Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Az esélytelenségből indulva

Mercury Music Prize - Az esélytelenségből indulva

A 2005-ös Mercury Prize-gálán hatalmas meglepetés született. A végsőkig favorizált Kaiser Chiefs helyett a második legesélytelenebbnek tartott Antony and the Johnsons lett a győztes az I Am a Bird Now című nagylemezével. Ha ehhez mérhető nem is, valami hasonló történt idén is. Nem a legesélytelenebbek egyike vitte el a pálmát, de a győztes a jelöltlista kihirdetése után, július végén még nem szerepelt a William Hill Fogadóiroda által öt legjobban favorizált induló között.

A Mercury Prize-t 1992-ben alapította a Brit Hanglemezipari Szövetség (BPI) az irodalmi Booker-díj és a képzőművészeti Turner-díj zenei megfelelőjeként. Szeptemberben osztják ki, és az előző egy év legjobb brit (angol, ír, skót) albumának előadóját jutalmazza vele a zenei szakemberekből álló zsűri. A díj odaítélése piaci sikertől független. A korábbi tizenhét győztes között szerepel az Arctic Monkeys, a Franz Ferdinand, a Portishead, a Primal Scream, a Pulp vagy PJ Harvey, az elmúlt másfél évtized legfontosabb brit zenekarai, az Oasis, a Blur és a Coldplay viszont lemaradtak róla.

Mercury Music Prize - Az esélytelenségből indulva

Közvetlenül a tizenkét jelölt kihirdetése után, július végén a William Hill Fogadóirodákban 33:1 arányban lehetett fogadni a későbbi győztesre. Esélyei időközben jelentősen megnőttek, s lemeze végül a második legesélyesebbé lépett elő Bat for Lashes mellé és a Florence + the Machine mögé. Egy rapperlány, Speech Debelle diadalmaskodott a Speech Therapy című albumával. A korongot a Big Dada, Ninja Tune független lemezcége jelentette meg, és eddig nem szerepelt a brit eladási lista hetvenötös mezőnyében. A jövő heti összesítésen már biztosan megtalálható lesz… A győztes egyébként mifelénk sem teljesen ismeretlen, The Key című dala az MR2-Petőfi Rádió műsorán gyakran hallható.

Speech Debelle a köszönőbeszédében elmondta, nagyon jó érzés ilyen rangos díjat kapni, és – ahogy lenni szokott – rengeteg embernek mondott köszönetet. Megtudtuk, zenei pályafutásában az a Ms. Dynamite inspirálta, aki 2002-ben részesült ebben az elismerésben az A Little Deeper című első albumával. Azt is elárulta, hogy szívesen dolgozna együtt az egyre népszerűbb (sokak által a U2 méltó utódjának tartott) Kings of Leon nevű, Tennessee államból származó kvartettel és valamelyik neves amerikai hiphopproducerrel, de Kanye Westtel nem, mert őt valószínűleg nem tudná kezelni… (Új Szó)

Puha József

2009. 09. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 09. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 09. 12. 23:10
Gratulálok a gyorsasághoz!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Az esélytelenségből indulva cikk képei
Mercury Music Prize - Az esélytelenségből indulvaMercury Music Prize - Az esélytelenségből indulva