Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Sok kiadás, nagy bevétel

U2 - Sok kiadás, nagy bevétel

A U2 február végén jelentette meg a 12., No Line on the Horizon című stúdiólemezét, és múlt kedden Barcelonában elkezdte pályafutásának eddigi legnagyobb költségvetésű, U2 360° Tour című fellépéssorozatát. Az elnevezés a különleges színpadra utal: a stadion közepén felépített színpadot mindenhonnan egyformán lehet látni. A kivitelezése hatalmas pénzösszeget emésztett fel.

Az ír együttes két koncertet adott a spanyol nagyvárosban, kedden és csütörtökön. Az elsőre ötvennégy perc alatt elfogytak a belépőjegyek, ezért kötött le még egy fellépést. A keddi koncert során Bonóék élőben kapcsolták a Nemzetközi Űrállomást, szót emeltek egy burmai ellenzéki vezető érdekében, és bejátszották Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán érsek egyik prédikációját is. Az eredetileg Billie Holiday emlékére írt Angel of Harlem című dalt ezúttal Michael Jackson tiszteletére adták elő. A világ körüli turné első, Európát és Észak-Amerikát érintő része október 28-án a kanadai Vancouverben zárul.

U2 - Sok kiadás, nagy bevétel

Az idei fellépéssorozat összköltsége 100 millió dollár körül mozog – a U2 ennyit még sosem költött a koncertezésre. A 2009-re meghirdetett negyvennégy show-t több mint hárommillió ember nézheti meg, eddig a belépőjegyek kilencvennégy százaléka kelt el. A gazdasági világválságra való tekintettel már harminc euróért is válthatunk jegyet a fellépésekre, de még így is növekednek a bevételek, miután a 360 fokos színpad mellett húsz százalékkal megnő a stadionok befogadóképessége. A bevételi oldalon eddig 300 millió dollár áll, a nyereség tehát 200 millió dollárra rúg, ami önmagában elmarad ugyan a legutóbbi, a Vertigo Tour 389 millió dolláros nyereségétől, de a szponzori megállapodások, és a 2010-es koncertek bevételeivel együtt nagyobb profitra tehet szert a zenekar, mint korábban.

Az európai fellépések közül a barcelonai után az augusztus 10-i zágrábi volt az, amelyre a második legrövidebb idő alatt kapkodták el a jegyeket, ezért Bonóék a horvát fővárosban is kétszer lépnek fel – az egy nappal korábban tartandó koncert is telt házas már. (Új Szó)

Puha József

2009. 07. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 07. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 07. 14. 18:21
figyeljük a sztárokat? tényleg? amúgy? most "ő" nyaral? ;-/ ezt (azt) nem is innen olvasta!? ;-o
Vendég 2009. 07. 14. 18:22
ja de, talán. ;-)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sok kiadás, nagy bevétel cikk képei
U2 - Sok kiadás, nagy bevételU2 - Sok kiadás, nagy bevétel