Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/28

Listamustra - Listamustra 2009/28

Lehetetlenség megmondani, hogy tetőzik-e, vagy csak fokozódik a Michael Jackson halálát követően kitört életműbeszerzési roham. Nagy-Britanniában a múlt héten a kislemezek listájának hetvenötös mezőnyébe tizenhat Jackson-dal és egykori formációinak felvételei tértek vissza. A számuk most huszonhétre emelkedett. Németország százas mezőnyében huszonnégy slágere szerepel.

Az albumlisták közül a magyar negyvenes mezőnyben nyolc, a német ötvenes mezőnyben kilenc, a brit hetvenötös mezőnyben szintén kilenc nagylemez található a popkirály munkásságából.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
Nagy-Britannia – Cascada: Evacuate the Dancefloor
Németország – Emilíana Torrini: Jungle Drum
Magyarország – Quimby: Ajjajjaj

Német formáció a brit lista csúcsán
A brit összesítés élén egy eurodance-t játszó bonni trió váltotta a La Roux nevű hazai elektropopduót. A Cascadát sokan énekesnőnek tartják, mivel a fotókon csak Natalie Horler látható, ám mögötte szerepel két producer is: DJ Manian és Yanou. Harmadik stúdióalbumuk Evacuate the Dancefloor címmel múlt hétfőn jelent meg. Ennek címadó dala az új brit listavezető. A csapat korábban a 2005-ös Everytime We Touch című felvétellel (Maggie Reilly slágerének átdolgozásával) szerepelt a legmagasabban a szigetországban – a második helyen. Érdekes mód, odahaza nem örvend olyan népszerűségnek, mint Nagy-Britanniában. A német rangsorban eddig két dala jutott be a tízes mezőnybe: az Everytime We Touch és a What Hurts the Most címűek – előbbi az ötödik, utóbbi a kilencedik pozícióig vitte –, az albumai pedig csak mérsékelt sikert értek el. Az előzőnek, a Perfect Day címűnek a harmincadik, az elsőnek, az Everytime We Touch címűnek az ötvenedik hely volt a csúcspozíciója. A Cascada mögé, a második helyre Michael Jackson slágere, a Man in the Mirorr jött fel. A popkirály következő felvétele, a Billie Jean a tizediken található. Magyarországon a Quimby ismét visszavágott Ákosnak, újra a zenekar és az öt dalt felvonultató Ajjajjaj című maxi CD uralja a tízes mezőnyt, összességében hetedik hete. Az Egyesült Államokban 14. hete a The Black Eyed Peas vezet: tizenkét hétig a Boom Boom Pow című felvétellel tanyázott a csúcson, és második hete az I Gotta Feelinggel trónol. Németországban második hete az izlandi Emilíana Torrini az első a Jungle Drum című dallal. Itt a legmagasabban visszatérő Michael Jackson-sláger, a Thriller a kilencediken szerepel.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Various Artists: Now That’s What I Call Music! 31
Nagy-Britannia – Michael Jackson: The Essential Michael Jackson
Németország – Michael Jackson: King of Pop
Magyarország – Dream Theater: Black Clouds & Silver Linings

Egyelőre nincs uborkaszezon!
A múlt heti amerikai tízes mezőny resztvevőiből mindössze négy hanghordozó maradt bent: a The Black Eyed Peas, a Jonas Brothers, Eminem és Lady GaGa korongja. Az első helyen az amerikai zenepiac legsikeresebb válogatásalbuma, az aktuális slágereket csokorba gyűjtő Now That’s What I Call Music! 31. része nyitott. A másodikon Brad Paisley countryzenész stúdiólemeze, az American Saturday Night kezdett. A bronzérmes pozícióban a Matchbox Twenty frontembere, Rob Thomas startolt a Cradlesong című korongjával. Mögéje az alternatív rockot játszó Wilco nevű zenekar iratkozott fel a Wilco (The Album) című lemezével. Új belépő még a hatodikon Jeremih r&b-zenész a saját nevét viselő bemutatkozó albumával és a hetediken a Killswitch Engage nevű metálegyüttes szintén a saját nevét viselő lemezével. Nagy-Britanniában a múlt héten Michael Jackson slágergyűjteménye, a Number Ones szerepelt az első helyen, ezt most a harmadikon találjuk. Ezúttal a popkirály egy másik válogatása, a The Essential Michael Jackson volt a legkelendőbb kiadvány – 69 329 példányt értékesítettek belőle. A második helyre a La Roux nevű elektropopduó első albuma érkezett meg. A német élmezőnyben a popkirálynak négy nagylemeze szerepel: a King of Pop az első, a Thriller a második, a Number Ones a hetedik, a Bad a kilencedik pozícióban. Közöttük újdonság az ötödiken kezdő Amigos nevű duó Sehnsucht, die wie Feuer brennt című albuma. Magyarországon a július 1-jén Budapesten koncertezett New York-i metálzenekar, a Dream Theater tizedik stúdiólemeze, a Black Clouds & Silver Linings vette át a vezetést. (Új Szó)

Puha József

2009. 07. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 07. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 07. 19. 21:52
Mindenre kiterjedő, szuper tanulmány:-)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/28 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/28