Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Öregségi rekord a listán

Vera Lynn - Öregségi rekord a listán

Lehetetlen megmondani, hogy Dame Vera Lynn mikor állt pályája csúcsán. A második világháború környékén, amikor nagy kedvenc volt, és sok esetben támasz is egyben, vagy napjainkban, amikor a brit albumeladási lista olyan magaslataiban szerepel, ahol korábban nem járt. Valószínűleg a 93. életévében járó énekesnő sem tudja eldönteni, melyik siker a nagyobb.

A múlt héten az Arctic Monkeys harmadik, Humbug című stúdiólemeze iratkozott fel a brit albumeladási lista első helyére. De nem ez volt az összesítés legfontosabb történése! A rangsor huszadik helyén debütáló hölgy került a zenei híradások élére.

Dame Vera Lynn a második világháború kitörésének hetvenedik évfordulójára megjelent We’ll Meet Again – The Best of Vera Lynn című slágergyűjteményével érkezett meg a huszadik pozícióba, s ezzel új rekord született. Az énekesnő az eddigi legidősebb résztvevője az összesítés húszas mezőnyének. 1917. március 20-án született Londonban. A lovagi rang női kitüntetettje (a Dame előnév viselője) a második világháború alatt lett népszerű a harcok szörnyűségeiről, a honvágyról és a katonák magányáról szóló dalaival. Gyakran énekelt élőben a brit és a szövetséges katonáknak, ebből eredően megkapta a The Forces Sweetheart (A haderő kedvese) nevet. Néhány politikus a fellépéseit nem nézte jó szemmel, féltette a katonákat a honvágy okozta kínoktól, amelyek egyik kiváltó okát Vera felvételeiben látta. Ő az előadója a háború leghíresebb brit hazafias dalának, Walter Kent és Nat Burton 1941-es (There’ll Be Bluebirds Over) The White Cliffs of Dover című szerzeményének, amely nélkül elképzelhetetlen brit háborús megemlékezés. Az Auf Wiederseh’n Sweetheart (Viszontlátásra Kedves) című felvétele a háború utáni évek nagy slágere volt.

Vera Lynn - Öregségi rekord a listán

Vera gyűjteménye – részben az óriási hírverésnek köszönhetően – a múlt heti huszadik helyről az ezüstérmes pozícióba jött fel. (A jövő héten listavezető lesz!) Az eredmény értékét növeli az a tény, hogy az énekesnő 1952 óta nem szerepelt eladási listán, és ilyen magaslatokban sosem járt. „Vera sikere bizonyítja, hogy a brit közönség érdeklődik a régi és fontos dalok iránt. Az énekesnő mérhetetlenül boldog, hogy ilyen sokan kíváncsiak a munkásságára” – nyilatkozta a korongot kiadó Decca Records munkatársa. (Új Szó)

Puha József

2009. 09. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 09. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Öregségi rekord a listán cikk képei
Vera Lynn - Öregségi rekord a listánVera Lynn - Öregségi rekord a listán