Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/27

Listamustra - Listamustra 2009/27

Az általunk vizsgált slágerlisták közül egyelőre csak a briteken és a magyar albumeladási összesítésen tükröződik a Michael Jackson halálát követően kitört életműbeszerzési roham. Nagy-Britanniában a kislemezek listájának hetvenötös mezőnyébe tizenhat Jackson-dal, három The Jackson 5-felvétel és egy The Jacksons-szerzemény, az albumok rangsorába a popkirály hét korongja tért vissza, közülük három slágerválogatás. A 2003-ban megjelent Number Ones című gyűjteményéből 46 403 példányt értékesítettek, s ezzel a szigetországban a hét legkelendőbb nagylemeze lett.

Magyarországon az 1982-es Thriller 2008-as felújított változata a 12. helyre, a szintén tavaly kiadott King of Pop című válogatás a 18. pozícióba jött vissza. A jövő heti amerikai és német listákat is ellepi a Jackson-repertoár egy jelentős szelete. Az e heti nyolc összesítés közül csak a magyar albumlistán őrizte meg helyét a múlt heti listavezető. A rangsorok most igazán nemzetköziek: Németországban izlandi, az USA-ban moszkvai születésű énekesnő hódít.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
Nagy-Britannia – La Roux: Bulletproof
Németország – Emilíana Torrini: Jungle Drum
Magyarország – Ákos: Gumicukor

Saját magát győzte le a kvartett
Két hete az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának második helyére iratkozott fel a The Black Eyed Peas ötödik albumának második dala, az I Gotta Feeling. A felvétel a múlt héten megőrizte a helyét, most feljebb lépve véget vetett a Los Angeles-i kvartett előző slágere, a Boom Boom Pow trónolásának, amely tizenkét hétig szerepelt a legmagasabb pozícióban. A harmincadik helyről a kilencedikre ugrott a Linkin Park újdonsága, a New Divide, amely a Transformers: A bukottak bosszúja című film betétdala – Németországban a negyedik helyen debütált. Itt, Európa második legfontosabb zenepiacán egy izlandi hölgy, a harminckét éves Emilíana Torrini foglalta el a csúcsot a Jungle Drum című felvétellel. Nagy-Britanniában a tavaly feltűnt La Roux került az élre a Bulletproof című dallal – az elektropopduó előző felvétele, az In for the Kill áprilisban a második helyig jutott. A legmagasabb pozícióba visszatérő Michael Jackson-sláger, a Man in the Mirror a 11. helyen található. Magyarországon egy ideje egymást váltja a csúcson a Quimby és Ákos. Az énekes ötvenegy hétig vezetett a Negyven című slágerével. A Quimby vetett véget a csodás trónolásnak az öt dalt tartalmazó Ajjajjaj című maxi CD-jével, amely első nekifutásra egy hétig szerepelt az élen. Ezután egy hétig ismét Ákosé és a Negyven című felvételéé volt a csúcs, majd két hétig a zenekar trónolt, utána két hétig az énekes, de már a Gumicukor című dalával. Ezt követően egy hétig a Quimby, három hétig Ákos, majd két hétig a Quimby állt az élen, s most ismét Ákos vezet a Gumicukorral, összességében hatodik hete.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: The E.N.D.
Nagy-Britannia – Michael Jackson: Number Ones
Németország – Daniel Schuhmacher: The Album
Magyarország – Magna Cum Laude: 999

Schuhmachernek nincs ellenfele
Az Egyesült Államokban visszatért az eladási összesítés csúcsára a két hete az élen nyitó The Black Eyed Peas-korong, amely a múlt héten a második helyen tanyázott. A TOP 10-ben négy új belépő szerepel. A harmadik helyen egy moszkvai születésű amerikai énekesnő, a harmincadik életévében járó Regina Spektor kezdett az ötödik, Far című stúdióalbumával. A hatodikon a New York-i Dream Theater nevű metálegyüttes tizedik, Black Clouds & Silver Linings című stúdiólemeze indított. Eggyel mögötte a Transformers: Revenge of the Fallen című film zenéje debütált. Ginuwine 1996-ban vált ismertté a Pony című slágerrel. A washingtoni r&b-énekes hatodik, A Man’s Thoughts című stúdióalbuma a kilencedik pozícióban nyitott. Nagy-Britanniában a legmagasabban kezdő újdonság a 15. helyre megérkező, hetvenéves Neil Sedaka dupla slágerválogatása, a The Music of My Life című. A német élvonalban három újdonság található: a várakozásnak megfelelően az első helyre érkezett meg a legutóbbi, hatodik Deutschland sucht den Superstar győztese, Daniel Schuhmacher az első nagylemezével, a The Album cíművel, a harmadikon a Dream Theater korongja, a negyediken a héttagú berlini The BossHoss nevű zenekar Do or Die című nagylemeze startolt. A magyar negyvenes mezőnyben nincs újdonság, csak öt visszatérő album, köztük az említett két Jackson-gyűjtemény. Meglepetésre a tizedikre jött vissza a Váczi Eszter Quartet lemeze, a Vissza hozzád című, amely ilyen magasan még nem is szerepelt. (Új Szó)

Puha József

2009. 07. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 07. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/27 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/27