Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/31

Listamustra - Listamustra 2009/31

A brit The X Factor című zenei tehetségkutató tévéműsor ezüstérmesei közül a hazai kislemezlistán eddig a G4 szerepelt a legmagasabban – 2005-ben a Queen-örökzöld, a Bohemian Rhapsody átdolgozásával a kilencedik helyig jutott. A popoperában utazó kvartettet most alaposan túlszárnyalta a tavalyi sorozat második helyezettje: a szintén négytagú JLS nevű fiúcsapat a múlt héten a rangsor csúcsán nyitott a Beat Again című dallal.

Az év második legjobb debütálását hajtotta végre, felvételét a megjelenés hetében 106 299 példányban vásárolták meg a szigetországban. Dizzee Rascal és Armand Van Helden dalából, a májusban kiadott Bonkers címűből fogyott el több az első héten – 114 165 példányt értékesítettek belőle. A JLS a héten is uralja a mezőnyt, felvétele ezúttal 67 731 példányban kelt el.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
Nagy-Britannia – JLS: Beat Again
Németország – Emilíana Torrini: Jungle Drum
Magyarország – Quimby: Ajjajjaj

A kölcsönkenyér visszajár
Nincs változás a kislemezlisták élén. Németországban ötödik hete az izlandi Emilíana Torrini dala, a Jungle Drum, az USA-ban szintén ötödik hete a Los Angeles-i The Black Eyed Peas slágere, az I Gotta Feeling, Nagy-Britanniában második hete a hazai JLS felvétele, a Beat Again vezet. A brit összesítés legmagasabban kezdő újdonsága, Mr Hudson londoni énekes Kanye West közreműködésével készült dala, a Sueprnova a második helyre érkezett meg. Hudson, szinte teljesen ismeretlenként hallható Kanye tavaly novemberben kiadott 808s & Heartbreak című albumának Paranoid című felvételében, s most a kölcsönkenyér visszajár alapon az atlantai hiphopelőadó segítségével be is futott. Az amerikai élmezőnyben két említésre méltó dolog történt: a Kings of Leon az európai rangsorokat már megjárt szerzeménye, a Use Somebody a 11. helyről az ötödikre lépett elő, az American Idol című tehetségkutató tévéműsor 2007-es győztese, Jordin Sparks pedig a Battlefield című dallal a 25. pozícióját a tizedikre cserélte fel. Magyarországon a múlt héten a Quimby vágott vissza Ákosnak, újra a zenekar kötött ki a csúcson az öt felvételt felvonultató Ajjajjaj című maxi CD-vel, és a héten is ott szerepel, összességében kilencedik hete. A konkurens dal, Ákos szerzeménye, a Gumicukor egy hete kiszorult a TOP 10-ből, de a héten visszatért, a negyedik helyre.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Demi Lovato: Here We Go Again
Nagy-Britannia – Michael Jackson: The Essential Michael Jackson
Németország – Michael Jackson: King of Pop
Magyarország – Musical: Szép nyári nap

A taroló kakukktojás
Nagy-Britanniában és Németországban továbbra is Michael Jackson egy-egy válogatásalbuma a legkelendőbb kiadvány. Az amerikai tízes mezőnyben két új belépő található. Az American Idol hatodik sorozatának győztese, Jordin Sparks a Battlefield című második nagylemezével a hetedik helyre iratkozott fel. A zenei tehetségkutató tévéműsor egy másik felfedezettje is a TOP 10-ben tanyázik. Chris Daughtry az ötödik sorozatban tűnt fel, a negyedik helyen végzett. A Daughtry nevű együttesének 2006 novemberében megjelent első albuma óriási sikert aratott – 5,5 milliót adtak el belőle, ebből közel 4,5 millió az USA-ban talált gazdára. Az 1979. december 26-án született fiatalember népszerűségének értékét növeli, hogy a verseny eddigi történetében a két legtovább jutón kívül – a főleg színészként hódító Jennifer Hudsont leszámítva – a többiek nem tudtak labdába rúgni a zenepiacon. A Daughtry második nagylemeze, a Leave This Town a múlt héten az amerikai eladási összesítés élén kezdett. A héten az ezüstérmes pozícióba szorult vissza, a csúcson a 17. életévében járó Demi Lovato második albuma, a Here We Go Again debütált. Magyarországon második hete a július 15-én bemutatott, Neoton Família dalaira épülő Szép nyári nap című musical hanghordozója a legvásároltabb. A legutóbbi Megasztár győzteséé, Király Viktoré a legmagasabban kezdő újdonság: stúdiólemeze a 23. helyen rajtolt. (Új Szó)

Puha József

2009. 08. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 08. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/31 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/31