Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/36

Listamustra - Listamustra 2009/36

Az ősz fontos zenei kérdéseinek középpontjában Whitney Houston áll. Vajon sikerül-e a poklok poklát megjárt, drogproblémákkal küzdött énekesnő visszatérése? Mennyien maradtak hűek hozzá a régi rajongótáborából? Tud-e új rajongókat szerezni? A kérdésekre a következő napokban, hetekben kapunk választ. A nyolcvanas évek második és a kilencvenes évek első felének vezető világsztárja I Look to You címmel végre előrukkolt várva várt stúdiólemezével.

A korong Európa legtöbb országában augusztus 28-án került a boltokba, az észak-amerikai kontinensen augusztus utolsó napján jelent meg, Nagy-Britanniában viszont csak október 19-én adják ki. Az albumról előzetesen megismert címadó felvétel sehol sem lett sláger. Most a Million Dollar Bill címűt másolták ki róla, amelynek társszerzője, Alicia Keys egyike azoknak az r&b-énekesnőknek, akik elfoglalták Whitney megüresedett trónját.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
Nagy-Britannia – Dizzee Rascal: Holiday
Németország – Marit Larsen: If a Song Could Get Me You
Magyarország – StarMachine feat. Érpataki Asszonykórus: Zsindelyes Kóstoló

Közönségsiker a szakmai után
A négy rangsor közül három tízes mezőnyében semmi fontos nem történt. Az amerikai Billboard magazin kislemezlistájának élmezőnyét az a tíz dal alkotja, amely az elmúlt két hétben. Tizedik hete a The Black Eyed Peas slágere, az I Gotta Feeling trónol. Németországban második hete a norvég Marit Larsen felvétele, az If a Song Could Get Me You, Magyarországon negyedik hete a StarMachine és az Érpataki Asszonykórus kislemeze, a Zsindelyes Kóstoló vezet. A brit TOP 10-ben két újdonság szerepel. A csúcson Dizzee Rascal dala, a Holiday nyitott, amellyel a londoni hiphopelőadó a szeptember 21-én megjelenő Tongue "N" Cheek című negyedik stúdióalbumát harangozza be. A korong vízválasztó lesz pályafutásában, mivel korábban szinte csak szakmai sikerekben volt része. A kritikusok dicsérték, első nagylemeze, a Boy in da Corner 2003 szeptemberében megkapta az előző egy év legjobb brit albumának járó Mercury Music Prize-t, a közönség azonban valamiért nem fogadta kegyeibe az énekest. Tavaly aztán beindult a szekere, a Calvin Harris és Chrome közreműködésével készült Dance Wiv Me című felvétele nyáron négy hétig uralta a hazai összesítést. Az Armand Van Heldennel rögzített Bonkers című dala idén két hétig vezetett, és most új felvétele is az élre került. Az utóbbi három szerzemény helyet kap a megjelenés előtt álló nagylemezén. A brit TOP 10 másik újdonsága a Biffy Clyro nevű skót rockzenekar tizedik pozícióban startoló That Golden Rule című dala.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Colbie Caillat: Breakthrough
Nagy-Britannia – Arctic Monkeys: Humbug
Németország – Jan Delay: Wir Kinder vom Bahnhof Soul
Magyarország – Kárpátia: Szebb jövőt!

David Guetta két ezüstérme
A legtöbb új belépő az amerikai tízes mezőnyben található. A csúcson Colbie Caillat kaliforniai popénekesnő második, Breakthrough című stúdióalbuma debütált. Mögé a keresztény rockot játszó Skillet nevű memphisi együttes nyolcadik, Awake című stúdiólemeze érkezett meg. A bronzérmes pozícióban Miley Cyrus hazai tinisztár hét felvételt felvonultató The Time of Our Lives című EP-je kezdett. Az ötödik helyet a londoni Imogen Heap harmadik stúdióalbuma, az Ellipse szerezte meg. Az elmúlt időszak nagy slágereit csokorba gyűjtő Now-sorozat countryzenei kiadványa, a Now That’s What I Call Country Volume 2 a tizedik helyen indít. Nagy-Britanniában az Arctic Monkeys harmadik, Humbug című stúdiólemeze iratkozott fel az első helyre – a korongból 96 313 példány kelt el a megjelenés hetében. A sheffieldi zenekar 2006 januárjában kiadott Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not című első albumából az első héten 363 735 példányt értékesítettek a szigetországban, ezzel a brit zenetörténet leggyorsabban fogyó bemutatkozó nagylemeze lett. A rekordot 2007 novemberében Leona Lewis megdöntötte – Spirit című albuma a megjelenés hetében 375 872 példányban talált gazdára. A brit TOP 10-ben még egy új belépő szerepel: David Guetta francia lemezlovas-producer negyedik, One Love című stúdiólemeze az ezüstérmes pozícióban startolt. A német élmezőnyben három újdonság található: David Guetta albuma a második, az Arctic Monkeys lemeze a negyedik, Colbie Caillat korongja a kilencedik helyen nyitott. A magyar eladási lista élén a Kárpátia albuma, a Szebb jövőt! című debütált. (Új Szó)

Puha József

2009. 09. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 09. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/36 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/36