Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2009/37

Listamustra - Listamustra 2009/37

Whitney Houston, az évezred eddigi legnagyobb visszatérője – ilyen és hasonló címekkel olvashatók írások a világhálón a zenetörténet egyik legjobb énekesnőjéről, akinek az elmúlt években jó párszor nemhogy a karrierjéért, az életéért sem adtak volna egy lyukas garast, súlyos drogproblémái miatt. Legutóbbi stúdiólemeze, a 2002-es Just Whitney több mint hárommillió példányban kelt el, de fogadtatását beárnyékolták a kisebb-nagyobb magánéleti zűrök.

Whitney új albuma, az I Look to You az amerikai eladási lista csúcsára iratkozott fel, az első helyen kezdett Kanadában, Németországban, Olaszországban, valamint az összeurópai rangsorban is, holott kontinensünk egyik fontos piacán, Nagy-Britanniában csak október 19-én kerül a boltokba.

Listavezető kislemezek
Egyesült Államok – The Black Eyed Peas: I Gotta Feeling
Nagy-Britannia – Jay-Z, Rihanna, Kanye West: Run This Town
Németország – Marit Larsen: If a Song Could Get Me You
Magyarország – StarMachine feat. Érpataki Asszonykórus: Zsindelyes Kóstoló

Tarol Jay-Z alkalmi triója
Akárcsak a múlt héten, ezúttal is kizárólag a brit összesítés élén történt változás. A szigetország listájának második helyére érkezett meg a Sugababes novemberre tervezett Sweet 7 című hetedik stúdióalbumának Get Sexy című előhírnöke. A világ vezető hiphopelőadója, a New York-i Jay-Z a múlt héten rukkolt elő a 11., The Blueprint 3 című stúdiólemezével, amelynek második beharangozója, a Rihanna és Kanye West közreműködésével készült Run This Town debütált a brit rangsor első helyén. A korongról már június elején megismerhettük a D.O.A. (Death of Auto-Tune) című szerzeményt, de az sok vizet nem zavart, az amerikai Billboard magazin kislemezlistáján is csak a 24. hely volt a csúcspozíciója. Jay-Z brit listavezető dala az USA-ban a harmadik helyig jutott, a héten a negyedik helyen tanyázik. A csúcson 11. hete a The Black Eyed Peas slágere, az I Gotta Feeling található. A Los Angeles-i hiphopformáció összességében 23. hete trónol, ezt megelőzően tizenkét hétig a Boom Boom Pow című felvétellel állt az élen. Megérkezett a tízes mezőnybe, a 11. helyét a hetedikre cserélte fel Mariah Carey dala, az Obsessed. Az énekesnő Memoirs of an Imperfect Angel című albumának eredetileg augusztusban kellett volna megjelennie, a mostani tervek szerint Észak-Amerikában szeptember 29-én adják ki. Németországban harmadik hete a norvég Marit Larsen felvétele, az If a Song Could Get Me You, Magyarországon ötödik hete a StarMachine és az Érpataki Asszonykórus kislemeze, a Zsindelyes Kóstoló vezet.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Whitney Houston: I Look to You
Nagy-Britannia – Arctic Monkeys: Humbug
Németország – Whitney Houston: I Look to You
Magyarország – Leonard Cohen: More Best of Leonard Cohen

Visszatérés a süllyesztőből
A kislemezlisták közül csak a brit csúcsán történt változás, az albumösszesítésekben viszont csupán a briten tudta megőrizni vezető helyét a múlt heti első helyezett. A szigetországban a sheffieldi Arctic Monkeys harmadik, Humbug című stúdiólemezéből értékesítették a legtöbbet, 35 755 példányt. Az Egyesült Államokban a süllyesztőből visszatérő Whitney Houston élen nyitó albumából, az I Look to You címűből 305 ezer példány kelt el a megjelenés hetében. Az amerikai TOP 10-ben további öt új belépő szerepel. Közülük hárman a hiphop képviselői: a harmadikon a virginiai Trey Songz lemeze, a Ready, a negyediken az 1989 óta működő michigani Insane Clown Posse albuma, a Bang! Pow! Boom! (a duó ilyen magasan legutóbb az 1999-es The Amazing Jeckel Brothers című lemezével járt), a nyolcadikon a floridai Pitbull albuma, a Rebelution debütált. Ketten a rock képviselői: a hatodikon az Illinois állambeli Chevelle nevű trió lemeze, a Sci-Fi Crimes, a tizediken a Utahból származó The Used nevű kvartett albuma, az Artwork kezdett. Németországban az első helyen startoló Whitney Houston mögött a tízes mezőnyben további három korong található új jelzéssel. A másodikon Peter Maffay lemeze, a Die Liebe bleibt, a nyolcadikon a Culcha Candela albuma, a Schöne neue Welt, a tizediken a Saltatio Mortis lemeze, a Wer Wind saet nyitott. Magyarországon Leonard Cohen átírta a rangsort az augusztus 31-én a Papp László Budapest Sportarénában adott telt házas koncertjének köszönhetően. Rajongói megrohamozták a boltokat. A More Best of Leonard Cohen című korongja az első, egy másik slágergyűjteménye, a The Essential című a 17. helyre érkezett meg, a Live in London című albuma a 24. helyről a másodikra lépett elő. Whitney Houston nagylemeze újdonságként a 16. helyet szerezte meg. (Új Szó)

Puha József

2009. 09. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 09. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2009/37 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2009/37