 10 egyetlen újdonsága. Az Ironik nevű lemezlovas és hiphopelőadó egy másik hiphopelőadóval, Chipmunkkal öntötte új formába Elton John 1971-es Tiny Dancer című dalát Tiny Dancer (Hold Me Closer) címmel, és hármasban az összesítés harmadik helyén indítanak. Németországban kilencedik hete napjaink legnagyobb világslágere, a New York-i Lady GaGa felvétele, a Poker Face vezet. Ez 2009 eddigi legnépszerűbb dala a német piacon. Katy Perry slágere, a Hot N Cold tavaly decemberben és idén januárban nyolc hétig trónolt. A német lista ezüstérmes pozíciójában debütált a Mamacita című szerzeménnyel a Deutschland sucht den Superstar című tehetségkutató tévéműsor negyedik sorozatának győztese, Mark Medlock. Az 1978. július 9-én született frankfurti énekes május 22-én rukkol elő a negyedik, Club Tropicana című albumával, az újdonságával ezt harangozza be. Odahaza már három listavezető felvétellel büszkélkedhet: a Now or Never, a Dieter Bohlen közreműködésével készült You Can Get It és a Summer Love címűekkel járta meg a rangsor élét. Magyarországon Ákos dala, a Gumicukor került az összesítés csúcsára.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Bob Dylan: Together Through Life
Nagy-Britannia – Bob Dylan: Together Through Life
Németország – Depeche Mode: Sounds of the Universe
Magyarország – Depeche Mode: Sounds of the Universe

Egy újabb visszataszító lépés
Az amerikai és a brit lista élére megérkező Bob Dylan-korong mellett mindkét piacon további két-két új belépő szerepel a tízes mezőnyben. Az amerikai rangsor nyolcadik helyén a Heaven & Hell első, The Devil You Know című stúdióalbuma nyitott. A 2006-ban megalakult, heavy metált játszó zenekar 2007-ben dupla koncertlemezzel mutatkozott be. A másik újdonság a tizediken debütáló Playing for Change nevű projekt Songs Around the World című albuma. Nagy-Britanniában az ezüstérmes pozícióban kezdett a hazai The Enemy második, Music for the People című stúdiólemeze. Hatdalos EP-vel rukkolt elő a Los Angeles-i Pussycat Dolls. A kilencedik helyen kezdő Doll Domination: The Mini Collection című hanghordozó a tavaly szeptemberben kiadott második stúdióalbum négy felvétele, a When I Grow Up, a Whatcha Think About That, az I Hate This Part és a Hush Hush; Hush Hush mellett két újdonságot tartalmaz, a jelenleg hódító Jai Ho! (You Are My Destiny) és a Painted Windows címűeket. A Doll Domination című korong egyébként a napokban Doll Domination 2.0 címmel is megjelent, szintén új dalokkal kiegészítve. Az öttagú lánycsapat tehát nem csak egy bőrt húz le a nagylemezről… Németországban a másodikon startoló Bob Dylan-album mellett új belépő a tizediken kezdő hazai Michael Wendler nagylemeze, a Respekt. A német összesítésen második, a magyaron harmadik hete a Depeche Mode 12., Sounds of the Universe című stúdióalbuma trónol. A magyar negyvenes mezőnyben mindössze egy újdonságra lelünk: a 33. helyre iratkozott fel Szandi a Rabold el a szívemet! című nagylemezzel. (Új Szó)

Puha József

2009. 05. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 05. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/19 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/19