Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/33

Listamustra - Listamustra 2009/33

Az elmúlt hét zenei meglepetése az a-ha kilencedik, Foot of the Mountain című stúdióalbumának csodás nagy-britanniai debütálása volt. A korong az ötödik helyre érkezett meg. A norvég együttes legutóbbi stúdiólemezei nem szerepeltek túl fényesen a szigetország eladási listáján: a 2000-es Minor Earth Major Sky a 27., a 2002-es Lifelines a 67., a 2005-ös Analogue a 24. helyig jutott. Jobban belegondolva azonban a mostani siker a valóságban korántsem biztos, hogy nagyobb az előzőeknél.

2005-höz képest jelentősen visszaesett az eladott hanghordozók átlagszáma, és megváltoztak a vásárlási szokások. Nagy általánosságban elmondható, hogy a fiatalok digitális formátumban vásárolnak, elsősorban dalokat a teljes albumok helyett. A harmincasok és az idősebbek viszont még mindig a CD-ket részesítik előnyben. A kisebb-nagyobb szünetekkel 1982 óta működő a-ha rajongótábora a hagyományokhoz ragaszkodó emberekből áll, s ezzel magyarázható a szép debütálás. A nagylemez a második héten nem zuhant nagyot – pedig sokan arra számítottak –, a 12. pozícióba hátrált.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
Nagy-Britannia – Tinchy Stryder featuring Amelle: Never Leave You
Németország – Emilíana Torrini: Jungle Drum
Magyarország – StarMachine feat. Érpataki Asszonykórus: Zsindelyes Kóstoló

A harmadik duplázó
A listavezetés tekintetében idén eddig egy énekesnő, egy zenekar és egy énekes duplázott Nagy-Britanniában. Az első a New York-i Lady GaGa volt, aki a Just Dance és a Poker Face című slágereivel három-három hétig trónolt. A The Black Eyed Peas a Boom Boom Pow-val két hétig vezetett, az I Gotta Feeling című felvétellel pedig a múlt héten foglalta el a rangsor csúcsát. A Los Angeles-i kvartettet a héten a harmadik duplázó, Tinchy Stryder győzte le. A londoni hiphopelőadó első, visszhang nélküli albuma Star In the Hood címmel 2007 augusztusában jelent meg. 2009 viszont nagyon bejött a huszonkét éves fiatalembernek. A Taio Cruzzal készült Take Me Back című dala a harmadik helyig jutott, majd következett a háromtagú N-Dubz közreműködésével rögzített Number 1 című szerzemény, amely három hétig szerepelt a legmagasabb pozícióban. Tinchy újdonságában, a brit összesítés élén kezdő Never Leave You című felvételben a Sugababes egyik énekesnője, Amelle Berrabah hallható. Az előadó második korongja Catch 22 címmel hétfőn került a boltokba, egy időben a skót Calvin Harris második, Ready for the Weekend című nagylemezével – kiélezett párharc várható kettejük között az albumlista első helyéért. A brit élmezőny másik új belépője a tizediken debütáló The Ian Carey Project dala, a Get Shaky. A magyar lista csúcsán az elmúlt hetekben egymást váltogató Ákos a második, a Quimby a harmadik helyen található. A StarMachine és az Érpataki Asszonykórus kislemeze, a Zsindelyes Kóstoló nyitott az első helyen. A másik két rangsor élén nincs változás: az amerikai Billboard magazin kislemezlistáját hetedik hete a The Black Eyed Peas vezeti az I Gotta Feeling című slágerrel, Németországban szintén hetedik hete Emilíana Torrini az első a Jungle Drum című felvétellel. A német összesítés ezüstérmes pozíciójába iratkozott fel a Manos al Aire című dallal Nelly Furtado – a szerzemény a kanadai énekesnő szeptemberben megjelenő spanyol nyelvű Mi Plan című albumát harangozza be. A TOP 10 másik újdonsága Beyoncé nyolcadik helyen indító felvétele, a Sweet Dreams, amelynek nincs köze a Eurytmics azonos című világslágeréhez.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Sugarland: Live on the Inside
Nagy-Britannia – Michael Jackson: The Essential Michael Jackson
Németország – Michael Jackson: King of Pop
Magyarország – Michael Jackson: The Essential Michael Jackson

Countryzenei formációk sikere
Magyarországon három hétig volt a legkelendőbb kiadvány a Szép nyári nap című musical hanghordozója – a héten Michael Jackson egyik válogatásalbuma váltotta a trónon. Nagy-Britanniában és Németországban is – változatlanul – a popkirály egy-egy gyűjteménye uralja az eladási listát. Az amerikai rangsor csúcsára a trióként megalakult, jelenleg Kristian Bush és Jennifer Nettles alkotta, countryzenét játszó Sugarland nevű atlantai formáció Live on the Inside című koncertlemeze érkezett meg. A harmadik helyen is countrycsapat kezdett: a Gloriana nevű nashville-i kvartett az első albumával. A tízes mezőnyben még egy új belépő szerepel: a nyolcadik helyen debütált a Kidz Bop című válogatáslemez 16. része – a sorozaton napjaink slágereit gyerekek adják elő. Nagy-Britanniában a legmagasabban startoló újdonság a 13. helyen nyitó, Frankmusic név alatt dolgozó Vincent Turner elektrozenész Complete Me című albuma. Németországban a 2raumwohnung nevű berlini popduó Lasso című nagylemeze iratkozott fel a legelőkelőbb pozícióba, az ötödik helyre. (Új Szó)

Puha József

2009. 08. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 08. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/33 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/33