Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/24

Listamustra - Listamustra 2009/24

A countryzenét képviselő amerikai előadók és együttesek hanghordozói iránt kizárólag az észak-amerikai kontinensen, leginkább az USA-ban van kereslet. (Bár ha poppal vegyítik, akkor zenéjük Európában is eladható.) A countryn kívül is vannak olyan amerikai zenészek, akik odahaza sikert sikerre halmoznak, de hazájukon kívül képtelenek rajongótábort verbuválni. Közéjük tartozik a több stílusból táplálkozó, alapvetően rockot játszó Dave Matthews Band is.

Az 1991 óta működő virginiai zenekar a hetedik stúdiólemezét jelentette meg Big Whiskey & the GrooGrux King címmel, és az amerikai eladási lista élén nyitott vele. Ez sorrendben az ötödik listavezető albuma. Az elsőnek, az 1994-es Under the Table and Dreaming címűnek a 11. hely, a másodiknak, az 1996-os Crash címűnek a második hely volt a csúcspozíciója – az elsőből több mint hatmilliót, a másodikból több mint hétmilliót értékesítettek az USA-ban. Az együttesnek Észak-Amerika mellett egyedül Új-Zélandon van jelentősebb rajongótábora.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: Boom Boom Pow
Nagy-Britannia – The Black Eyed Peas: Boom Boom Pow
Németország – Daniel Schuhmacher: Anything But Love
Magyarország – Ákos: Gumicukor

Újra színen a ’80-as évek fiúzenekara
Már kapható a The Black Eyed Peas ötödik stúdióalbuma, a The E.N.D. – a cím a The Energy Never Dies rövidítése. A Los Angeles-i formáció az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját tizedik hete vezeti a korong Boom Boom Pow című beharangozó dalával. Ilyen hosszú ideig legutóbb 2008 elején Flo Rida és T-Pain trónolt a Low című slágerrel. A The Black Eyed Peas felvétele három héttel ezelőtt a brit összesítés csúcsát is elfoglalta, és most visszatért oda. Az elmúlt két hétben Dizzee Rascal és Armand Van Helden uralta a mezőnyt a Bonkers című dallal. Odahaza múlt hétfőtől kapható a brit Kasabian nevű rockegyüttes harmadik, West Ryder Pauper Lunatic Asylum című stúdióalbuma. Az erről maxi CD-re kimásolt Fire című felvétel a brit kislemezlista bronzérmes pozíciójába érkezett meg. Németországban harmadik hete a Deutschland sucht den Superstar című tehetségkutató tévéműsor hatodik sorozatában diadalmaskodó, 1987. április 19-én született Daniel Schuhmacher vezet Dieter Bohlen zsűritag Anything But Love című szerzeményével. Kontinensünk legtöbb országában pénteken kerül a boltokba a nyolcvanas évek vezető fiúzenekara, a norvég a-ha kilencedik, Foot of the Mountain című stúdióalbuma. A címadó dal a múlt héten a német rangsor harmadik helyén debütált, most a kilencedikre esett vissza. Magyarországon egy megszakítással az ötödik hetét tölti az élen Ákos szerzeménye, a Gumicukor. Péterfy Bori és együttese, a Love Band várhatóan karácsony előtt rukkol elő a második stúdiólemezével. Kaptunk róla előzetest a Téged nem című felvétel formájában, amely a letöltéseknek köszönhetően a magyar összesítés ötödik helyére iratkozott fel.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Dave Matthews Band: Big Whiskey & the GrooGrux King
Nagy-Britannia – Paolo Nutini: Sunny Side Up
Németország – Sportfreunde Stiller: MTV Unplugged in New York
Magyarország – Feke Pál: Új világ vár!

A csúcsra tért vissza Paolo Nutini
James Blunt 2005-ben a You’re Beautiful című slágerével a dalszerző-énekesek új éráját indította el. Nagy-Britanniában számtalan követő tűnt fel, többek között a nagylemezzel szinte egy időben, 2006 júliusában jelentkező James Morrison és Paolo Nutini. Az utóbbi These Streets című albumából a szigetországban több mint 700 ezer kelt el, és további több mint 300 ezer Európa egyéb országaiban, de a skót fiatalember sikerét Morrison sikere elhomályosította. A közönség azonban nem feledte el a 23. életévében járó énekest. Második lemeze, a Sunny Side Up a brit eladási rangsor élén debütált, a megjelenés hetében 62 937 példányt vásároltak belőle a szigetországban. Paolo mögött az ausztrál Daniel Merriweather albuma, a Love & War nyitott. Még egy újdonság található a brit tízes mezőnyben: a Britain’s Got Talent című tehetségkutató tévéműsor első sorozatát megnyert Paul Potts operaénekes ötödik helyre megérkező második lemeze, a Passione. Az amerikai TOP 10-ben a Dave Matthews Band mellett további három új belépő szerepel, mindannyian a rockzene képviselői. A harmadikon a nebraskai 311 albuma, az Uplifter, a negyediken a Sammy Hagar, Joe Satriani, Michael Anthony és Chad Smith alkotta Chickenfoot nevű szupergrupp lemeze, a Chickenfoot, a hetediken a New York-i Taking Back Sunday albuma, a New Again startolt. Németországban második hete a Sportfreunde Stiller nevű müncheni trió unplugged korongja, Magyarországon szintén második hete Feke Pál nagylemeze a legkelendőbb kiadvány. (Új Szó)

Puha József

2009. 06. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 06. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/24 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/24