Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A kiválás nem a vég!?

Oasis - A kiválás nem a vég!?

Noel Gallagher augusztus 29-ére virradó éjszaka kürtölte világgá, hogy kivált az Oasisből. A hír hallatán biztosan sokan elkeseredtek, de valószínűleg senki sem lepődött meg rajta. Csoda, hogy ez csak most következett be. Noel és Liam testvérharca szinte végigkíséri az Oasis pályafutását. „A kiválás nem a vég” – mondja Liam. Nem kizárt, hogy Noel kis idő múlva visszatér társaihoz. Ezt már a kívülállók feltételezik. Ezen sem lepődne meg senki.

Liam augusztus elején közölte, hogy nagyon megromlott a kapcsolata a bátyjával. Kijelentette, nem beszél Noellel, pontosabban csak akkor, ha nagyon muszáj. A koncertekre is külön utaztak. „Ő nem kedvel engem, én sem őt. Ennyi az egész. Jelenleg nincs mondanivalónk egymásnak. Az egyetlen hely, ahol találkozom vele, az a színpad” – mondta Liam.

Augusztus második felében a bulvársajtóban szinte mindennapossá váltak az Oasis feloszlásáról szóló hírek, miután mindennapossá vált a testvérek közötti vita, civakodás. Az együttes az utolsó pillanatban lemondta koncertjét a chelmsfordi V Festivalon – augusztus 23-án kellett volna fellépnie. Ezután még jobban felerősödtek a megszűnésről szóló híresztelések, ám ezeket Liam sorra cáfolta, és a koncert elmaradását vírusos gégegyulladásával indokolta.

Oasis - A kiválás nem a vég!?

Az Oasis augusztus 28-án a párizsi Rock en Seine fesztiválon zenélt volna. A terveknek megfelelően meg is érkezett a francia fővárosba, de néhány perccel a koncert előtt lemondta a fellépést. A zenészek már a színpad mögött készülődtek, amikor a testvérpár ismét összekülönbözött, aminek csetepaté lett a vége. Amy Macdonald skót énekesnő szemtanúja volt a történteknek. Elmondása szerint egymásnak estek, és Liam összetörte Noel gitárját. Néhány órával később az alábbi közlemény jelent meg a zenekar honlapján: „Némi szomorúsággal és nagy megkönnyebbüléssel tudatom mindenkivel, hogy kiléptem az Oasisből. Egy napot sem tudok tovább együtt dolgozni az öcsémmel. Noel.” Másnap hosszabb kommentárt is fűzött a távozásához. „Pénteken arra kényszerítettek, hogy hagyjam el az Oasist. Az nem fontos, hogy miért. Ugyanakkor úgy érzem, mindenkinek tudnia kell azokról a nem tolerálható megfélemlítésekről, amelyekben részem volt nekem, a családomnak és a barátaimnak. Rengeteg sérelmet kellett eltűrnünk. A menedzsment és az együttes tagjai részéről semmiféle megértést nem tapasztaltam, támogatást nem kaptam. Bocsánatot kérek azoktól, akik befizettek a párizsi koncertre, és nem láthattak bennünket. Tudom, a bocsánatkérés édeskevés, de ennél többet nem tudok nyújtani. Én készen álltam a fellépésre, a zenekar többi tagjáról viszont ez nem mondható el. Szeretnék köszönetet mondani minden Oasis-rajongónak, az elmúlt tizennyolc év fantasztikus volt. Valahol talán találkozunk még” – írta Noel.

Az Oasis 1991-ben alakult meg Manchesterben Liam Gallagher (ének), Noel Gallagher (gitár), Paul Arthurs (gitár), Paul McGuigan (basszusgitár) és Tony McCarroll (dob) részvételével. Az elmúlt másfél évtized legfontosabb brit együttesévé fejlődött. Eddig hét stúdiólemeze jelent meg, és nyolc listavezető felvétele volt Nagy-Britanniában – a Some Might Say, a Don’t Look Back in Anger, a D’You Know What I Mean?, az All Around the World, a Go Let It Out, a The Hindu Times, a Lyla és a The Importance of Being Idle címűek járták meg az összesítés csúcsát. A legutóbbi hivatalos felállást a Gallagher fivérek mellett Gem Archer (gitár) és Andy Bell (basszusgitár) alkotta.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy Noel és Liam konfliktusai a múltban is többször kiújultak, a testvérharc szinte végigkísérte a formáció eddigi pályafutását. A zenészek például a 2000-es Sziget Fesztiválon Noel nélkül léptek fel. Alan McGee is megszólalt, akinek nagy szerepe volt az Oasis befuttatásában. „Most megint nem beszélnek egymással. Talán egy-két évre abbahagyják a közös zenélést, de remélem, idővel megjön az eszük” – mondta. Peggy Gallagher a testvérek édesanyja is biztos abban, hogy fiai rövidesen elássák a csatabárdot. „Liam tiszteli Noelt, és ez fordítva is így van. Szeretik egymást, habár valóban nagyon különböznek. Az a vicces, hogy korábban sosem veszekedtek. Egészen addig nem voltak vitáik, amíg meg nem alakult a zenekaruk. Nem hiszem, hogy ez az Oasis vége. Egyszerűen csak kimerítették őket a folyamatos koncertek. Máskor is összevesztek már, és azon is túlléptek” – nyilatkozta.

Liam elmondta, hogy Noel nélkül is folytatják a zenélést, és biztos abban, sikeres lesz az új felállás. „Könyörögni fog, hogy visszatérhessen közénk” – tette hozzá. A dolog pikantériája, hogy Noel szerezte a dalok nagy részét. (Új Szó)

Puha József

2009. 09. 15.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 09. 15. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 09. 15. 18:38
MOST MEG MIT UGRÁL VISSZAFELÉ EZEKKEL!? szórakázik-szórakozott? Beee! ;-P
Vendég 2009. 09. 15. 18:40
ez is MAI cikk = benn volt, vagy ott van most!? ;-P (és láttam a Vtv előtt parkolni 14 ó. tájban.) .-P

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A kiválás nem a vég!? cikk képei
Oasis - A kiválás nem a vég!?Oasis - A kiválás nem a vég!?