Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/34

Listamustra - Listamustra 2009/34

A The Black Eyed Peas megdöntötte Usher amerikai rekordját! Az r&b-elemekre építő dallasi popénekes 2004 februárjában foglalta el a Billboard magazin kislemezlistája csúcsát a Confessions című negyedik stúdióalbumának első slágerével, a Lil Jon és Ludacris közreműködésével készült Yeah! cíművel, és tizenkét hétig uralta a mezőnyt. Ezután egy másik dala, a Burn került az élre, és hét hétig tanyázott ott – Usher tehát összesen tizenkilenc hétig szerepelt a legmagasabb pozícióban.

A The Black Eyed Peas a The E.N.D. című nagylemezének beharangozó felvételével, a Boom Boom Pow cíművel szintén tizenkét hétig vezetett, majd az I Gotta Feeling című dala lett listavezető, amely nyolcadik hete található a csúcson – a kvartett tehát huszadik hete első. A siker azért meglepő, mert a Los Angeles-i hiphopformáció mostani szerzeményei közel sem olyan jók, mint az előző slágerei, új albumát sokan 2009 egyik legrosszabb korongjának tartják. Az pedig hab a tortán, hogy az I Gotta Feeling a héten Nagy-Britanniában visszaszerezte a trónt.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
Nagy-Britannia – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
Németország – Emilíana Torrini: Jungle Drum
Magyarország – StarMachine feat. Érpataki Asszonykórus: Zsindelyes Kóstoló

A tinisztár diadala
A The Black Eyed Peasnek az Egyesült Államokban komoly vetélytársa akadt, miközben huszadik hete uralja a kislemezlistát, s ebből nyolcadik hete az I Gotta Feelinggel vezet. A Hannah Montana című filmsorozat főszereplője, Miley Cyrus vezető tinisztár az ezüstérmes pozícióban debütált a kizárólag digitális formátumban beszerezhető Party in the U.S.A. című felvétellel, amely a színész-énekesnő jövő héten megjelenő, hét dalt felvonultató, The Time of Our Lives című EP-jén szerepel. A hanghordozón hallható lesz a Jonas Brothersszel készült Before the Storm is. Taylor Swift a múlt héten a második helyen tanyázó You Belong with Me című felvétellel a negyedik helyre csúszott vissza. Nagy-Britanniában Tinchy Stryder a sugababeses Amelle Berrabah közreműködésével készült Never Leave You című dala egy hét listavezetés után máris legyőzött lett. A The Black Eyed Peas az I Gotta Feelinggel két hete már vezetett, összességében második hete található az élen. A múlt héten azt írtam, hogy a brit albumlistán komoly versengés lesz Tinchy és a skót Calvin Harris között. Nos, ebben Harris diadalmaskodott – második nagylemeze a jövő héten az első helyen nyit, s ennek címadója, a Ready for the Weekend a héten a harmadik helyre érkezett meg. A negyedik pozícióban kezdett Peter Andre a Behind Closed Doors című szerzeménnyel. A 14. helyről a tizedikre jött fel a Little Boots név mögött megbúvó Victoria Hesketh felvétele, a Remedy, amely az elektrozenei énekesnő első, júniusban kiadott Hands című albumán szerepel. Németországban nyolcadik hete Emilíana Torrini az első a Jungle Drum című dallal, Magyarországon második hete a StarMachine és az Érpataki Asszonykórus kislemeze, a Zsindelyes Kóstoló vezet.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – George Strait: Twang
Nagy-Britannia – Michael Jackson: The Essential Michael Jackson
Németország – Michael Jackson: King of Pop
Magyarország – Michael Jackson: The Essential Michael Jackson

Countryzenei nyárutó
Az Egyesült Államokban folytatódik a countryzenészek diadalmenete. A múlt héten a Sugarland nevű duó az albumeladási rangsor csúcsán, a Gloriana nevű kvartett a harmadik helyén nyitott – a héten mindkettő kiszorult a tízes mezőnyből, előbbi a 11., utóbbi a huszadik helyre hátrált. A héten két countryzenész érkezett meg a TOP 10-be. Az 58. életévében járó texasi George Strait 26. stúdiólemeze, a Twang az első, az utánpótlás, az Arkansas államból származó Justin Moore első albuma a tizediken startolt. Még egy új belépő található az élmezőnyben: a Cobra Starship nevű New York-i pop-punkformáció Hot Mess című harmadik stúdiólemeze a negyedik helyre iratkozott fel. A brit tízes mezőnyben mindössze egy új jelzésű korong található, de az korántsem újdonság: az 1984 és 1996 között működött manchesteri The Stone Roses első, 1989-es albuma az ötödik helyre tért vissza. Érdekesség, hogy a brit zenetörténet egyik legjobb nagylemezének ez eddigi csúcspozíciója a szigetországban. Magyarországon Cseh Tamás augusztus 7-i halála átírta az eladási összesítést. A dalszerző-énekes A dal nélkül című albuma a 15. helyről a nyolcadikra jött fel, és további három lemeze debütált a negyvenes mezőnyben: az Esszencia a 12., a Másik Jánossal készített Levél nővéremnek I. a 29. és a Fehér babák takarodója a 38. pozícióba érkezett meg. (Új Szó)

Puha József

2009. 08. 26.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 08. 26. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/34 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/34