Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/32

Listamustra - Listamustra 2009/32

Nézőpont kérdése, hogy csökken-e vagy stagnál a Michael Jackson életműve iránti kereslet. Tény, hogy a kislemezei (slágerei) folyamatosan csúsznak lefelé, és hagyják el az összesítéseket. A brit hetvenötös mezőnyben már csak öt dala szerepel, a legmagasabban, a 22. helyen a Man in the Mirror címűt jegyzik. A német százas mezőnyben még tizenkét slágere található, a They Don’t Care About Us tanyázik a legelőkelőbb helyen, a 42. pozícióban. A nagylemezei iránt viszont töretlen az érdeklődés.

Nagy-Britanniában és Németországban továbbra is egy-egy válogatásalbuma a legkelendőbb hanghordozó. (Az USA-ban is, de az amerikai listáról ez nem derül ki…) A héten a brit hetvenötös rangsorban tíz, a német ötvenes rangsorban nyolc lemeze szorított helyet. Az Egyesült Államokban több mint négymilliót értékesítettetek az albumaiból a halála utáni másfél hónapban. A Number Ones című gyűjteménye az elmúlt héten 114 284 példányban talált gazdára. Ez azonban az amerikai Billboard magazin listáján nem tükröződik, az összesítésre ugyanis ezek a korongok a szabályok miatt nem kerülhetnek fel.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
Nagy-Britannia – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
Németország – Emilíana Torrini: Jungle Drum
Magyarország – Ákos: Gumicukor

A gyenge lemez sikerdalai
Több kritikus szerint a The Black Eyed Peas júniusban pályafutása leggyengébb albumát jelentette meg, a The E.N.D. fogadtatása mégis minden várakozást felülmúló. Immár 18. hete a Los Angeles-i hiphopformáció uralja az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját. Tizenkét hétig a Boom Boom Pow-val vezetett, hatodik hete az I Gotta Feelinggel szerepel a csúcson. Az utóbbi felvétel a héten Nagy-Britanniában is az élre került, véget vetve a JLS nevű kvartett kéthetes trónolásának – a The X Factor című tehetségkutató tévéműsor tavalyi sorozatának ezüstérmese a Beat Again című dallal uralta a mezőnyt. A Boom Boom Pow a szigetországban szintén megjárta a csúcsot – megszakítással két hétig volt listavezető. A brit rangsor legmagasabban kezdő újdonsága egy sokoldalú skót művész, John Barrowman 14. helyen indító I Made It Through the Rain című felvétele. A német összesítést hatodik hete az izlandi Emilíana Torrini vezeti a Jungle Drum című dallal. Magyarországon két hét kihagyás után ismét Ákos áll az élen a Gumicukor című szerzeményével, összességében nyolcadik hete.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Fabolous: Loso’s Way
Nagy-Britannia – Michael Jackson: The Essential Michael Jackson
Németország – Michael Jackson: King of Pop
Magyarország – Musical: Szép nyári nap

Fabolous könnyed diadala
Mindössze egy újdonság található az amerikai tízes mezőnyben: az élen nyitó, 32. életévében járó New York-i hiphopelőadó, Fabolous ötödik, Loso’s Way című albuma. A következő új belépő a 12. helyre érkezett meg: Ashley Tisdale színész-énekesnő második, Guilty Pleasure című stúdiólemeze. Nagy-Britanniában a legmagasabban kezdő újdonság egy norvég zenekaré – az a-ha korongja, a Foot of the Mountain az ötödik helyre iratkozott fel. Ez meglepetés, hiszen a trió legutóbbi albumai nem szerepeltek túl fényesen a szigetországban. A 2000-es Minor Earth Major Sky a 27., a 2002-es Lifelines a 67., a 2005-ös Analogue a 24. helyig jutott. Németországban a legmagasabban kezdő új belépő a Daughtry nagylemeze, a Leave This Town a 12. helyen. Magyarországon harmadik hete a Neoton Família dalaira épülő Szép nyári nap című musical hanghordozója a legkelendőbb kiadvány. A negyvenes mezőny két újdonsága Moby 38. helyen debütáló albuma, a Wait for Me és a negyvenediken indító tízéves Zanzibar koncertlemeze. (Új Szó)

Puha József

2009. 08. 15.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 08. 15. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/32 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/32