Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Berlin Calling, egy ütős techno csemege!

Paul Kalkbrenner - Berlin Calling, egy ütős techno csemege!

Hannes Stöhr német rendező 2008-ban készített filmje tipikusan olyan alkotás, mely nehezen jut el nagyobb számú közönséghez, inkább a kortárs klubok, és egyéb underground helyek adnak otthont a vetítésének. A tavasszal bemutatott Berlin Calling Paul Kalkbrenner nemzetközi hírű DJ főszereplésével és zenéjével nyomuló kemény bulifilm. Az OST nagyon üt, valódi techno csemege!

Berlin Calling

A filmet csak nagyon röviden méltatom, hiszen a music.hu elsősorban zenékkel foglalkozik, ám ennél az alkotásnál nem lehet külön választani a képi és audio anyagot. Egy húzós, monoton techno dolgozik a háttérben, miközben buliból buliba, utcáról rehabilitációs központba, onnan a stúdióba, a csaj (Lengyel Rita alakításában) lakásába vándorol DJ Ickarus, a főszereplő, aki egy ronda cucctól totál kiüti magát, s így készülő lemezének megjelenését is rendesen elcseszi. Mi pedig ugyanúgy utazunk vele, de azt hiszem, ez a séta, vagy rohanás inkább a fejünkben történik, mégpedig a képkockák és a zene irányítására. Elképesztő hatással bír a film, egy belül zajló életszakaszt mutat be, ahol a hallucináció nem válik külön a valóságban történő eseményektől. Nincsenek határok, nincsenek akadályok, de úgy is nézhetjük, hogy csak akadályok vannak. Döbbenetes képeket rak elénk a film, gondolok itt arra a jelenetre, mikor a DJ, akiért rajonganak bulizók ezrei, ül a rehab intézet szobájában, és üvölteti a saját készülő albumának egyik számát, miközben táncol rá. De sokszor csak a fülhallgató van a fülén, s a hely kertjében állva hallgatja zenéjét, melyre tömegek tombolnak esténként. Lehet találni nyilván negatívumokat a filmben, vagy akár az utómunkában, s persze a zenében is, de szerintem ez egy olyan alkotás, mely minden emberre hatással van, aki megnézi. Kire így, kire úgy, de az biztos, hogy nyugodtan ülni a székben, és popcornt majszolgatni közben nem lehet!

Paul Kalkbrenner - Berlin Calling, egy ütős techno csemege!

A zenéről még annyit, hogy nagyon egyszerű. Ez juthat eszünkbe, főleg, ha csak az OST-t hallgatjuk. Viszont lehet, hogy ez a minimál mégis a nyitja annak, hogy ennyire üt. Egyszerű techno, olykor house-os beütéssel, mégis a monotonitást oldó effektek és váltások magukkal ragadnak, és előidéznek egyfajta feelinget. Gondolkodásra ébresztenek, belevisznek egy izgalmas, új világba. Azt hiszem ez a legnagyobb érdeme ennek a film-zene műnek. Paul Kalkbrenner tehát megérdemli a film elkészülte óta egyre növekvő hírnevét. Nálunk egyébként 2009 tavaszán mutatta be az új hanganyagot a Merlinben. Sajnos nem jutottam el oda, de valószínűleg nem okozott csalódást az odalátogatóknak. Sajnos azonban hazánkban nagyon rétegspecifikumnak számít egy ilyen film, éppúgy, mint a zenéje is, úgyhogy alig néhány helyen játsszák csak.

Berlin Calling OST tracklist:

01 Aaron
02 Queer Fellow
03 Azure
04 Sky And Sand
05 Square 1
06 Altes Kamuffel (Special Berlin Calling Edit)
07 Torted
08 Moob
09 Mango (Special Berlin Calling Edit)
10 Atzepeng (Special Berlin Calling Edit)
11 Castenets (Special Berlin Calling Edit)
12 Revolte
13 Bengang
14 Peet
15 Absynthe
16 Gebrünn Gebrünn (Special Berlin Calling Edit)

stanley

2009. 09. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2009. 09. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 10. 07. 23:24
hatalmas film...és a zene.....uhh no comment :D ezt tuti meg kell hogy bnézzétek :) a feelingje olyan "pít tong"-os :D szal aki azt látta, annak tuti alkotás :D
Vendég 2009. 10. 08. 18:35
Egyetértek, tényleg hatalmas. :D A zenéjéről meg ne is beszéljünk, imádom. (L)
Vendég 2009. 12. 16. 0:15
kijött már a film magyarul?
Vendég 2010. 02. 22. 4:21
nagy film...enyhe coro-s beütéssel...de a zene tech-esebb...igazi vérbő német tech...és a helyek is lepukkantabbak,de a feeling ugyanaz...:D

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Berlin Calling, egy ütős techno csemege! cikk képei
Paul Kalkbrenner - Berlin Calling, egy ütős techno csemege!Paul Kalkbrenner - Berlin Calling, egy ütős techno csemege!