Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/26

Listamustra - Listamustra 2009/26

A New Musical Express olvasói nem szeretik a Jonas Brotherst. A véleményformáló – de negatív, pozitív túlzásokra egyaránt hajlamos – brit zenei hetilap évente megrendezendő díjátadó gáláján február 25-én a New Jerseyből származó testvértriót kiáltották ki az elmúlt év legrosszabb zenekarának, a 2008 augusztusában kiadott A Little Bit Longer című nagylemezét pedig a legrosszabb albumnak. Nem tudni, Kevint, Joe-t és Nicket ez hogyan érintette – szerintem nagy jelentőséget nem tulajdonítottak neki.

Annak a ténynek viszont biztosan igen, hogy a negyedik, Lines, Vines and Trying Times című stúdiólemezük az amerikai eladási lista élére iratkozott fel. Az USA-ban a megjelenés hetében 247 ezret és világszerte további 150 ezret értékesítettek belőle. A korong Nagy-Britanniában a kilencedik pozícióba érkezett meg – 18 ezer eladott példánnyal –, Magyarországon a 18. helyen debütált. A német rangsorban egyelőre nem jegyzik.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: Boom Boom Pow
Nagy-Britannia – David Guetta featuring Kelly Rowland: When Love Takes Over
Németország – Lady GaGa: Poker Face
Magyarország – Quimby: Ajjajjaj

Francia tánczenei sztár brit sikere
A négy összesítés közül csak a brit csúcsán történt változás, a múlt héten az első helyre berobbant Pixie Lott máris trónfosztott fel. Egy hete a hetedik helyen nyitott David Guetta augusztus 24-én megjelenő negyedik, One Love című stúdióalbumának Kelly Rowland közreműködésével készült When Love Takes Over című beharangozó dala, és a héten az élre került. A 42. életévében járó francia lemezlovas-producernek a szigetországban az eddigi legnagyobb sikere a harmadik helyig jutó, a The Egg nevű brit formációval készült 2006-os Love Don’t Let Me Go (Walking Away) című felvétele volt. Kelly a Destiny’s Child egyik énekesnőjeként két brit listavezető slágerrel büszkélkedhet – a 2000-es Independent Women Part I és a 2001-es Survivor címűek vezettek egy-egy hétig –, 2002-ben pedig közreműködőként szerepelt két hétig a csúcson Nelly dalával, a Dilemma cíművel. Bekerült a brit TOP 10-be, a 48. helyét a kilencedikre váltotta fel a jelenleg a szigetországban turnézó Take That tavaly december 1-jén kiadott The Circus című stúdiólemezének újabb felvétele, a Said It All című. Az USA-ban a The Black Eyed Peas egyik dala, a Boom Boom Pow 12. hete uralja a Billboard magazin kislemezlistáját, és a másik, a múlt héten az ezüstérmes pozícióba megérkező I Gotta Feeling is megőrizte a helyezését. A 27. helyről a harmadikra lépett elő a nagy reménységnek kikiáltott kanadai hiphopelőadó, Drake a Best I Ever Had című felvétellel. Magyarországon összességében hatodik hete a Quimby öt szerzeményt felvonultató Ajjajjaj című maxi CD-je trónol. Németországban a múlt héten a rangsor élére visszatérő Lady GaGa vezet 2009 eddigi legnagyobb világslágerével, a Poker Face-szel, összességében 13. hete. A német élmezőny egyetlen újdonsága a negyedik helyen debütáló When Love Takes Over, David Guetta és Kelly Rowland dala.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Jonas Brothers: Lines, Vines and Trying Times
Nagy-Britannia – Kasabian: West Ryder Pauper Lunatic Asylum
Németország – a-ha: Foot of the Mountain
Magyarország – Magna Cum Laude: 999

A norvég öregfiúk német sikere
Az USA tízes mezőnyében a csúcsot elfoglaló Jonas Brothers albuma mellett csupán egy új belépő található: az ötödik helyen kezdő, alternatív rockot játszó kaliforniai Incubus nevű együttes Monuments and Melodies című dupla gyűjteménye. Nagy-Britanniában szintén rockzenekar a listavezető – második hete a Kasabian harmadik, West Ryder Pauper Lunatic Asylum című stúdiólemeze a legkelendőbb hanghordozó. A szigetország élmezőnyében is csak egy újdonság szerepel az új jelzésű Jonas Brothers-korong mellett: a 2001-ben elhunyt George Harrison negyedik helyen indító Let It Roll című gyűjteményes albuma. Németországban – a várakozásnak megfelelően – a nyolcvanas évek vezető fiúcsapata, az a-ha szerezte meg az első helyet a Foot of the Mountain című kilencedik stúdiólemezével. A Morten Harket vezette trió a múlt évezred végén alakult újjá, 2000-ben Minor Earth Major Sky címmel kiváló albummal rukkolt elő. A korongot 2002-ben a Lifelines, 2005-ben az Analogue című követte. Morten tavaly kiadta a negyedik, Letter from Egypt című szólólemezét, és most ismét a társaival hódít. Magyarországon második hete a gyulai Magna Cum Laude negyedik, 999 című albumából értékesítették a legtöbbet. A negyedik helyre iratkozott fel a New York-i Dream Theater nevű metálzenekar tizedik, Black Clouds & Silver Linings című stúdiólemeze. (Új Szó)

Puha József

2009. 07. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 07. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/26 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/26