Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/35

Listamustra - Listamustra 2009/35

Emilíana Torrini izlandi énekesnőt egy norvég énekesnő váltotta a német kislemezlista élén. Az 1983. július 1-jén született Marit Larsen az M2M nevű duóban tűnt fel. A formációnak három nagylemeze jelent meg, az első, a 2000-es Shades of Purple volt a legsikeresebb. A feloszlás után Marit és Marion Raven egyaránt szólópályára lépett. A német összesítés csúcsát elfoglaló If a Song Could Get Me You című dal Marit Larsen második, tavaly októberben kiadott The Chase című stúdióalbumán szerepel.

Augusztus közepén került a boltokba az énekesnő If a Song Could Get Me You című nagylemeze, amely a második és a 2006 márciusában megjelent első, Under the Surface című albuma legjobb felvételeit vonultatja fel – a korong a héten a német eladási rangsor harmadik helyén kezdett. Korlátozott példányszámban adták ki, de ez úgyis megváltozik, hiszen a nem várt siker Németországból biztosan továbbterjed a környező országokba.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
Nagy-Britannia – David Guetta feat. Akon: Sexy Chick
Németország – Marit Larsen: If a Song Could Get Me You
Magyarország – StarMachine feat. Érpataki Asszonykórus: Zsindelyes Kóstoló

Száguld David Guetta szekere
2009 nyara Európában David Guetta sikereitől hangos. A november 7-én a 42. életévét betöltő francia lemezlovas-producer június 22-én foglalta el először a kislemezek brit összesítésének élét a Kelly Rowland közreműködésével készült When Love Takes Over című dallal, amely hetek óta kontinensünk vezető slágere. A The Black Eyed felvétele, az I Gotta Feeling két hétig vezette a brit rangsort – ennek David az egyik társszerzője és producere. A héten ismét ő trónol, méghozzá a múlt héten megjelent One Love című negyedik stúdióalbumának Akonnal rögzített Sexy Chick című újdonságával. A brit lista hetedik helyére iratkozott fel a holland születésű Esmée Denters az Outta Here című dallal. Az amerikai élmezőnyt ugyanaz a tíz felvétel alkotja, mint a múlt héten. A csúcsot kilencedik hete a The Black Eyed Peas slágere, az I Gotta Feeling uralja. Magyarországon harmadik hete a StarMachine és az Érpataki Asszonykórus magyar slágerek átdolgozásait és egy saját szerzeményt felvonultató kislemeze vezet. A formációt a hamarosan induló Csillag születik című tehetségkutató tévéműsorban is láthatjuk.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Reba: Keep on Loving You
Nagy-Britannia – Calvin Harris: Ready for the Weekend
Németország – Jan Delay: Wir Kinder vom Bahnhof Soul
Magyarország – Musical: Szép nyári nap

A kritikusok nem, a közönség szereti
Calvin Harris 2007 júniusában kiadott első, I Created Disco című albumát elég rossz kritikákkal illették, ennek ellenére az 1984. január 17-én született skót fiatalember nemcsak menő előadó, hanem keresett háttérember is lett. A második nagylemezét elsőként az I’m Not Alone című dallal harangozta be áprilisban, amely listavezető volt Nagy-Britanniában. Sőt, a korongjára felkerült a 2008 júniusában napvilágot látott, és ugyancsak a brit összesítés első helyéig jutó Dizzee Rascal-felvétel, a vele és Chrome közreműködésével készült Dance Wiv Me című is. Az album címadó szerzeménye, a Ready for the Weekend a múlt héten a harmadik helyre érkezett meg, a korong pedig a héten az élre került. Az idén befutott, és már két brit listavezető slágerrel büszkélkedő Tinchy Stryder hiphopelőadó második, Catch 22 című stúdiólemeze az ezüstérmes pozícióban nyitott. Az USA-ban folytatódik a country sikersorozata. Az első helyet újdonságként az 55. életévében járó Reba McEntire stúdióalbuma, a Keep on Loving You szerezte meg. Még egy új jelzésű korong található a TOP 10-ben: az 1997-ben a Semi-Charmed Life című dallal befutott San Franciscó-i Third Eye Blind nevű rockzenekar Ursa Major című negyedik stúdiólemeze a harmadik helyen debütált. Németországban négy újdonság szerepel az élmezőnyben: Jan Delay hazai énekes Wir Kinder vom Bahnhof Soul című albuma az első, Marit Larsen korongja, az If a Song Could Get Me You a harmadik, a J.B.O. nevű német metálegyüttes lemeze, az I Don’t Like Metal – I Love It a hatodik és a hat CD-ből álló, limitált példányszámú Woodstock: 40 Years on: Back to Yasgur’s Farm című gyűjtemény a nyolcadik helyre iratkozott fel. A magyar negyvenes mezőnyben egy újdonság található: a negyedik helyen kezdett az Ocho Macho nevű magyar zenekar El Mundo Fantastico című albuma. (Új Szó)

Puha József

2009. 09. 01.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 09. 01. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/35 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/35