Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/30

Listamustra - Listamustra 2009/30

A brit The X Factor című zenei tehetségkutató tévéműsor 2004-es és 2007-es ezüstérmese a zeneiparban sikeresebb lett, mint a győztesek. Ez a tavalyi verseny kapcsán is bekövetkezhet. Az első, 2004-es sorozatban a második helyen végzett, popoperában utazó G4 nevű kvartett nagy sikereket ért el – igaz, csak Nagy-Britanniában. A formáció három CD-t adott ki, 2007-ben oszlott fel.

A második széria ezüstérmese, Andy Abraham pályafutása is szépen indult, ám – úgy fest – a tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál tönkretette azt: az Even If című felvétellel a huszonöt fős döntős mezőny utolsó helyén zárt, aminek következtében pillanatok alatt leírt sztárrá vált. A harmadik sorozat második helyezettje, Ray Quinn a 2007 márciusában megjelent, átdolgozásdalokat felvonultató nagylemezével ugyan a brit eladási lista csúcsára iratkozott fel, de a korong gyorsan eltűnt az összesítésről, mindössze 127 ezret értékesítettek belőle a szigetországban. A 2007-es széria ezüstérmese, Rhydian Roberts tavaly novemberben kiadott albuma félmillió példányban talált gazdára Nagy-Britanniában, és további 100 ezer fogyott el belőle világszerte. A bariton énekes jóval nagyobb sikereket ér el, mint a győztes, a mára már szinte el is felejtett Leon Jackson. Elképzelhető, hogy a tavalyi első helyezettet is túlszárnyalja a legyőzött. Alexandra Burke 2008 végén és 2009 elején három hétig vezette a kislemezek brit rangsorát Leonard Cohen örökzöld, Hallelujah című slágerének átdolgozásával. Azóta viszont mindössze annyit hallottunk a 21. életévében járó londoni énekesnőről, hogy az első albumán dolgozik. A mögötte végző JLS nevű fiúkvartett a brit kislemezlista élén nyitott a Beat Again című felvétellel, az év második legjobb debütálását végrehajtva. Az ezüstérmesek közül a brit listán korábban a G4 szerepelt a legmagasabban – 2005-ben a Queen-örökzöld, a Bohemian Rhapsody átdolgozásával a kilencedik helyig jutott.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
Nagy-Britannia – JLS: Beat Again
Németország – Emilíana Torrini: Jungle Drum
Magyarország – Quimby: Ajjajjaj

A csúcson kezdő ezüstérmes
A brit listán két hétig trónoló Cascadát váltó JLS nevű kvartett Beat Again című dalát a megjelenés hetében 106 299 példányban vásárolták meg a szigetországban. Idén eddig csak kétszer lépte túl a kislemezek forgalma a 100 ezret. Májusban Dizzee Rascal és Armand Van Helden felvételéből, a Bonkers címűből az első héten 114 165 példányt értékesítettek. 2009 első listavezető dala, Alexandra Burke fent említett Hallelujah című átdolgozása 104 454 példányszámmal állt az élen. A további három lista közül csak a magyar csúcsán történt változás: ezúttal a Quimby vágott vissza Ákosnak, újra a zenekar és az öt felvételt felvonultató Ajjajjaj című maxi CD uralja a tízes mezőnyt, összességében nyolcadik hete. Érdekesség, hogy Ákos múlt heti első helyezett szerzeménye, a Gumicukor kiszorult a TOP 10-ből, de bizonyára csak átmenetileg. Az USA-ban negyedik hete a Los Angeles-i The Black Eyed Peas slágere, az I Gotta Feeling, Németországban szintén negyedik hete az izlandi Emilíana Torrini dala, a Jungle Drum vezet.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Daughtry: Leave This Town
Nagy-Britannia – Michael Jackson: The Essential Michael Jackson
Németország – Michael Jackson: King of Pop
Magyarország – Musical: Szép nyári nap

A kakukktojás a lista élén
Chris Daughtry az American Idol című tehetségkutató tévéműsor ötödik, 2006-os sorozatában tűnt fel, és a negyedik helyen végzett. A Daughtry nevű együttesének 2006 novemberében megjelent első albuma óriási sikert aratott – 5, 5 milliót adtak el belőle, ebből közel 4,5 millió az USA-ban talált gazdára. Az 1979. december 26-án született fiatalember népszerűségének értékét növeli, hogy a verseny eddigi történetében a két legtovább jutón kívül – Jennifer Hudsont leszámítva – a többiek nem tudtak labdába rúgni a zenepiacon. A Daughtry második nagylemeze, a Leave This Town a várakozásnak megfelelően az amerikai eladási összesítés csúcsára érkezett meg. További három új belépő található az élmezőnyben: a hatodikon a The Dead Weather nevű – Alison Mosshart, Dean Fertita, Jack Lawrence és Jack White alkotta – szupergrupp Horehound című albuma, mögötte Joe lemeze, a Signature, a nyolcadikon Twista korongja, a Category F5 debütált. A The Dead Weather albuma Nagy-Britanniában a 14. helyen startolt. Németországban három újdonság szerepel a tízes mezőnyben: a Billy Talent nevű kanadai rockzenekar lemeze, a Billy Talent III a második, a Söhne Mannheims albuma, az Iz on a harmadik, a K.I.Z korongja, a Sexismus gegen Rechts a hetedik helyen kezdett. Magyarországon a július 15-én bemutatott, Neoton Família dalaira épülő Szép nyári nap című musical hanghordozója a legmagasabb pozícióban rajtolt. Még egy új belépő található a TOP 40-ben: a legutóbbi Megasztár bronzérmese, Lakatos Krisztián az átdolgozásdalokat tartalmazó Csillagok alatt című stúdiólemezével a 34. helyre iratkozott fel. (Új Szó)

Puha József

2009. 08. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 08. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/30 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/30