Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/20

Listamustra - Listamustra 2009/20

Németországban továbbra is, immár tizedik hete napjaink legnagyobb világslágere, Lady GaGa dala, a Poker Face vezeti a kislemezek rangsorát. Legutóbb, 2005 elején Schnappi uralta tíz hétig a mezőnyt – a Das Kleine Krokodil című felvétellel 2004 szilveszterén került az élre. A gyerekek (mára elfelejtett) kedvencét tehát a New York-i énekesnő már beérte, s mostantól a német piacon az O-Zone utolérése vezérelheti. A moldáv formáció 2004. június 4-től szeptember 9-ig, tizennégy hétig trónolt.

Lady GaGa közben további két szerzeménnyel halad előre a világ slágerlistáin: az Eh, Eh (Nothing Else I Can Say) és a LoveGame címűekkel, sőt vannak rádióállomások, amelyek már a Paparazzi című dalát is játsszák.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: Boom Boom Pow
Nagy-Britannia – Tinchy Stryder feat. N-Dubz: Number 1
Németország – Lady GaGa: Poker Face
Magyarország – Ákos: Gumicukor

Minimális változások az élmezőnyökben
A német mellett a másik három összesítésen is megőrizte vezető pozícióját a múlt heti első helyezett. Az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját hatodik hete a Los Angeles-i The Black Eyed Peas ötödik, Észak-Amerikában június 9-én megjelenő The E.N.D. című stúdióalbumának előhírnöke, a Boom Boom Pow című felvétel uralja. A brit rangsor tízes mezőnyében a múlt heti dalok szerepelnek, közülük hét ugyanabban a pozícióban található. A csúcson harmadik hete Tinchy Stryder áll az N-Dubz közreműködésével készült Number 1 című felvétellel. Németországban új belépő a hetedik helyen Ciara és Justin Timberlake dala, a Love Sex Magic című. Visszatért az élmezőnybe, a 14. helyét a kilencedikre cserélte fel Kelly Clarkson a My Life Would Suck Without You című szerzeménnyel, amely az amerikai listát két, a britet egy hétig vezette. Múlt héten az összesítés ezüstérmes pozíciójában debütált a Mamacita című felvétellel a Deutschland sucht den Superstar című tehetségkutató tévéműsor negyedik sorozatának győztese, a frankfurti Mark Medlock. Szinte biztos, nem ez lesz a negyedik hazai listavezetője, a dal ugyanis megőrizte a múlt heti helyezését, s kicsi az esélye annak, hogy feljebb lépjen. Magyarországon második hete Ákos felvétele, a Gumicukor az első. A tízes lista újdonsága az ötödik helyen startoló U2-dal, a Magnificent és a nyolcadikon kezdő Pet Shop Boys-felvétel, a Love etc. című.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Chrisette Michele: Epiphany
Nagy-Britannia – Bob Dylan: Together Through Life
Németország – Depeche Mode: Sounds of the Universe
Magyarország – Lord: Szóljon a Lord!

Meglepetés a magyar rangsor élén
Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében három új belépő szerepel. A csúcson Chrisette Michele második nagylemeze, az Epiphany rajtolt – a korongból a megjelenés hetében 83 781 példányt értékesítettek. A 27. életévében járó New York-i énekesnő 2007 júniusában kiadott I Am című első albumának a 29. hely volt a csúcspozíciója, eddig 419 ezer példányban talált gazdára az amerikai piacon. Sokan listavezető-esélyesnek tartották, de csak a harmadik helyre érkezett meg Ciara harmadik nagylemeze, a Fantasy Ride című. A harmadik újdonság a kilencediken debütáló Ben Harper and Relentless7-album, a White Lies for Dark Times című. Nagy-Britanniában második hete Bob Dylan 33. stúdiólemeze, a Together Through Life a legkelendőbb kiadvány. A brit TOP 10-ben két újdonság található: Ciara albuma a kilencediken, Yusuf (Cat Stevens) nagylemeze, a Roadsinger (To Warm You Through the Night) a tizediken startolt. Yusuf korongja az USA-ban a 41., Németországban a kilencedik helyet szerezte meg. A német élmezőnyben további egy új belépő szerepel: az ezüstérmes pozícióban kezdő, a Das Supertalent című tehetségkutató tévéműsor egyik felfedezettje, Michael Hirte a Der Mann mit der Mundharmonika 2 című albumával. A magyar negyvenes mezőny élén meglepetésre a Lord dupla gyűjteményes lemeze, a Szóljon a Lord! – Best of nyitott. Érdekesség, hogy a magyar összesítésre csak most érkezett meg, annak 38. pozíciójába az elmúlt hónapok egyik sikeralbuma, a Kings of Leon hanghordozója, az Only by the Night című. (Új Szó)

Puha József

2009. 05. 22.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 05. 22. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/20 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/20